Ieri, la Consiliul Judeţean Argeş a fost lansat proiectul de reabilitare a cetăţii Poenari de la Arefu, cu fonduri europene. Valoarea investiţiei se ridică la 10,8 milioane lei, din care 1,15 milioane lei reprezintă finanţarea Consiliului Judeţean. În afară de aceşti bani, din fondurile proprii va fi realizată o cale mecanizată de acces – cel mai probabil, un lift. Durata de implementare a proiectului este de 26 de luni, lucrările urmând să fie gata în aprilie 2020, după cum a spus ieri Dan Manu, preşedintele Consiliului Judeţean.
Lucrări
Conform autorităţilor judeţene, vor fi făcute lucrări de refacere a treptelor de acces, de reabilitare a zidăriei, de tâmplărie, dar şi de acoperire a donjonului principal despre care Cornel Popescu, directorul Muzeului Judeţean, afirmă că ar fi fost ridicat pe la 1300, înainte ca Vlad Ţepeş să înceapă construirea propriu-zisă a cetăţii. Contractul de finanţare a fost semnat pe 14 martie. Cornel Popescu a spus că în anul 2017 la cetate au fost înregistraţi 80.000 de turişti (în condiţiile în care o lună nu s-a putut urca pe scări până acolo, din cauza urşilor). „Ne aşteptăm ca numărul turiştilor să se dubleze, ba chiar să se tripleze, în special după ce va fi dat în folosinţă liftul”, a spus Cornel Popescu.
Proiect dificil
La rândul său, preşedintele Dan Manu a spus că în ianuarie 2018 au fost momente de cumpănă, când nu ştia dacă se va reuşi semnarea proiectului: „Cu siguranţă, acest proiect a fost cel mai dificil. Dar sunt bucuros că am reuşit şi felicit echipa de proiect. Cetatea Poenari este perla turismului argeşean”. Cu fonduri europene Consiliul Judeţean mai are în vedere reabilitarea Galeriei de Artă din Piteşti, a Muzeului Judeţean, dar şi a unor unităţi medicale.
Ce facem cu cetatea Oratea?
În altă ordine de idei, o atenţie specială se cuvine să fie acordată şi cetăţii Oratea de la Podul Dâmboviţei care, din păcate, este în ruină. „Nu am putut face nimic acolo deoarece terenul aparţine comunei Dâmbovicioara. Am făcut însă demersuri, iar cetatea ar putea fi reabilitată cu bani de la Ministerul Culturii, în parteneriat cu Consiliul Local Dâmbovicioara. Va conta foarte mult şi faptul că Dâmbovicioara a căpătat recent statutul de staţiune de importanţă naţională”, a spus Dan Manu.