În şedinţa de azi, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre prin care se introduc restricţii în şase localităţi din judeţ, unde incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus în ultimele 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori.
Este vorba despre Bălileşti, Bogaţi, Costeşti, Ştefăneşti, Poienarii de Muscel şi Valea Iaşului, unde este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum a produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.
Este permisă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, în intervalul orar 6 – 22, doar pentru persoanele cazate în aceste unități. Măsurile se aplică și agenţilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. La fel, în aceleaşi localităţi este interzisă activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, dar şi în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte. Pentru operatorii economici a căror activitate a fost restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în interiorul clădirilor. Măsurile intră în vigoare începând cu data de 1 aprilie ora zero, pentru o perioadă de 14 zile.
CJSU a decis că prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum doi metri între mese şi participarea a maximum şase persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară. De asemenea, se permit prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi a băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective aparținând operatorilor economici amintiţi cu condiția limitării la cel mult trei cumpărători aflați simultan în incinta spațiului respectiv și cu asigurarea obligatorie a unei distanțe minime de doi metri între persoanele aflate în zona casei de marcat.