Recreații cu iz de tutun la școlile din Pitești. Atenție, se „sudează”
După prima săptămână din noul an școlar, imaginile cu elevi care își pun în pericol propria sănătate conturează deja un tablou binecunoscut și nerezolvat de autorități.
Vorbim despre fumat, dar și consumul de substanțe interzise (alcool, „iarbă” sau chiar droguri de mare risc).
Reporterii ziarului nostru au surprins elevi ai mai multor licee din municipiu care, în pauză, fumau pe rupte.
De exemplu, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Dima” (foto) din Războieni mai multe puștoaice fumau chiar la intrare, în fața cabinei de pază. În imaginile pe care le-am realizat nu am reușit să-l „prindem” și pe paznic care, cine știe, avea lucruri mai importante de făcut, decât să le rupă țigaretele tinerelor și să le arunce la tomberon.
Iar la Colegiul Odobescu, mai multe grupuri de elevi, „bisericuțe”, au locul lor de relaxare în pauze, undeva în spatele unității de învățământ. În acel spațiu, unul din doi elevi fumează.
Per ansamblu, fiecare liceu are propria lui „ascunzătoare”. Pe nicăieri nu am văzut paznic sau autoritate care să le atragă atenția elevilor care fumează.
Vorbesc despre atragerea atenției fiindcă, din punctul meu de vedere, amenda nu este o soluție.
De fapt, sancțiunile ar trebui să-i vizeze, în primul rând, pe cei care vând țigări minorilor. Sunt buticuri de cartier unde nu se ține cont de lege, nefiind nici măcar nevoie ca minorii să trimită fratele mai mare după țigări.
Elevii se apucă de fumat, în principiu, cam prin clasa a X-a. Întrebați fiind, unii au mărturisit că e un gest „cool” sau dorința de integrare într-un anumit grup.
Psihologii cunosc foarte bine acest aspect extrem de important, anume apartenența la grup. Din acest motiv, este foarte greu să convingi un copil să nu încerce chiar și lucruri care, evident, sunt nocive.
Dar, aici este cheia: de la a încerca și până a ajunge dependent de acel ceva există un interval de alertă pe care părinții trebuie să-l exploateze corespunzător, să le explice adolescenților încotro se îndreaptă și să le deschidă alte orizonturi care să includă activități benefice.
Sportul este cel mai potrivit pentru a alunga tensiunile interioare, anxietatea școlară, sentimentele negative sau gândul că diverse neîmpliniri pe care un tânăr le trăiește înseamnă un capăt de lume. Exercițiile fizice nu întăresc doar mușchii, ci limpezesc și mintea. În plus, reduc dorința de a aprinde o țigară sau de a trage un fum de la colegul.
Astfel, se creează grupuri și relații sănătoase, unde invitația la a fuma o țigară sau altceva nu își mai are, practic, rostul. Vedeți realitatea fără o „perdea de fum”, cu bune și rele.
Desigur, sunt tineri cărora nu le place sportul și preferă alte activități care, sigur, sunt benefice și ele: muzica, desenul, scrierea unui jurnal, lectura ș.a.m.d.
Toate cele menționale pot fi complementare și, întrepătrunse, lasă puțin spațiu sau deloc viciilor.
Un Comentariu
Gabi
E clar, autorul articolului habar nu are ce înseamnă a fi elev în România 2022!
Elevii încep să fumeze încă de la generală, la liceu unii chiar renunță la fumat.