… Este recomandarea pe care o fac reprezentanţii poliţiei, după ce legea privind legitimarea şi percheziţia corporală a fost modificată şi intră în vigoare la sfârşitul acestei luni.
Astfel, dacă nu este respectată somaţia „Poliţia, stai! Nu te apropia!”, orice acţiune ulterioară a persoanei vizate poate fi considerată acţiune violentă, iar poliţistul va proceda în consecinţă şi vor acţiona conform modificărilor legislative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Conform acestora, poliţiştii sunt îndreptăţiţi să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere, şi, după caz, să renunţe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Poliţistul este îndreptăţit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziţie inofensivă, ce permite realizarea efectivă şi în siguranţă a acestui control. Solicitarea de a adopta o poziţie inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana şi să nu depăşească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei.
Prin poziţie inofensivă se înţelege ţinerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul, depărtarea picioarelor, adoptarea poziţiei şezut, adoptarea poziţiei culcat sau altă poziţie a corpului, care previne săvârşirea unei acţiuni violente îndreptate împotriva poliţistului şi respectă demnitatea umană.
Controlul corporal se efectuează, cu respectarea demnităţii umane, de către o persoană de acelaşi sex cu persoana controlată şi presupune examinarea externă a corpului şi îmbrăcămintei unei persoane, vizual, precum şi prin palpare şi apăsare, îmbrăcămintea groasă putând fi examinată separat. Atunci când prin examinare sunt identificate obiecte, la solicitarea poliţistului, persoana este obligată să le prezinte. Se prezumă intenţia săvârşirii unei acţiuni violente, îndreptate împotriva poliţistului, fapta persoanei de a se apropia de acesta, după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele „Poliţia, stai! Nu te apropia!”, ori de a nu se conforma solicitărilor poliţistului referitoare la renunţarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat. Prin atac armat se înţelege atacul săvârşit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a oamenilor.