- Surpriză de proporţii: Părintele Calinic slujeşte în locul Patriarhului!
Mâine, 13 august, la modul figurat, se-nţelege, Curtea de Argeş redevine Capitala Ţării Româneşti. O mare de oameni veniţi din toate zonele României, ba şi de peste hotare, se va abate spre Cetatea Basarabilor, numărul lor fiind imposibil de estimat. O adevărată provocare pentru autorităţile locale şi judeţene care nu s-au mai confruntat cu un asemenea aflux de turişti. Vor face faţă situaţiei?
Trenuri pline
Pentru adepţii monarhiei, ca soluţie salvatoare pentru ţara noastră, ziua de 1 august va fi, de acum înainte, una tristă, în care vor aprinde lumânări la biserici şi vor pomeni în rugăciunile lor sufletul Reginei Ana, care a pornit călătoria spre Cer în cea dintâi zi a lunii lui Gustar. După cum desigur ştiţi, din transmisiunile în direct ale diverselor televiziuni, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus pentru scurt timp la Castelul Peleş din Sinaia. Acolo oficialităţile statului au adus omagiul cuvenit, iar în ultimele două zile oamenii de rând au făcut acelaşi lucru la Bucureşti, sicriul fiind depus la Palatul Regal. Au fost prezenţi acolo şi mulţi argeşeni, unii fiind organizaţi în grupuri care au închiriat microbuze maxi-taxi, iar alţii au preferat să plece pe cont propriu spre Capitală, cu maşini personale sau cu trenul. De altfel, în ultimele zile, conform conducerii SNCFR, a crescut numărul pasagerilor pe ruta Curtea de Argeş-Piteşti-Bucureşti, iar de astăzi se estimează un număr mare de călători pe ruta inversă, Bucureşti-Piteşti-Curtea de Argeş, pentru că mulţi dintre cei care s-au recules în faţa sicriului regal la Bucureşti ţin să fie prezenţi şi la slujba de înmormântare.
Fără opriri pe traseu
Conform site-ului oficial al Casei Regale, în ziua de 13 august, la Palatul Regal din Bucureşti va avea loc o scurtă ceremonie religioasă la care vor participa atât Patriarhul Daniel, cât şi Arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu. Această slujbă va dura 15 minute, iar la 10,55, o alta va fi săvârşită, în prezenţa aceloraşi înalţi ierarhi, pe platoul din faţa Palatului Regal, sicriul fiind aşezat pe un catafalc. La 11,35, maşina mortuară va porni pe un traseu care va cuprinde mai multe bulevarde şi străzi cu încărcătură simbolică, cortegiul trecând şi pe la Arcul de Triumf. Nu sunt programate opriri şi nici alte slujbe religioase. Conform estimărilor, după ieşirea din Bucureşti, drumul până la destinaţia finală, Curtea de Argeş, va dura aproape trei ore. Cu toate că maşini ale Poliţiei Rutiere vor deschide drumul şi carul mortuar încadrat de limuzine negre nu se va opri la semafoare, se presupune că, în anumite zone, se va circula cu viteză redusă deoarece, de-a lungul traseului, oamenii vor aştepta pe trotuare pentru a o „saluta” pentru ultima dată pe Regina Ana. Pe site-ul Casei Regale s-a specificat clar că pe raza localităţilor Mogoşoaia, Buftea, Titu, Găeşti, Topoloveni şi Piteşti, ca şi în altele, mai mici, tocmai din respect pentru oamenii care vor întâmpina cortegiul, maşinile vor încetini, dar nu sunt prevăzute opriri.
Două slujbe de înmormântare
Conform programului oficial, la ora 15, maşina mortuară şi întreaga suită ar ajunge la Curtea de Argeş, unde, cu siguranţă, mii de oameni vor fi prezenţi la acest eveniment istoric. Aici vor avea loc două slujbe de înmormântare şi nu una, cum se întâmplă pentru oamenii obişnuiţi. Deşi pot fi mici abateri de la program, între 15 şi 15,50 se va desfăşura o ceremonie religioasă în faţa necropolei, prilej numai bun pentru ca turiştii să vadă, măcar de la distanţa impusă de forţele de ordine, sicriul, familia regală şi oaspeţii de seamă. Conform graficului, la 15,50, familia, capetele încoronate şi câţiva oficiali de rang înalt care vor reprezenta statul român, printre care s-ar putea afla şi preşedintele Klaus Iohannis, vor intra în necropolă. Accesul publicului şi al jurnaliştilor va fi strict interzis. Deşi toată lumea s-ar fi aşteptat ca însuşi Patriarhul Daniel să oficieze slujba înmormântării, pe site-ul Casei Regale scrie altceva. Înainte ca sicriul cu trupul Reginei Ana să fie coborât în mormântul de marmură, slujba de înmormântare va fi săvârşită în rit ortodox de către părintele Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, care-l va avea alături pe „fratele” întru Domnul, monseniorul Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic al României. Conform unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, când la aceeaşi slujbă sunt prezenţi reprezentanţii mai multor confesiuni, ca-n cazul de faţă, unul slujeşte efectiv, iar celălalt doar asistă. În situaţia slujbei de înmormântare a Reginei Ana, arhiepiscopul nostru va sluji, iar celălalt se va ruga doar în taină pentru sufletul celei plecate pe calea veşniciei. Faptul că nu se menţionează prezenţa Patriarhului Daniel, iar în locul acestuia va sluji arhiereul nostru, reprezintă o surpriză de proporţii.
