…Mă refer la regenerarea liberalismului politic actual, în care nimic mare, nimic adânc nu pare a mai fi exprimat. Unii lideri liberali sunt oameni mici cu publicitate mare. Politicieni fără orizont, fără lărgime, fără idei. Or, pentru starea de spirit şi starea socială în care ne aflăm azi, pentru mentalitatea curentă şi pentru aptitudinea aşa de redusă de a ne adapta progresului, de a accepta şi înţelege lucrurile care vin peste noi, peste voinţa, peste dorinţele noastre, avem nevoie de liberalism ca de aer. Din păcate, ce se întâmplă în PNL nu ne mai miră, nu ne mai uimeşte. Sunt aceleaşi maniere, aceleaşi ticuri, aceeaşi indiferenţă, aceeaşi vedere îngustă, aceeaşi moarte lentă a spiritului liberal începută odată cu renaşterea lui, în perioada postdecembristă.
Împotriva acestui fel de a gândi trebuie luptat mereu, dacă vrem să ne păstrăm normalitatea şi sănătatea publică. Or, cu cât e mai simplă guvernarea unei ţări, pe imagini schematice de adevăruri, cu atât e mai iminent pericolul unei acţiuni primejdioase pentru acea ţară. Când se reduce mecanismul guvernării unei ţări la câteva gesturi de politici şi de mişcare, când complexele guvernării se rezolvă cu strigăte de câte două, trei sau şapte litere – vă mai amintiţi? – se armonizează totul într-o atitudine guralivă. Promovând o astfel de etică, ai zice că oamenii sunt inconştienţi, dar eu nu am deloc impresia aceasta. Gesturile şi faptele unor oameni sunt clare, evidente, simple, rezultate ale puterii lor de judecată,şi nu că ele şi-ar avea sursa în cine ştie ce gândire politică. Unii liberali urmăresc începuturile unui dezastru şi-l duc în derizoriu.
Prin urmare, unii şefi liberali ar face bine să se supună unei psihanalize şi – la rezultatul afirmativ -unei cure de hipnotism, iar în cazul în care cura s-ar dovedi ineficace, să iasă din partidul liberal, ca să nu-şi mai piardă vremea degeaba. Mai ales că, în ultimul timp, PNL s-a comportat ca un individ baricadatdupă propia mediocritate. Adică, în loc să se adapteze vremurilor, ba chiar să le prevadă şi să le prevină, acest partid le rezistă şi se opune lor – spre paguba ţării şi a lui, fireşte. Spun acest lucru şi din perspectiva coaliţiei liberalilor cu useriştii, în timpul căreia au murit mii de oameni infectaţi cu SARS-CoV-2. Inclusiv pacienţi arşi de vii în spitale!
Or, cu actuala coaliţie a liberalilor cu social-democraţii nu e de glumit!… Ei nu trebuie să se zburlească azi, ca mâine să o lase baltă, cum procedează de obicei Rareş Bogdan şi alţii. Însă, în ultimul timp, unii lideri de conjuctură tocmai aşa procedează: pipăie terenul. Dar cu cât va trece vremea, cu atât mai aprigi or să devină.
Îmi amintesc că la începutul anilor ’90 am cunoscut-o pe doamna Ioana Brătianu, care a reînviat spiritul liberal. Şi acest lucru se întâmpla până când sănătatea fragilă şi vârsta au învins-o, la 11 aprilie 2009. Când doamna Ioana Brătianu s-a referit la reînvierea spiritului liberalismului politic românesc, a spus că aceasta se poate întâmpla numai atunci când liberalii sunt gata să se sacrifice pentru această doctrină politică (sic!). Iar când am întrebat-o ce crede despre actualii politicieni liberali – eram în anul 1995 – deşi a răspuns ezitant, am reuşit totuşi să ghicesc multe lucruri, formându-mi astfel o imagine a acestei personalităţi neobişnuite. Aşa am ajuns să înţeleg şi, până la urmă, să respect spiritul liberal al acestei femei, pe care viaţa o făcuse – prin vitregia încercărilor ei – să manifeste interes doar pentru liberalism în sine, evitând pe cât posibil contactul cu oamenii politici ce se declarau de altă orientare. Şi când mă gândesc pe ce mâini a încăput azi liberalismul românesc, îmi dau seama că nu mai avem şansesă reînviem spiritul Brătienilor. Acest liberalism a ajuns un instrument al avuţiilor strânse; e jucăria unor parveniţi şi impostori. Liberalismul este lăsat azi în voia instinctului unor aşa-zişi lideri, oprit deci în mocirla politicianistă, în sferele minore ale pasiunii mărunte; el este un altul, cu totul altul decât era pe vremea când începeau a se lumina zorile liberalismului românesc.
4 Comentarii
marin
Spiritul Brătienilor nu mai poate fi reînviat …oricât de mult s-ar strădui politicienii de acum!!!
Vicki
Poate ați vrut să spuneți degenerarea…
Titi
A trecut vremea unor politicieni liberali de elită! Azi sunt politicieni de conjunctură!
TUDOSE
Nu înțeleg cum poate să fie pe aceeași pagină cuvintele Brătianu și ,,liberalismul, jucăria unor parveniţi şi impostori”. Nu se potrivește!