Sâmbătă, 19 octombrie. Aceasta este ziua în care, după amar de vreme, Regina Elena se va întoarce acasă pentru a-şi dormi somnul de veci lângă fiul său şi ceilalţi membri ai familiei regale. Rămăşiţele pământeşti vor fi aduse din Elveţia pentru a fi înhumate la Curtea de Argeş, iar Principesa Margareta face un apel la toţi cei care vin la funeralii…
Alături de fiul ei
Regina Elena, mama celui ce avea să fie ultimul monarh al României, a decedat în luna noiembrie a anului 1982, fiind înmormântată într-un cimitir din Lausanne. Înainte de 1989, în vremea regimului comunist nimeni nu a îndrăznit să pună problema aducerii în ţară a rămăşiţelor pământeşti şi chiar după 1990, în timp ce România era condusă de Ion Iliescu, demersurile făcute în acest sens au rămas fără ecou. Paradoxal, lucrurile au tărăgănat chiar şi în mandatul preşedintelui Emil Constantinescu din diverse motive. Apoi s-a considerat că nu există un loc liber în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş şi s-a aşteptat finalizarea lucrărilor la noua necropolă regală. Soarta a făcut ca în acest nou lăcaş să fie adus mai întâi fiul Reginei Elena, Mihai I, care era depus lângă iubita sa soţie Regina Ana, decedată cu un an înainte. După o îndelungă aşteptare, iată că mâine, în sfârşit, Regina Elena „se întoarce” alăturându-se întru veşnicie fiului ei. Conform programului pe care l-a anunţat Casa Regală, astăzi, la ora 12,45, o aeronavă va ateriza la Aeroportul Otopeni, iar la ora 16 cortegiul va ajunge în Cetatea Basarabilor. Vor avea loc mai multe opriri şi slujbe religioase. Traseul stabilit: Bucureşti-Chitila-Găeşti-Topoloveni-Piteşti-Curtea de Argeş.
Întâmpinaţi-o cu flori!
Argeşenii îi pot aduce un ultim omagiu chiar de-a lungul acestui traseu, mai exact la Topoloveni şi Piteşti, unde cortegiul va circula cu viteză redusă. Dacă nu vor fi întârzieri neprevăzute, cortegiul funerar va intra în Piteşti astăzi, la ora 15,05, şi va urma acelaşi traseu pe care a fost adusă şi Regina Ana. Sicriul va fi depus pe timpul nopţii în Catedrala Arhiepiscopală, urmând ca mâine, la ora 12, să înceapă slujba înmormântării. Peste o sută de preoţi de pe cuprinsul eparhiei Argeşului şi Muscelului vor face ascultare, vor răspunde chemării şi vor fi prezenţi în curtea Mănăstirii Argeşului în momentul în care sicriul va fi dus, cu onorurile cuvenite unei regine, în necropola regală. Toţi slujitorii altarelor vor psalmodia şi se vor ruga pentru sufletul roabei lui Dumnezeu, Elena. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoţi în mijlocul cărora se vor afla ÎPS Calinic Argeşeanul, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi arhimandritul Caliopie, un apropiat al Casei Regale. Lor li se va alătura cel puţin un ierarh care va reprezenta Patriarhia Română şi pe care îl va delega însuşi Preafericitul Daniel. Deşi la Curtea de Argeş nu s-a primit o înştiinţare oficială, nu este exclus ca-n ultima clipă Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe să decidă să vină în Cetatea Basarabilor deoarece momentul are o încărcătură simbolică deosebită, aducerea rămăşiţelor pământeşti ale Elenei reprezentând în fapt înhumarea ultimei regine. Ea întregeşte astfel tabloul suveranilor pe care i-a avut România şi care îşi dorm somnul de veci la Curtea de Argeş. Deşi nu este monarhist, primarul Gheorghiţă Boţârcă a anunţat că va fi prezent pe stradă când cortegiul funerar va traversa oraşul Topoloveni, în semn de respect pentru istoria ţării. Probabil acelaşi lucru îl va face şi primarul Cornel Ionică, interesat ca trecerea cortegiului prin Piteşti să se facă fără probleme. Custodele Coroanei Regale, Principesa Margareta, a făcut recent un apel la toţi cei care vor să-i aducă un ultim omagiu de-a lungul întregului traseu, dar mai ales către argeşeni, convinsă că ei vor veni în număr mare mai ales la necropola regală, sâmbătă la prânz: „Dacă doriţi să o întâmpinaţi pe traseu ori la necropolă, vă rog aduceţi doar flori albe!”