Cine va fi tras la răspundere?
În ultimele zile, cum era şi firesc, pe lângă lucrările de înfrumuseţare a oraşului Curtea de Argeş, s-a muncit intens, zi şi noapte, pentru ca necropola în care va fi aşezat sicriul reginei să fie, măcar parţial, gata. Localnicii care au urmărit zilnic „mişcările de trupe” din zona Mănăstirii Argeşului sunt uimiţi de viteza cu care s-a lucrat, dar nu-şi pot explica de ce au fost risipiţi câţiva ani degeaba, când, la ora aceasta, necropola putea să fie gata, împodobită şi cu mozaicul, pictura şi vitraliile prevăzute în proiect. Rămâne de văzut dacă, pentru tărăgănarea acestor lucrări, Casa Regală sau Patriarhia va dispune o anchetă şi dacă va fi cineva tras la răspundere. Cert este că la înmormântare vor fi prezente multe capete încoronate ale Europei, reprezentanţi de seamă ai Caselor Regale din întreaga lumea, precum şi înalţi prelaţi, atât ai Bisericii Romano-Catolice, cât şi ai celei Ortodoxe. Cu toate eforturile muncitorilor, de a „cosmetiza” necropola în ceasul al 13-lea, tot nu se cuvenea ca Alteţele, indiferent din ce ţară ar veni, să vadă porţiuni întregi ale construcţiei nefinalizate. Semnele de întrebare nu stăruie doar în mintea oamenilor de rând, care, mulţi, au contribuit financiar pentru această zidire în care va fi amenajat un altar închinat Sfintei Filoteea, ci şi arhitectul necropolei este nedumerit. Distinsul specialist în domeniu, Augustin Ioan, a declarat în urmă cu două zile, într-o emisiune la Antena 3, că nu-şi poate explica de ce s-au întârziat atât de mult lucrările, dar crede că lipsa fondurilor necesare ar putea fi o cauză. Este doar o presupunere, însă arhitectul declară totuşi, voalat, că atât Arhiepiscopia Argeşului, cât şi Casa Regală, aflate în parteneriatul acestui proiect de mare importanţă pentru întreaga ţară, ar fi avut resurse materiale pentru această construcţie care nu este de mari dimensiuni. Oricum, lipsa de transparenţă, absenţa comunicării dintre conducerea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului şi opinia publică au creat un curent de opinie negativ, aura de mister în care a fost învăluită necropola regală în ultimii ani fiind de neînţeles…
Din nou Ana…
Cu siguranţă, pe chipul oricărui oaspete de rang înalt se va întipări o expresie de mirare şi nemulţumire, dacă va afla că la acestă necropolă care putea fi gata în doi ani, după părerea specialiştilor, se lucrează de atâta amar de vreme, piatra de temelie fiind pusă în 2009, iar mai „intens”, dar tot în ritmul melcului, s-a lucrat efectiv din ianuarie 2013. Ca o paralelă peste veacuri şi poate ca o îngemănare a legendei cu realitatea, multe voci susţin că, la fel cum pentru ctitoria lui Neagoe Basarab, în speţă actuala Catedrală Arhiepiscopală, a fost nevoie de zidirea Anei lui Manole, la fel şi acum, la baza noului lăcaş cu hramul Sf. Muc. Filoteea şi Sf. Arh. Mihail şi Gavriil, va sta, asemeni unei pietre de temelie, tot o Ana! În urmă cu 78 de ani, la 24 iulie 1938, aveau loc la Curtea de Argeş funeraliile Reginei Maria. Mâine, 13 august, se scrie o nouă pagină din istoria ţării la care suntem martori…
Eduard TOMAZIU