La tot dezastrul provocat de pandemia Covid-19, care de peste doi ani a schimbat viața noastră și a planetei Pământ, numai războiul din Ucraina ne mai trebuia.
Orice păcate teritoriale ar fi săvârșit vecinii noștri de la Nistru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și după, sub baghetele lui Stalin și Hrușciov, nu justifică agresiunea sălbatică a lui Putin, care întrece orice închipuire, amenințând cu folosirea armei nucleare.
Valul 5 al pandemiei Covid, având ca vârf de atac varianta Omicron a virusului, are actualmente o tendință descrescătoare. Față de sfârșitul lunii ianuarie, când rata de pozitivitate era de circa 30%, în săptămâna 14-20 februarie ea a ajuns la 19%. Dar numărul pacienților internați la ATI scade mai lent și nu coboară încă la mai puțin de 1000 de persoane pe zi. Și decesele prin boala Covid-19 se mențin în jurul a 100 pe zi. O primă țintă, cu speranța ridicării totale a restricțiilor și a renunțării la purtarea măștii în spațiile deschise, ar fi scăderea sub 50% a gradului actual de ocupare a paturilor din secțiile de Terapie Intensivă. Speranțele Ministerului Sănătății sunt că în următoarele trei săptămâni se va înregistra o scădere semnificativă a numărului de cazuri zilnice raportate.
Există diferențe considerabile între valul 4 al pandemiei, care a fost mult mai agresiv, și valul pandemic actual. Se speră ca și numărul total al deceselor să fie net inferior celui din valul 4, când s-au înregistrat 24.000 de decese. Până acum, tributul de morți al pandemiei Covid a ajuns la peste 63.500.
De rău augur a fost apariția în urmă cu trei săptămâni a subvariantei BA.2 de Omicron, care este mai rapidă în contagiune și mai severă ca evoluție a bolii instalate. Crește numărul celor infectați cu BA.2, virusul cu evoluție medie simptomatică chiar și la cei care au fost vaccinați inclusiv cu doza booster în urmă cu două-trei luni.
Antivacciniștii jubilează, negând eficiența pe drept sperată după trei vaccinări consecutive. Statusul epidemiologic național actual riscă a deveni instabil, în special în contextul primirii valului în creștere de refugiați ucrainieni, care se apropie de 200.000. Imaginile televizate sunt îngrijorătoare, mulțimea refugiaților fiind adăpostită în săli de sport de mare capacitate. Sunt aglomerați „claie peste grămadă”, înghesuiți unul în altul, îmbrăcați cu ce s-a putut lua în grabă, fără măști și fără asigurarea unor măsuri elementare de igienă. Este puțin probabil ca toți să fie testați pentru infecția Covid și nu știm date precise despre pandemia din Ucraina.
Atenția fiind distorsionată de pregătirile pentru a ne asigura apărarea de o eventuală invazie a „omului lipsit de creier”, face ca preocuparea pentru limitarea valului 5 al pandemiei să-și slăbească balamalele.
Aglomerarea de factori care încurajează decelerarea valului 5 al pandemiei ne invită să fim mai puțin optimiști în privința stingerii ei.
Probabilitatea unui val 6 al pandemiei nu este exclusă și instaurarea unei relaxări totale se pare că este neavenită. Și așa, iarna acestui an nu și-a scos cămașa albă, mai ales în jumătatea de nord a țării și Moldova, și masca protectoare pe față ne apără de o mulțime de viroze.
În spitalele din țară se primesc valuri de răniți ucraineni care ocupă paturi atât în secțiile ATI, cât și în secțiile de chirurgie generală și plastică și sunt rezervate paturi și în secțiile medicale, cardiologie, ORL etc. Va scădea firesc calitatea asistenței medicale pentru românii suferinzi de complicații ale bolilor cronice, hematologice și neoplazice. Despre boala Covid se vorbește mai puțin, dar valul 5 al pandemiei este încă activ și, probabil, va fi stimulat de cazurile survenite în rândul refugiaților ucrainieni despre care nu se suflă nimic.
Vaccinarea anti Covid trebuie să continue, nu să se stingă din lipsă de fonduri pentru seruri vaccinale și de personal medical dirijat spre alte cerințe ale asistenței medicale provocate de războiul care ne suflă în ceafă.
P.S. Avem politicienii și preoții pe care îi merităm.