Pe vremurile de care-mi mai aduc aminte – aşa cum am avut plăcerea să vă mai scriu – aveam pasiunea bărcilor cu pânze. Singura problemă era că locuiam lângă unul dintre lacurile bucureştene, Herăstrău. Acolo, când chiuleam de la birou, luam o barcă cu pânze de la clubul „Progresul” şi-mi petreceam ore nesfârşite dând ocol lacului. De ce acolo? Pentru că „tovarăşii” deciseseră că pe Marea Neagră riscam s-o ştergem către ţărmuri mai luminoase. Cum era pe vremea aceea Turcia. Avantajul a fost că am încercat tot felul de veliere şi că am câştigat nenumărate curse printre care două campionate naţionale pe snipe cu Dan Pavel, doctor, acum nu atunci, la Deerfield, Illinois – SUA şi singur pe yola olimpică. Model folosit la olimpiada hitleristă de la Berlin, în 1938. Vă daţi, deci, seama că, deşi la noi, la Piteşti, nu avem lacuri imense şi că de la Paris trebuie să bat 200 km de drum ca să dau de o mare, am rămas cu această pasiune.
Sunt sigur că sesizaţi cu câtă emoţie am aflat despre succesul lui Thomas Coville, francez şi velist de prima mână. El a realizat în 2009 şi 2011 ocolul lumii cu bărci cu pânze, dar fără să obţină recordul. În alte două tentative a trebuit să abandoneze, în plină mare, în 2008 şi 2014. De data aceasta a reuşit sosind la Brest, în Finister, cu lacrimi în ochi şi într-o primire cu un entuziasm extraordinar al celor care-l aşteptau. „Am încercat, am eşuat, am căzut şi m-am ridicat, m-am reconstruit”, a comentat marinarul campion după sosire.
Recordul ocolului lumii cu barca cu pânze, singur şi fără escală, cu ambarcaţiunea „Sodebo Ultim”, i-a permis la 48 de ani să îmbunătăţească cu… opt zile precedentul tur al lumii. Timpul lui a fost de 49 de zile, 3 ore, 7 minute şi 38 de secunde. Fostul record a fost ameliorat cu 10 ore, 26 de minute şi 28 de secunde. Acest timp fusese obţinut în 2008 tot de un francez, Francis Joyon, pe o ambarcaţiune cu mai multe coci, adică un trimaran. După ce a trecut linia virtuală de sosire la Ouessant, marinarul a rămas toată noaptea cu echipa sa pe vaporul care devine astfel „un sas de decomprimare esenţial după şapte săptămâni singur pe mare”.
Vorbind despre acelaşi subiect, bărcile cu pânze, Vende Globe a plecat cu o armată de concurenţi, 28, pentru a face o cursă în jurul Pământului, dar pe mare. Armel Le Cléac’h este în frunte de mai multe zile pe o ambarcaţiune aparţinând băncii, la care sunt client. Super! O să-mi scadă dobânzile…
Alex HOROVEANU