Victorie a la Pyrrhus! Dar cine a fost Pyrrhus? A fost regele Egiptului şi i-a învins pe romani la Heraclea şi Asculum, dar cu un preţ imens, astfel că succesul a fost mai mult un insucces! Acestea îmi veneau în gând când televiziunile transmiteau „victoria” de la Cetăţeni.
De ani de zile, aici, pe un sit arheologic, s-au ridicat, una câte una, case ale romilor. Ilegal, desigur! „Şi ce dacă?” Conform acestei filozofii, din ce în ce mai prezentă în viaţa societăţii româneşti, confirmând flexibilitatea justiţiei şi nefuncţionarea instituţiilor statului, legea este încălcată, fără ca cei certaţi cu ea să fie imediat obiectul unei sancţiuni. Aşa se face că legea este învinsă, sub ochii îngăduitori ai celor care sunt plătiţi s-o apere!
Mă întorc la Cetăţeni. A fost indicată o casă. Nimeni n-a avut puterea – de fapt, n-a vrut s-o folosească! – să respingă, prin demolare, acest act ilegal. Deci, se poate – a zis al doilea. Apoi al treilea, până când acolo s-a ridicat o aşezare peste un loc pe care arheologii îl socotesc important. Şi chiar este! Ei bine, în prag de iarnă, forţe bine echipate s-au apucat să aplice legea. Adică s-a recurs la eliberarea sitului sau, mai bine zis, s-a început o operaţiune, deloc simplă, de pedepsire a celor care au sfidat legea, în timp ce autorităţile moţăiau sau dormeau de-a binelea…
Dura lex, sed lex (Legea e dură, dar e lege!) – se spune. Abia acum, cei care au sfidat-o simt duritatea ei. Se nasc multe întrebări. De ce nu s-a intervenit până acum, pentru că, de ani buni, se ridicau locuinţe, în dispreţul legii? Probabil că cei de la conducerea comunei Cetăţeni vor fi luaţi drept ţintă a lipsei de răspundere. Au, desigur, şi ei o vină. Verigile celelalte ale administraţiei au fost oarbe? Probabil că toţi cei care poartă răspunderea tolerării construcţiillor vor aduce în sprijin hârtii peste hârtii, că ei „s-au sesizat”.
Se apropie iarna şi, în spiritul unui minim umanism, este greu să înţelegi cum cineva poate să rămână – tocmai acum! – fără acoperiş deasupra capului. Şi uite aşa, ca în războaiele lui Pyrrhus, se înregistrează o victorie care, de fapt, nu prea este! Strategii războaielor – şi aici, la Cetăţeni, este vorba de un război tacit în preajma barierei legii – ştiu că ataci când trebuie, tocmai să n-ai pierderi umane, materiale, morale. Ei, aici, la Cetăţeni, aplicându-se legea, în ceasul al… 13-lea, în prag de iarnă, este vorba de pierderi morale! Toată vara ce-aţi făcut, „apărători” ai legii?
Un Comentariu
Anonim
si atunci cand un tigan omoara un om apoi un alt tigan mai omoara unul si cand o tin langa cu crimele impotriva romanilor ce fel de victorie a lui Pyrrhus este asta? Si daca nu era un popa la mijloc nu se vedea niciun buldozer..asta cum iti pica onorabile ziarist sportiv? Tiganul trebuie sa se intoarca de unde Dumnezeu l-a creat cu stramosi cu tot. Adica in Punjab. Nu la Cetateni sau in locuri unde civilizatia face istorie de mii de ani..