S-ar repara parţial o nedreptate, o mare eroare, o prostie, până la urmă, a administraţiei piteştene. În rândul manifestărilor naţionale din anul Centenarului, Piteştiul, Argeşul s-ar înscrie cu un moment de mare cinste pentru municipiu, pentru judeţ.
El s-ar înscrie, de asemenea, perfect şi în Apelul de la Goleşti şi în proiectul Consiliului Judeţean Argeş „Preţuim valorile naţionale”.
Despre ce este vorba? Despre pictorul Costin Petrescu, născut în Piteşti, pe strada Egalităţii, fost elev la Liceul „Brătianu”. Şi, ca să lămurim atenţionarea din prima propoziţie, să spunem, cu tristeţe, că natala sa casă nu mai există: a fost demolată!!!
Costin Petrescu (1872-1954) este autorul Marii Fresce de la Ateneul Român. Lată de 3 m şi lungă de 75 m, cuprinzând 25 de scene – de la împăratul Traian, la regii României – fresca a fost inaugurată în 1938. În acest an s-au împlinit 80 de ani de la fericitul eveniment.
Din 1948 până în 1966, pentru că noii orânduiri nu-i pica la inimă marcarea, în istoria noastră, a regalităţii, marea Frescă a Neamului nostru a fost acoperită cu o catifea roşie. De fapt, primul – generalul Antonescu – dăduse ordin ca să se facă într-un fel ca scena cu Carol al II-lea să dispară, avându-se în vedere faptele acestuia…
Dar pictorul Costin Petrescu este şi cel care a proiectat mantiile regale pe care regele Ferdinand şi regina Maria le-au purtat la încoronarea lor, în 1922. La Biserica din Miroşi şi la Biserica Domnească din Curtea de Argeş, dar şi în Vâlcea, Braşov, Alba Iulia se află, de asemenea, „urmele” neobositei şi pline de har a activităţii pictorului.
Prin grija Muzeului Judeţean, în Piteşti sunt marcate multe edificii-monumente istorice. Casa în care s-a născut pictorul a dispărut. Când Napoleon l-a ucis pe ducele d’Enghien s-a spus că e mai mult decât o crimă: e o greşeală. Demolarea casei lui Costin Petrescu este acest gen de greşeală pe care istoria n-o va uita, spre pedeapsa – morală – a celor care au făptuit-o. În schimb, în Bucureşti, pe Bulevardul Dacia fiinţează „Casa memorială Costin Petrescu”, casă ridicată după proiectul pictorului.
Credem că Direcţia pentru Cultură, Muzeul Judeţean, Primăria Piteşti, Consiliul Judeţean pot să-şi unească eforturile şi, în anul Centenarului Unirii, să readucă în memoria Cetăţii viaţa şi activitatea unui piteştean. Unul care a intrat în istorie prin Marea Frescă de la Ateneul Român, operă care dăinuie de 80 de ani împliniţi acum, în 2018, şi va dăinui cât va dăinui Ateneul. De fapt, ea este deja nemuritoare în memoria culturală a istoriei neamului nostru.
Printre alte manifestări – unele obişnuite, altele mediocre sau fără mare vizibilitate socială şi culturală – o manifestare cinstind memoria piteşteanului Costin Petrescu ar avea o rezonanţă naţională. Nu contează faptul că Patriarhia a marcat cei 80 de ani!