Referendumul privind redefinirea familiei va avea loc pe 6 şi 7 octombrie. În Argeş vor fi aceleaşi secţii de votare ca şi la alegerile locale şi parlamentare din 2016, iar sediul Biroului Electoral Judeţean va fi la parterul Prefecturii, intrarea dinspre bulevardul I.C. Brătianu. În legătură cu această iniţiativă, părerile sunt împărţite, iar dezbaterea e amplificată şi pe Facebook, acolo unde nu lipsesc cuvintele grele şi mesajele uneori cu tentă umoristică.
Ce se întâmplă?
Întrebarea fundamentală este următoarea: în cazul în care va fi validat referendumul, iar demersul de modificare a Constituţiei va fi dus la bun sfârşit, se va întâmpla ceva concret? Juridic vorbind, desigur. Deşi poate exista impresia, din cauza dezbaterilor din spaţiul public, că nu există o interdicţie cu privire la căsătoriile între persoane de acelaşi sex, o astfel de abordare este greşită. Imposibilitatea unor astfel de căsătorii reiese deja din Codul Civil, unde se prevede clar că o căsătorie reprezintă uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii. Altfel spus, doar cuplurile heterosexuale se pot căsători, în sensul legii civile (căsătoria civilă). În prezent, în Constituţie este garantat dreptul la căsătorie între soţi. Ceea ce se doreşte modificat (adică înlocuit) este termenul de „soţi” cu cel de „bărbat şi femeie”. Or, o modificare a Constituţiei ar oferi garanţii suplimentare unei astfel de prevederi, în sensul că ar fi mult mai greu de modificat decât Codul Civil. Aceasta este miza reală.
Se bat câmpii …
Unii bat câmpii spunând că, de fapt, PSD şi ALDE ar face un test pe 6 şi 7 octombrie. Adică să vadă ce ecou ar putea avea un referendum de demitere a preşedintelui Klaus Iohannis. O temă falsă, am spune noi, atâta timp cât o eventuală încercare de demitere a lui Iohhanis l-ar putea ridica pe acesta în sondaje taman cu un an înainte de alegerile prezidenţiale, aşa cum s-a întâmplat şi cu fostul preşedinte Traian Băsescu. Până una-alta, să ne limităm la o glumă care circulă pe Facebook: „Dacă vrei să nu te întrebi la nunta băiatului tău dacă eşti socru mic sau socru mare, mergi la referendum!„. Să auzim de bine!