CITO Tigveni (Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională) este o unitate cu specific de asistenţă socială destinată persoanelor adulte cu handicap.
Beneficiarii serviciilor sociale provin din toate judeţele ţării. Finanţarea instituţiei aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş este asigurată din fonduri alocate de forul tutelar, Consiliul Judeţean Argeş.
Pictorul instituţionalizat
Felicia Popescu, şefa CITO Tigveni – delegată să coordoneze şi activitatea unui complex de locuinţe protejate aflat în incinta aşezământului – a zugrăvit în culori optimiste câteva întâmplări legate de beneficiarii care-şi ocupă timpul cu diverse activităţi.
Una dintre poveşti este incredibilă. Cu ajutorul penelului, un tânăr care provine dintr-o familie sărmană, face punţi între oameni. Fiind înzestrat cu un simţ artistic deosebit şi fără a fi şcolit în domeniu, Alin Tiberiu Iakab semnează desene grafice în creion (de exemplu, „Isus” redat pe o… bucată de polistiren expandat) şi picturi în acuarelă (portrete realizate pe… cartoane).
Lucrările autorului instituţionalizat sunt expuse, ca într-o galerie de artă, în holul instituţiei.
229 de beneficiari
La CITO Tigveni sunt instituţionalizaţi, în prezent, 229 de adulţi cu deficienţe cu vârste cuprinse între 20 şi 82 de ani. De beneficiarii serviciilor sociale se ocupă 121 de angajaţi – asistenţi medicali şi sociali, psihologi, psihopedagogi, infirmieri, îngrijitori, inspectori şi referenţi de specialitate, personal administrativ etc.
Uneori, beneficiarii părăsesc „cuibul”. Iată două cazuri recente. O femeie instituţionalizată la CITO Tigveni s-a mutat la Bascov după ce a fost angajată la o fabrică de mobilă din localitate. Iar o tânără croitoreasă a ieşit din sistem fiindcă s-a căsătorit, întemeindu-şi o familie.
La CITO Tigveni este funcţional un cabinet de ergoterapie, unde persoanele cu deficienţe învaţă să tricoteze, să croşeteze, să coasă şi să confecţioneze obiecte decorative.
Ergoterapeuţii îi îndrumă pe oamenii cu handicap şi spre diferite activităţi gospodăreşti (grădinărit, cultivatul florilor, udat, săpat). La serbările organizate în Centru cu diferite ocazii (Paşte, Crăciun, 24 ianuarie, 1 decembrie etc.) beneficiarii cântă, dansează şi recită poezii îmbrăcaţi în costume asortate cu evenimentul.
Educatorii promovează viaţa independentă
Compartimentul de asistenţă socială oferă un prim suport social celor aflaţi în dificultate. Tratează persoanele în integralitatea situaţiilor de viaţă, căutând modul cel mai adecvat de suport natural.
„Educatorii Centrului îi încurajează şi îi sprijină pe beneficiari să participe la activităţile cotidiene, în scopul promovării autonomiei funcţionale şi a unei vieţi independente.
Compartimentul de asistenţă socială asigură o monitorizare continuă a problemelor, urmărind modul în care persoanele în dificultate se reintegrează într-o viaţă normală, iau legătura cu familia, evaluează nevoile de îngrijire din punct de vedere social, întreţine relaţiile de comunicare şi colaborare cu instituţiile sociale de ocrotire a sănătăţii, culturale, religioase, îi încurajează pe beneficiari să-şi menţină contactele sociale sau, după caz, să revină în familie şi în comunitate”, ne spune Felicia Popescu.
Asistenţă medicală asigurată
Centrul este dotat corespunzător pentru asigurarea asistenţei medicale; dispune de un cabinet de kinetoterapie, de un cabinet medical (care asigură medicaţia necesară beneficiarilor pentru situaţii de urgenţă) şi de o sală de tratamente.
Beneficiarii primesc asistenţă adecvată pentru sănătate, respectiv supraveghere şi tratament, în baza prescripţiilor medicale.
Compartimentul de asistenţă medicală promovează măsurile de profilaxie şi de recuperare, acordând primul ajutor, până la dispariţia stării de pericol, supraveghează tratamentele executate de asistenţii medicali şi colaborează cu medicii specialişti (de la policlinica Spitalului Municipal Curtea de Argeş).
Cabinetele de psihologie le asigură beneficiarilor servicii specializate de consiliere şi de monitorizare a stării psihice.
63 de dormitoare
Cele 63 de dormitoare de la CITO Tigveni sunt ocupate, în medie, de doi până la opt beneficiari de servicii sociale. În camerele mobilate cu paturi, dulapuri, mese şi scaune există televizoare; unele sunt dotate şi cu frigidere. În grupurile sanitare se furnizează apă rece şi caldă ori de câte ori este nevoie.
La nivel de unitate funcţionează o spălătorie, amenajată conform normelor igienico-sanitare în vigoare, fiind înzestrată cu maşini de spălat automate.
Lenjeriile (de pat şi de corp), prosoapele şi feţele de masă sunt depozitate într-un spaţiu separat. În blocul alimentar unde se prepară meniurile servite în sala de mese se găsesc instalaţii şi aparatură necesare gătitului.
Locuinţe protejate
CITO Tigveni se restructurează. 97 de persoane cu dizabilităţi, care intră în procesul de dezinstituţionalizare, vor fi plasate în trei complexe de locuinţe protejate. Beneficiarii care se vor desprinde de Centru vor începe o viaţă nouă.
Dna Felicia Popescu a spus că aceştia vor fi ajutaţi să-şi formeze abilităţi de gospodărit (să-şi preparare singuri hrana, să-şi spele rufele şi vesela, să întreţină curăţenia în casă, să cultive legume şi zarzavaturi etc.). Vor fi susţinuţi şi în identificarea unui loc de muncă, precum şi în menţinerea acestuia.
Noile complexe de locuinţe protejate (opt în comuna Tigveni – câte patru în satele Bârseştii de Jos şi Bălileşti – şi alte patru în comuna Ciofrângeni) vor avea centre de zi aferente, a precizat şefa de la CITO Tigveni.
O locuinţă protejată are dormitoare (cu două locuri), bucătărie, living şi grupuri sanitare.
La centrele de zi – unde beneficiarii sunt pregătiţi pentru o viaţă independentă, prin consiliere vocaţională şi terapie ocupaţională – au acces şi locuitorii celor două comune (adulţii cu nevoi speciale).