În momentul în care decizi să îți renovezi locuința, un aspect foarte des neglijat este balconul, un loc care poate afecta major confortul și siguranța. În timpul iernii, acesta poate reprezenta o sursă de scurgere a căldurii din locuință și implicit, costuri mai mari la încălzire. De aceea, ar fi bine să iei în considerare renovarea balconului.
Acest proiect poate necesita resurse financiare suplimentare de care poate nu dispui în prezent. Însă este o investiție pe termen lung, așa că poți acoperi diferența cu un împrumut rapid.
Un balcon renovat și amenajat pe gustul și necesitățile tale poate deveni un loc ideal de relaxare, de petrecere a timpului liber sau un spațiu pentru munca de acasă. Însă poate fi și un loc de depozitare perfect care să te ajute să îți organizezi mai bine restul locuinței sau o extindere a bucătăriei. Astfel, mărești numărul de spații utile din locuința ta.
Iată câteva aspecte pe care ar fi bine să le iei în considerare în momentul în care vrei să renovezi balconul!
Primul pas important este să înțelegi starea actuală a balconului. Detectează problemele evidente, iar dacă nu ești sigur dacă există semne evidente de uzură, apelează la un specialist pentru o evaluare mai detaliată. Mai mult, observă și eventualele deteriorări ale pardoselii, ale pereților sau ale balustradei pentru a determina ce modificări sunt necesare și care sunt prioritățile.
Asigură-te că balustradele sunt solide și instalate corespunzător, iar dacă ai copii sau animale de companie, ia în considerare montarea unor plase de protecție suplimentare.
Nu în ultimul rând, verifică și ca sistemul electric să fie corespunzător pentru a nu pune în pericol siguranța imobilului. Deci, este necesar ca un specialist să examineze și să înlocuiască, dacă ai aici și este nevoie, prizele, întrerupătoarele și cablurile electrice.
Hidroizolare și termoizolare
Una dintre cele mai importante lucrări pe care le poți face la balcon este să îl izolezi corespunzător pentru a face față sezonului rece. Izolarea previne apariția umidității, a condensului și a mucegaiului. Pe lângă faptul că acestea sunt neplăcute din punct de vedere estetic, reprezintă și un risc pentru sănătate, fiind responsabile pentru diverse alergii, afecțiuni respiratorii și dermatologice.
Hidroizolarea balconului previne deteriorarea podelei și a pereților, apariția igrasiei și limitează extinderea infiltrării apei. Astfel, în timpul ploilor și ninsorilor nu trebuie să îți faci griji că vor apărea infiltrații de apă.
Izolând balconul, sistemul de încălzire existent în camera adiacentă balconului va funcționa eficient pentru a crea un nivel confortabil de temperatură, pentru că nu vor mai exista pierderi de căldură din cauza balconului neizolat.
Materiale pentru izolația balconului
Când vine vorba de termoizolarea balconului, poți utiliza materiale precum vată minerală, polistiren sau spumă poliuretanică.
- Vata minerală este ideală când vine vorba despre rezistență la temperaturi extreme și izolare fonică;
- Polistirenul nu absoarbe apa, deci ploaia sau umiditatea nu va afecta izolația realizată cu acest material. De asemenea, este și un material ignifug, foarte ușor.
- Spuma poliuretanică se aplică ușor, are durabilitate ridicată și menține o temperatură constantă în interiorul spațiului izolat, acoperind rapid și eficient suprafețe mari într-un timp scurt.
Buget și cheltuieli
Deși este adesea trecut cu vederea, balconul poate deveni unul dintre cele mai îndrăgite colțuri ale casei tale, potrivit pentru lectură, pentru dimineți lungi și relaxante, pentru savurat cafeaua, dacă ești dispus să investești în renovare și amenajare.
Stabilește bugetul pentru ceea ce ți-ai propus să rezolvi, fie că e vorba de o renovare mai serioasă sau doar câteva retușuri necesare. Investește în materiale conforme cu normele în vigoare, calitative, durabile, rezistente la intemperii și asigură-te că și montajul este făcut corespunzător.
Cheltuielile cu aceste lucrări variază în funcție de dimensiunea balconului, de tipul lucrărilor, de materialele alese și de manoperă. Poți solicita mai multe oferte de la specialiști pentru a te asigura că alegi cea mai bună variantă pentru tine din punctul de vedere al raportului calitate-preț.
Și chiar dacă nu faci lucrări de structură sau izolație, ci doar de finisare, acordă la fel de multă atenție materialelor, pentru rezultate satisfăcătoare și care să dureze în timp. Montează un sistem de iluminat adecvat care să completeze atmosfera și adaugă plante sau alte elemente de decor și bucură-te de noul tău balcon!
Evită costurile mai mari în viitor și începe acum transformarea balconului într-un spațiu sigur. Dacă mai ai nevoie de o sumă suplimentară de bani, solicită un credit rapid. Efectuează înainte să aplici un calcul credit nevoi personale pentru a afla estimativ ratele pe care le vei avea de plătit în funcție de suma pe care vrei să o împrumuți, raportate la perioada în care ai vrea să rambursezi, tipul de rate și modalitatea în care dorești să primești sau să plătești împrumutul – detalii care vor fi stabilite final doar prin contractul de creditare, după ce discuți cu un consilier care va verifica pentru ce sumă și perioadă ai putea fi eligibil.