Suntem telurici. Suntem din pământ și ai pământului. Dar privim spre cer cu jind. Și vrea mai mult biata ființă umană. Hristos jertfindu-Se pe Sine restaurează omul. Și îi oferă viața veșnică. A explicat revelația părintele Lucian Grigore, la emisiunea ”Subiect de presă” realizată de Cristina Munteanu și directorul cotidianului nostru, Mihai Golescu, în studioul „Antenei 3” Pitești
Lepădarea de sine Am trecut printr-un timp aparte, cel al sărbătorilor pascale. Un timp în care ne-am aflat în „văzduhul Învierii” după cum inspirat a caracterizat perioada ÎPS Calinic Argeșeanul. Dincolo de atmosfera aparte pe care am resimțit-o, rămâne o întrebare fundamentală pe care a adresat-o invitatului directorul Mihai Golescu: „Fiind trup, conștiință, cum ajungem la adevărata credință?” Părintele Lucian Grigore, slujitor la Catedrala Sf. Gheorghe din Pitești este convins că doar mizând pe conștiință reușim. „Presupune un întreg proces de reconfigurare a naturii umane, a relației noastre cu Dumnezeu, cu ceilalți și cu sinele nostru. Iisus ne dă soluția: să ne asumăm Crucea și să-I urmăm Lui.” Dar ce înseamnă în definitiv lepădarea de sine? Dorește să afle Cristina Munteanu. „Lepădarea de sine înseamnă să nu ne centrăm pe noi înșine. Există un sens gravitațional al existenței și fiecare gravitează în jurul său, eu sunt centrul Universului! Dar trebuie să descoperi că există și ceilalți. Să lași loc și altuia. Hristos când spune lepădarea de sine, spune că existența mea ca om trebuie să graviteze în jurul Lui. A lui Hristos! Nici El nu a trăit pentru Sine. Nu S-a iubit pe Sine și nici nu S-a cruțat pe Sine. Ci S-a golit de Sine și S-a jertfit pentru neamul omenesc”.
Altă valență a timpului În fiecare an încercăm să fim părtași bucuriei pe care au avut-o femeile mironosițe atunci când au mers la mormântul lui Iisus. Era înainte de răsăritul soarelui și îngerul le-a spus „De ce căutați pe Cel viu între cei morți?”. Dincolo de relatările evangheliilor, ce a reușit Iisus prin răstignirea și mai ales învierea Sa? Părintele Lucian Grigore expune pe înțelesul tuturor revelația: „Omul a fost reconfigurat. Unde? Pe Cruce. Hristos își dă viața pe Cruce. Apoi coboră la Iad, destructurându-l. De acolo îi ridică pe drepții Vechiului Testament și pe Adam și Eva. Există în pictura bizantină scena: Iisus cu mâinile întinse scoate din Iad doi bătrâni, pe primii oameni. Noi împărțim timpul pe ani, pe luni și zile… dar Hristos dă altă valență timpului.”
În întuneric se văd stelele „Hristos este măsura tuturor lucrurilor, la El ne raportăm dar am trăit un timp al distanței din cauza pandemiei, cum să îl interpretăm?”, a întrebat Cristina Munteanu. Invitatul redă o imagine superbă: „Când vrei să vezi stelele, trebuie să fie noapte, întuneric. Aveam nevoie de un contrast. Și Dumnezeu ne-a dat acest constrast. Aveam nevoie să ne vedem unii pe alții și Dumnezeu a spus să fie întuneric, să se vadă steluțele! În distanța pandemică a început să ne fie dor de frați, de prieteni, iar acest exercițiu a fost extraordinar. Am învățat să fim mai buni”. Inevitabil subiectul războiului din apropierea României a fost și el abordat. „Un război absurd și nedrept”, a sintetizat invitatul. Dar editorialistul Mihai Golescu l-a provocat: „În cheia codului etic al lui Hristos, aici cum poate fi întors obrazul?” Preotul a explicat scripturistic semnificația gestului, Hristos fiind primul care a dat exemplul întoarcerii obrazului, dar a fost tranșant: „În învățătura Bisericii nu se spune să omori, să distrugi case, să umilești. Vladimir Putin ar trebui întrebat de Biserica Moscovei; se impune a fi interogat…”
Trăim deja veșnicia Până la finalul emisiunii, părintele Lucian Grigore a mai tălmăcit câteva îndemnuri pe care le regăsim în Sf. Scriptură, rostite de Iisus, cel al „scoaterii ochiului”, în cazul în care cineva „poftește” o femeie sau a controversatului sfat: „să-ți lași mama și pe tatăl tău și să Îmi urmeazi Mie!”. Invitatul a demontat aberația vehiculată uneori, că Iisus ar fi fost căsătorit. Dincolo de toate interpretările, ”Răstingnirea și Învierea”, după cum a fost formulat și subiectul emisiunii, are menirea de a ne influența viața, în mod decisiv. „Să ne întrebăm mereu: ce ar face Iisus în locul meu? Ar fi el ranchiunos? Ar fi răzbunător? Noi trăim deja de aici și de acum veșnicia, anticipat. Spunem în Crez că așteptăm învierea morților și viața veacului ce va să fie. Cel ce privește spre Hristos răstignit să privească apoi spre sine. Iar în aproapele nostru să vedem chipul Lui. Doar așa poate fi desăvârșită lucrarea începută de Hristos, de restaurare a omului, prin credința noastră.”