Procedura pentru elevii care se întorc la școală pe 2 iunie a fost trasată de Ministerul Educației. Pachetul de măsuri includ: purtarea măștilor faciale, spălatul pe mâini, utilizarea dezinfectantului, monitorizarea temperaturei corporale, păstrarea distanței de siguranță, aerisirea și igienizarea sălilor de curs.
Pregătire
Activitățile de pregătire pentru examenele naționale, care încep la 2 iunie, sunt opționale. În clasă nu intră mai mult de zece elevi și un cadru didactic. În sala de curs, elevii de clasa a VIII-a rămân două ore, iar cei de clasa a XII-a/XIII-a, trei ore.
O oră de curs durează 50 de minute, urmată de o pauză de 10 minute. Înainte de începerea activităților de pregătire sau de examinare, suprafețele din clase sunt dezinfectate cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool și încăperile sunt aerisite pentru cel puțin 30 de minute. Accesul în interiorul școlii se realizează doar după dezinfecția mâinilor, verificarea temperaturii (care nu trebuie să depășească 37 grade Celsius) și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii. Școlarii sunt așezați în bănci distanțate între ele. În fiecare zi, la încheierea activităților de pregătire, elevii aruncă măștile pe care le-au folosit în timpul cursurilor și pleacă acasă cu alte măști primite de la școală (asigurate de Ministerul Educației).
Examene
La examenele naționale va fi respectată aceeași procedură. La 15 iunie debutează evaluarea națională, iar bacalaureatul începe cu probele scrise, la 22 iunie. Sunt în lucru câteva propuneri referitoare la probele de competențe; ministerul ia în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online.
Străinătate
În țările care au redeschis deja școlile, relaxarea măsurilor în domeniul educației au inclus reguli de igienă, asigurarea distanțării sociale în clase și în curtea unităților, reorganizarea colectivelor de elevi și a procesului didactic. De exemplu, elevii din China poartă… pălării haioase accesorizate cu „elice”, prin care se asigură distanța, iar în Danemarca s-au montat chiuvete în curtea școlii și există regula de a se spăla toată lumea pe mâini, cel puțin o dată la fiecare oră. Măsuri de prevenție, cu măști faciale, spațiu între scaune și bănci etc. au fost puse în practică și în Japonia, și în Germania.
Cu cât este planificată mai din timp și mai bine, cu atât deschiderea școlilor va fi una fără probleme majore și în România. Expertul în educație Anca Tîrcă a publicat, pe pagina sa de Facebook, imagini din școli aflate în țări care au decis că elevii pot reveni în clase. Vă prezentăm câteva imagini grăitoare.
(N.G.)