În octombrie anul trecut, 25 de indivizi din Câmpulung au fost săltaţi de poliţişti în urma unei acţiuni de amploare, fiind suspectaţi de proxenetism şi spălare de bani. Iniţial, cei în cauză au negat acuzaţiile, dar puşi în faţa probelor doveditoare, au schimbat tactica, solicitând să încheie acorduri de recunoaştere a faptei. Din cauza numărului mare de inculpaţi, dosarul a fost disjuns în două cauze conexate, fiindcă e vorba despre aceleaşi infracţiuni, care se judecă la Câmpulung, respectiv la Piteşti. Aşa cum v-am informat, până acum două persoane au fost achitate, iar alte trei condamnate.
Doar unul după gratii
Astfel, pe 16 iunie, Judecătoria Câmpulung l-a achitat pe Eduard Mihai Lincă pentru infracţiunea de proxenetism în formă continuată, dar procurorii au atacat decizia şi recursul se va judeca la Curtea de Apel Piteşti pe 1 noiembrie. Tot magistraţii musceleni l-au achitat şi pe Ionuţ Cătălin Bejan, context în care a încetat măsura controlului judiciar şi a fost ridicat sechestrul asigurător instituit asupra unui apartament şi a unui autoturism. Singurul condamnat până acum în primul dosar este Cezar Marius Nicolae Dragnea, care a primit patru ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi timp de cinci ani, plus confiscarea a 30.000 euro obţinuţi din proxenetism.
La pace cu anchetatorii
În privinţa dosarului aflat pe rolul Tribunalului Argeş, şi aici au apărut surprize. Pentru a beneficia de reducerea pedepsei, unii dintre împricinaţi, cel mai probabil sfătuiţi de apărători, au căzut la pace, cum se zice, cu anchetatorii. În această situaţie se află fraţii Florin şi Robert Mădălin Costea, care au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei. Urmarea: cei doi au fost condamnaţi la câte trei luni de închisoare cu suspendare, iar ca pedeapsă complementară au fost obligaţi să presteze câte 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Câmpulung sau la Complexul de Servicii pentru Copilul în Dificultate din oraş. Este motivul pentru care aproape nici nu mai contează că instanţa a dispus confiscarea specială a 10.000 euro de la Robert Mădălin şi a 10.600 euro de la Alexandru Florin Costea, sau că le-au fost reţinute autoturismele (un Mercedes E Classe 350, respectiv un Audi A8).
„Singura speranţă este în dumneavoastră”
… Aşa îşi încheie mesajul pe care ni l-a adresat un cititor din Câmpulung, a cărui identitate o vom trece sub tăcere din motive de siguranţă. Acesta ne informează că problema proxenetismului în municipiul de la poalele Mateiaşului e departe de a fi rezolvată. Dimpotrivă, clanurile continuă să-şi facă de cap chiar sub nasul autorităţilor. Iată ce ne-a scris acest om: „Vă rugăm să puneţi presiune pe Poliţia Câmpulung, deoarece nu mai putem trăi în linişte. Oraşul este plin de proxeneţi, care ne corup copiii, atât băieţi, cât şi fete. Clanul (…) şi mulţi alţii (sunt în jur de 25) fac legea în cartierul Grui, fără să le pese de nimic. POLIŢIA NU FACE NIMIC. DE CE ÎI MAI PLĂTIM, DACĂ TREBUIE SĂ NE FACEM SINGURI DREPTATE? Marţi, 10 octombrie 2017, un tată al unei fete minore (…), nesuportând ca fiica lui să fie racolată şi batjocorită de (…), a venit să-şi facă singur dreptate. S-au spart geamuri, s-au ameninţat, s-a anunţat poliţia. Toţi cei din clan sunt proxeneţi, au iubitele la produs, pe lângă alte fete, şi se ocupă cu racolarea şi înlesnirea prostituţiei mai ales în rândul minorelor. Le racolează de la 15 ani, le dau între ei şi la alţii pe bani, după care, la împlinirea vârstei de 18 ani, le trimit la produs în afară. Nu au teamă de nimic; oricui aduce o fată care vrea de bunăvoie să se prostitueze i se dau 500 euro. Multe fete sunt puse de ei să racoleze alte fete. Una este (…), alta este (…), ambele minore. În mass media locale nu se aude nimic despre scandalul de pe 10 octombrie. De ce băieţii ăştia nu sunt cercetaţi? Singura speranţă este în dumneavoastră!”
Semnal pe adresa Crimei Organizate
Intenţionat nu am dezvăluit identităţile membrilor clanului la care se referă cititorul nostru şi ale minorelor care s-ar ocupa cu racolarea altor fete. Avem aceste nume, aşa cum avem şi fotografii cu unii dintre membrii clanului, pe care ni le-a trimis acelaşi cititor. Nu le-am dat publicităţii din două motive foarte serioase. Primul este acela că, fără a pune la îndoială buna credinţă a cititorului, nu avem certitudinea că aceia despre care se vorbeşte au asemenea preocupări. În al doilea rând, dacă le-am dezvălui identităţile, i-am pune în gardă pe împricinaţi, care ar avea timp să-şi ia măsuri de precauţie. În acest context, transmitem semnalul primit pe adresa Poliţiei Argeş, a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi a procurorilor DIICOT Piteşti. Dacă reprezentanţii acestor instituţii sunt interesaţi de subiect, le putem pune la dispoziţie imaginile cu presupuşii proxeneţi, aşa cum ni le-a transmis cititorul nostru.