Numai în pielea dlui. C. Liță din Mușătești, să nu te afli! Iubitul lui fiu se luptă cu o boală nemiloasă, banii pentru tratament sunt pe sfârșite iar acum a rămas și fără animalul cu ajutorul căruia își câștiga pâinea cea de toate zilele…
MÂNZUL A RĂMAS SINGUR
Au trecut trei zile de când tatăl lui Călin Liță, băiatul bolnav de cancer al cărui caz a fost intens mediatizat în județul nostru, a fost jefuit. În seara de 19 februarie, după căderea întunericului, omul a fost prădat, fiindu-i furată iapa! Bietul om, de parcă necazul care a dat peste casa lui nu fusese îndeajuns, a constatat că în grajd nu mai este decât mânzul iar iapa a dispărut. Desigur, au fost anunțați oamenii legii și din clipa aceea, au început căutările.
MISTER TOTAL
C. Liță a început să întrebe în stânga și-n dreapta, din om în om, bătând la toate porțile din satul Valea Faurului, tot sperând că, printr-o întâmplare, cineva a văzut ceva. Zadarnic. Poliția este și ea în alertă și oamenii legii au demarat imediat cercetările, în satele învecinate dar și în comunele dimprejur. Au fost vizionate înregistrările de pe camerele de luat vederi, e drept, puține la număr, ca oriunde în mediul rural. Au fost luați la întrebări negustorii de cai, șoferii microbuzelor, proprietarii și vânzătorii magazinelor din toate localitățile învecinate. Nimeni nu a văzut nimic. Mister total. Pentru familia păgubitului pare incredibil, un cal e totuși ditamai animalul, nu putea fi ascuns în vreo sacoșă precum un cățel sau o pisică! Și totuși acesta este cruntul adevăr, animalul care-i ajuta atât de mult pentru a asigura traiul zilnic copiilor săi, pare că s-a evaporat!
CĂLIN PLÂNGE
Pentru C. Liță acestă pierdere constituie o lovitură mai mare decât pare la prima vedere. Fiecare bănuț pe care-l câștigă cu sudoarea frunții, trudind zi lumină, îl trimite la clinica din Turcia unde este tratat fiul său. Animalul nu era din rasele celebre, ci o iapă pur românească însă atât de folositoare pentru munca lui! Valoarea în bani este de aproximativ 6000 de lei însă această sumă, în contextul dat, este enormă pentru sărmanul om. Dacă ar fi vândut el iapa, ar fi asigurat câteva zile de spitalizare fiului său. La fel de afectat de pierderea suferită este însuși băiatul, Călin care, și-așa devastat psihic de lupta pe care o dă pentru viața lui, nu avea nevoie de un motiv în plus de supărare. Tânărul este hipersensibil, iubește animalele și ținea în mod deosebit la această iapă. Când a aflat despre dispariția ei, a plâns timp îndelungat. Și plânge deseori când își amintește de căluțul lui drag…
Consătenii lui C. Liță sunt și ei afectați de situația dramatică prin care trece acesta. Dar cel mai impresionat a fost patronul fermei agricole Vâlsănesti-Charolais unde muncește tatăl lui Călin. Un „șef” cum rar există în România. Este foarte apropiat sufletește de angajații săi, le ascultă durerile inimii și se implică în problemele lor. În cazul lui Călin s-a zbătut la fel cum ar fi făcut-o pentru fiul său. Și-a mobilizat prietenii din țară și străinătate, a ajutat cu bani, a stat la dispoziția angajatului său transportându-l pe băiat la spitale și clinici și multe alte fapte despre care, în marea-i modestie, nu vrea să vorbească. De data aceasta, patronul, uimit de acest nou necaz care s-a abătut asupra familiei Liță, se implică din nou. Omul despre care ar trebui să se scrie pe bună dreptate cu „O” mare, oferă o recompensă substanțială celui care găsește iapa furată sau furnizează o informație decisivă în vederea rezolvării cazului.
Dincolo de recuperarea animalului, patronul dorește să-l privească în ochi pe mârșavul hoț, înainte ca acesta să-și primească răsplata cuvenită conform legii.
Cei care pot ajuta cu informații utile se pot adresa inclusiv redacției noastre și, garantat veți primi recompensa din partea conducerii fermei Vâlsănești-Charolais.