DSP Argeș trage semnalul de alarmă: atenție la consumul excesiv de alimente și alcool! Dacă nu vreți să înlocuiți festinul de sărbători cu… meniul de la spital, țineți cont de recomandările specialiștilor.
Consumul moderat de alimente şi alcool poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială și obezitatea.
Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carne de porc, cârnați, caltaboș, slănină, tobă etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderație și, în niciun caz, la masa de seară.
În perioada sărbătorilor de iarnă, alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minimum 300 g), fructe (minimum 450 g), 500 ml lapte sau iaurt. Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 litri pe zi (apă, ceaiuri de plante neândulcite). Persoanele cu afecțiuni cunoscute vor păstra continuu legătura cu medicii curanți pentru a evita agravarea stării de sănătate și luarea unor măsuri profilactice suplimentare.
Pentru o persoană sănătoasă nu există contraindicații în privința preparatelor tradiționale de sărbători. Importantă este moderația, deci cantitatea pe care o consumăm.
Pentru ca organismul să funcționeze bine este recomandat exercițiul fizic de cel puțin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, alergatul, practicarea schiului și patinajului. Asigurați-vă că este examinată trichineloscopic carnea de porc pe care o consumați în această perioadă. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar. De asemenea, pentru a nu vă îmbolnăvi de trichineloză este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinellaspirallis.