Jocurile Olimpice Paris 2024 vor rămâne în istorie și pentru performanțele record ale sportivilor care au reprezentat 206 de comitete olimpice naționale. Potrivit organizatorilor, au fost primele Jocuri Olimpice cu egalitate de gen deplină, Comitetul Olimpic Internațional alocând 50% din locuri sportivelor și 50% sportivilor de sex masculin.
Numeroase recorduri olimpice și mondiale au fost doborâte, iar sportivii au înregistrat premiere istorice pentru țările lor. De asemenea, deținătorii de drepturi media au raportat cifre record în comparație cu Jocurile anterioare, Paris 2024 fiind cea mai urmărită Olimpiadă din istorie.
În același timp, s-a înregistrat un număr foarte mare de iubitori ai sporturilor care au descărcat softuri precum Casa Pariurilor APK pentru a miza pe sportivii favoriți.
Concret, au fost doborâte 125 de recorduri olimpice în 10 discipline și 32 de recorduri mondiale în 8 discipline. Patru țări au câștigat medalii de aur în premieră: Botswana (Letsile Tebogo – atletism 200 m), Republica Dominicană (Thea LaFond – atletism sărituri), Guatemala (Ariana Ruano Oliva – tir) și Santa Lucia (Julien Alfred – atletism 100 m).
Câteva sporturi au stabilit noi recorduri de audiență: baschet (1,08 milioane de spectatori în total, record de audiență de 27.000 de spectatori la un meci de baschet feminin), Rugby în 7 (530.000), handbal (500.000 în total, record de audiență de 26.500 de spectatori la un meci de handbal feminin), volei pe plajă (450.000). În 30 iulie, la evenimentele sportive găzduite de Paris au asistat 743.000 de fani.
Recordurile au fost numeroase și în mediul digital. Pe rețelele sociale s-au înregistrat nu mai puțin de 12 miliarde de reacții ale fanilor, de două ori mai multe decât în timpul Olimpiadei de la Tokyo. Canalele Comitetului Olimpic Internațional (CIO) au înregistrat 32 de milioane de noi urmăritori, iar peste 300 de milioane de utilizatori au accesat site-ul și aplicațiile CIO.
Recorduri în plan sportiv
Vă prezentăm și cele mai impresionante recorduri în plan sportiv:
· Simone Biles (SUA) a cucerit trei medalii de aur și una de argint, devenind cea mai titrată sportivă la Jocurile Olimpice din istoria gimnasticii americane.
· Kevin Durant a câștigat a patra medalie de aur la baschet, după ce SUA a învins-o pe Franța în finală. Durant este acum și baschetbalistul care a marcat cele mai multe puncte la Jocurile Olimpice (518).
· Înotătorul francez Léon Marchand a câștigat 4 probe. I-a bătut recordurile lui Michael Phelps la 400 de metri și la 200 m, doborând și recordul existent la 200 m fluture, cu 1:51.25.
· Înotătorul chinez Pan Zhale a doborât recordul la 100 metri liber, în cursa în care David Popovici a terminat pe locul al treilea. Zhale a terminat parcursul în 46.92 secunde.
· Faith Kipyegon din Kenya a câștigat a treia medalie de aur consecutivă la atletism, în proba de 1,500 de metri. Ea a doborât recordul olimpic cu un timp de 3:51.29.
· Reprezentând Țările de Jos, Sifan Hassan a doborât recordul în proba de maraton (feminin). A trecut linia de finiș după 2 ore 22 de minute și 55 de secunde de la start.
· Ugandezul Joshua Cheptegei a reușit cel mai bun timp din istorie în cursa de 10.000 de metri, 26:43.14 (record olimpic).
· Mondo Duplantis din Suedia a doborât recordul mondial (deținut tot de el) la săritura cu prăjina. A sărit peste bara fixată la 6,25 metri. Ulterior, la reuniunea Silesia Diamond League, a bătut și acest record, sărind peste 6,26 metri.
· Arshad Nadeem a adus prima medalie de aur pentru Pakistan după o pauză de 32 de ani aruncând sulița pe o distanță de 92,97 metri (record olimpic).
· Jucătoarea australiană de rugby Maddison Levi a reușit 11 încercări în semifinalele turneului de la Paris, cu una peste recordul la zi.
· Poloneza Aleksandra Miroslaw a doborât recordul mondial în calificările de la alpinism viteză, ajungând în vârf în 6,06 secunde.
· SUA a devenit prima națiune care a trecut de pragul de 3000 de medalii cucerite la Jocurile Olimpice de vară și de iarnă.