Citesc în ziar la rubrica „oferte de serviciu” că se caută o persoană singură, relaxată, care nu are rău de înălţime pentru postul unui eremit…
Este o noutate verificată că în Germania trăiesc peste 80 de eremiţi, printre care se numără şi câteva femei. Ei sunt „urmaşii” primilor sihaştri (eremiţi) care acum 1.700 de ani au părăsit viaţa decadentă din Imperiul Roman şi au fugit în deşertul egiptean (numit Eremos). În toate perioadele istorice, eremiţii au avut dificultăţi de a găsi adevărata măsură a izolării şi a religiozităţii.
Există şi astăzi aşezăminte ale eremiţilor cum ar fi Mănăstirea Augustinilor din Erfurt, construită în anul 1277, în care a trăit călugărul cel mai cunoscut, Martin Luther, între anii 1505-1512. Alt exemplu îl constituie călugării de la mănăstirile de pe Muntele Athos, unde au acces numai bărbaţii. Aceşti singuratici care preferă izolarea, părăsesc societatea noastră şi renunţă la siguranţă, bunăstare şi prestigiu, trebuind să-şi organizeze singuri existenţa.
Majoritatea eremiţilor de azi au cunoscut viaţa monahală şi au o legătură cu credinţa. Ritualurile invăţate la mănăstiri le practică zilnic. Câteva femei care fac parte din această categorie trăiesc izolate în mici gospodării, în pădure sau în munţi. Unele publică cărţi autobiografice, altele vând din produsele gospodăriilor proprii sau trăiesc din economii sau donaţii. Cei mai mulţi dintre eremiţii moderni se pare că au calculatoare, telefoane mobile şi chiar maşină. În felul acesta, legătura lor cu societatea cunoaşte o altă calitate decât acum 100 de ani; un călugăr devenit eremit în sudul ţării oferă cursuri de yoga şi relaxare. Desigur că liniştea interioară şi exterioară mobilizează energii noi şi capacitatea de a te putea concentra mai bine. Nu întâmplător regizori sau scriitori, dar şi politicieni caută liniştea din mănăstiri, unde se retrag un timp. Ei îşi permit luxul vieţii simple. Este o replică dată vieţii moderne în galop.
Experţii au semnalat o renaştere a vieţii eremite pe plan mondial.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.