Orange nu înseamnă numai portocală, ci este şi numele unui oraş foarte interesant din sudul Franţei. Monumentul său istoric se află pe lista mondială a UNESCO. Recent situl a fost reconstituit digital, oferindu-le astfel vizitatorilor un tur virtual de 360 de grade. După ce am participat la un tur cu un ghid al locului, am fost invitaţi să ne scufundăm în antichitatea romană, o experienţă intensă de imersiune. Ne-am întors la primul secol înaintea erei noastre. Monumentul a fost fondat de romani în anul 36. Prezentarea începe cu construcţia Teatrului, când a fost pusă temelia oraşului. Care pe-atunci se numea Arausio. Descoperirea moştenirii culturale printr-o nouă perspectivă, plasând teatrul antic la Orange, este intrarea în lumea digitală. Dar permite astfel punerea în lumină a splendorii sale apuse. Este o experienţă senzorială şi emoţională. Care m-a dus către Tomis şi Calatis şi către multe alte rămăşiţe antice de la noi.
Prezentarea digitală vă dă senzaţia că Teatrul este construit în acel moment sub ochii privitorului. Se fac drumurile oraşului şi apoi, piatră cu piatră, teatrul ia formă, cu minunatele sale decoraţii.
Teatrul antic din Orange este un loc excepţional în inima văii Rhonului. Supravieţuieşte de pe timpul romanilor şi este celebru pentru excelenţa pereţilor scenei, care sunt în stare foarte bună şi sunt unici în lumea occidentală. Este un centru de spectacole. Exact cum a fost în timpul romanilor. Este considerat cel mai bine păstrat Teatru antic din Europa.
Aceasta explică vizitarea în fiecare an de către trei milioane de amatori. Şi asta durează de 25 de ani. Un succes pentru întreprinderea Culturespaces care prezintă elemente istorice de turism cultural în toată ţara. Printre care Atelier des Lumières, Paris, Muzeul Jacquemart-André, Paris, Muzeul Maillol, Paris, Hôtel de Chaumont – Centrul de Artă de la Aix-en-Provence şi multe altele.
Dar oricât m-aş strădui, nu voi putea niciodată să descriu ceea ce trebuie să vedeţi dumneavoastră, stimaţi cititori. Merită drumul.