„Proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii” – sună bine, nu? Staţi să vedeţi: acesta a fost transpus într-un document întocmit de Ministerul Economiei, urmând să fie discutat zilele următoare cu reprezentanţii Comisiei Europene. Cum, nu ştiţi ce îşi propune Guvernul prin acest program? Pe scurt: ministerul spune că vor fi investiţii publice în fabrici şi uzine noi, în centre de colectare a legumelor etc, care apoi vor fi privatizate (parcă am mai auzit de aşa ceva şi în strategia de dezvoltare a Argeşului în perioada preşedintelui Florin Tecău, dar nu s-a întâmplat nimic). Mai exact, cică vor fi vândute participaţii de câte 49% din noile investiţii, iar statul va rămâne acţionar majoritar. Ministerul susţine că tot profitul obţinut de fond va fi reinvestit, scopul fiind reindustrializarea României. În teorie sună totul bine.
Ce-ar fi să salvaţi ce există?
În practică, însă, înainte de a înfiinţa fabrici noi, ce ar fi ca Guvernul să găsească soluţii pentru salvarea celor existente? Cum ar fi platforma Arpechim, de pildă! O parte – petrochimia – este la stat, deci poate fi privatizată. De cealaltă – rafinăria – Petrom nu ştie cum să scape mai repede, aşa că statul nu ar avea o problemă să o cumpere şi să facă din nou sistemul integrat Oltchim-Arpechim care a mers atât de bine. În plus, nu ar strica nici anchetarea reală şi serioasă a privatizărilor ratate, ca să amintim numai de ARO Câmpulung Muscel, iar cei vinovaţi să răspundă…
Ne-au distrus industria…
Guvernele care s-au perindat pe la putere ne-au făcut praf industria. Nu ne credeţi? Uite ce am avut şi… nu mai avem (numai în Argeş!): 1. Rolast sau Combinatul de articole tehnice din cauciuc (CATC) – cum era cunoscut înainte de 1989; Combinatul de Prelucrare a Lemnului Piteşti; Grulen Câmpulung – singura fabrică din ţară producătoare de granule de poliester, fire şi fibre sintetice; Romproteine, fabrica de proteine din Curtea de Argeş; Fabrica de bere Pitber Piteşti; ARO Câmpulung; Fabrica de Negru de Fum; Întreprinderea electrocentrale Curtea de Argeş; Întreprinderea de reţele electrice Piteşti; Întreprinderea minieră Câmpulung Muscel; Trustul petrolului Piteşti; Întreprinderea de supape – bolţuri Topoloveni; Întreprinderea mecanică Câmpulung Muscel; Întreprinderea de exploatare forestieră şi transport Piteşti; Combinatul de lianţi Câmpulung Muscel; IPMPB – Tablierul – întreprinderea de poduri metalice şi prefabricate din beton Piteşti; Întreprinderea Textila Piteşti; Întreprinderea de stofe Argeşeana; Întreprinderea Filatura de lână Musceleana din Cetăţeni; Întreprinderea de confecţii Curtea de Argeş; Căprioara – întreprinderea de încălţăminte Piteşti; Întreprinderea de porţelan şi menaj Curtea de Argeş; Fabrica de tananţi Piteşti – prima din România; Fabrica de conserve Băiculeşti; TCIND Piteşti; Avicola Costeşti; CET Sud Bradu; CET Nord Găvana; Fabrica de Agregate Auto şi Tractor Mioveni; Fabrica de Matriţe Piteşti; Fabrica de Butoaie Piteşti; Fabrica de Cherestea Domneşti; Fabrica de Drojdie Furajeră Piteşti; Fabrica de Furfurol Piteşti; Fabrica de piese auto şi produse metalice Piteşti; Întreprinderea judeţeană de valorificare a legumelor şi fructelor; Fabrica de placaj Piteşti.
Vorbe?
Constituirea unui fond suveran de investiţii este cuprinsă în Programul de guvernare 2017-2020. Când i-am întrebat pe parlamentarii de Argeş ai puterii ce fabrici ar putea fi înfiinţate în Argeş, unii dintre ei au ridicat din umeri şi ne-au spus, mai mult, că este treaba investitorilor privaţi să facă acest lucru (Nicolae Velcea, deputat). Oare rămânem doar cu… reindustrializarea din pix?
Claudiu DIŢA
2 Comentarii
Gigi Stancu
Domnul Dița, cam bateți câmpii uneori, domnule!! Fără grație. Să vă dau câteva exemple: Combinatul de lianți Câmpulung este actualul Holcim, Avicola Costești este acum o fermă de porci de peste 10 000 de capete patronată de cei de la Macro, Fabrica de Matrițe Pitești există și ea, Fabrica de piese auto şi produse metalice Piteşti există și ea fiind baza înființării GIC Grup, Combinatul de Prelucrare a Lemnului Piteşti este Alprom care odată cu insolvența a intrat în redresare și produce din nou pt export mai ales, Întreprinderea electrocentrale Curtea de Argeş este acum filială a Hidroelectrica și vă dă dvs curent electric să scrieți că nu mai există, Trustul Petrolului Piteşti există și el în cadrul Petrom, Întreprinderea de supape – bolţuri Topoloveni este parte a GIC Grup, IPMPB – Tablierul – întreprinderea de poduri metalice şi prefabricate din beton Piteşti există numindu-se acum Metabet. Mai documentați-vă, domnul Dița, aveți timp, sunteți tânăr!! Nu de alta dar vă taie Badea și alții publicitatea dacă mai scrieți mult că au distrus industria Argeșului.
Puiu
Din păcate, domnule Gigi Stancu , lista dumneavoastră e mult mai scurtă, iar numărul celor care astăzi nu mai au loc de muncă este foarte mare! Sunt convins că ştiţi Geografia economică a Romaniei, scrisă de Tufescu şi Giurcăneanu, înainte de ’89! Eu nu mai ştiu unde se fabrică astăzi în România maşini şi utilaje agricole, utilaj minier şi pompe submersibile, ca exemplu, cum ziceţi dvs. Sau, îmi puteţi spune producţia de roşii de la serele Bascov?