# Miercuri, la dezbaterea publică privind proiectul de buget al municipiului Piteşti au participat mai mulţi consilieri de la alte partide decât de la PSD care deţin majoritatea în plen!
Concret, nu au fost prezenţi decât social-democraţii Ionuţ Popescu, Mariean Neacşu, Marin Preda şi Laurenţiu Zidaru (viceprimar), în condiţiile în care PSD are 12 aleşi locali.
Cu câteva ore mai devreme, edilul-şef Cornel Ionică îi spusese viceprimarului Sorin Apostoliceanu (PSD) să-şi ceară public scuze pentru afirmaţiile făcute la adresa sa cât a fost suspendat din funcţia de primar (cum că i-ar fi interzis „vicelui” accesul la anumite documente). Apostoliceanu a răspuns pe Facebook, dar fără să-şi ceară scuze. Se pare că asistăm la un război rece la primărie, deşi părţile implicate îl neagă.
„Suntem la meci!”
La dezbatere nu au participat nici prefectul Emilian Dragnea, niciun parlamentar şi niciun reprezentant al Consiliului Judeţean, condus de PSD. Cică ar fi în campanie toată lumea, că vin alegerile europarlamentare.
În schimb, sala de la Filarmonica Piteşti a fost plină de cetăţeni şi angajaţi ai unor structuri din Primărie, iar problemele ridicate au fost numeroase. Pe scenă, alături de consilierii PSD şi de primar, s-au aflat şi aleşi ai PNL, ALDE şi PMP, iar liberalul Narcis Sofianu a profitat de prilej pentru a face o serie de remărci pe care Ionică le-a catalogat „cu iz politic”.
Preşedintele PSD Piteşti, consilierul local Cristian Gentea, ne-a spus că lipseşte de la dezbatere fiindcă a ţinut să fie alături de FC Argeş la meciul din acea zi, de la Ploieşti, cu Petrolul. Cornel Ionică, la rându-i, a remarcat că „mai mulţi colegi sunt la meci, la Ploieşti…Important e să fie prezenţi în plen, pe 24 aprilie, când vom vota bugetul”.
Recurs în aşteptare
Pe de altă parte, aşa cum v-am informat, Cornel Ionică a revenit la Primăria Piteşti în funcţia de primar în urma unei decizii a Tribunalului Argeş care i-a admis, pe 5 aprilie, o contestaţie la ordinul de demitere emis de prefect din cauza unui conflict de interese.
Prefectura încă nu a făcut recurs. Motivul: nu a primit motivarea instanţei, după cum a precizat purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Elena Diaconescu. Abia apoi poate face recurs în termen de cinci zile. Primarul Ionică mai are două demersuri: o cerere de anulare a acestui ordin şi o cerere de constatare a prescripţiei faptelor în cazul său.
Propuneri
Revenind la dezbatere, mai mulţi cetăţeni au prezentat diverse aspecte cu care se confruntă.
O bătrână de pe strada Octavian Goga, de exemplu, solicită asfaltarea, iar o locatară de pe platoul Craiovei vrea drum de acces pentru ambulanţe şi maşini de pompieri. Problemă: primăria nu poate face acolo lucrări deoarece terenul nu îi aparţine.
O locatară din zona Baloteşti a spus, de asemenea, că doreşte să fie amenajate trotuare, deoarece oamenii sunt nevoiţi să circule pe carosabil, printre maşini, iar patru tineri au vrut să ştie de ce în 2016, 2017 şi 2018 nu s-a consumat tot bugetul pentru investiţii. Răspuns: licitaţii contestate, proceduri greoaie la fondurile europene. Aceiaşi tineri au cerut ca primăria să dea bani la spitalele Judeţean şi de Pediatrie, dar municipalitatea nu poate face acest lucru, spitalele fiind în subordinea Consiliului Judeţean.
O tânără a intervenit pentru mai multe solicitări: un loc de joacă adaptat copiilor cu handicap, o trecere de pietoni pe strada Basarabiei şi, tot aici, o zonă de joacă.
La dezbatere a fost prezent şi un locuitor din Ştefăneşti care a solicitat să se facă demersuri pentru transportul copiilor cu handicap, iar trei locatari de la un bloc de 9 etaje din centru s-au plâns că presiunea apei este foarte scăzută din cauza colmatării unei conducte, solicitând sprijin de la SC Apă Canal 2000 pentru rezolvarea situaţiei care „devine de la o zi la alta mai grea”.
Bani
Cât despre buget, Ionică a spus clar: e nevoie de mai mulţi bani pentru asistenţă socială, căci Guvernul a alocat prea puţin, iar autorităţile locale trebuie să se descurce cum pot.
Bugetul de funcţionare a administraţiei locale va fi de 302 milioane lei, iar pentru investiţii – aproape 100 milioane lei. 39% din buget merge către asistenţă socială, subvenţii (27 milioane lei pentru transport, 20 milioane lei pentru căldură) şi învăţământ.
Se vor cheltui 5 milioane lei pentru iluminatul public, 13 milioane lei pentru salubritatea stradală, 4,2 milioane lei pentru întreţinerea curentă a străzilor, iar 14,5 milioane lei sunt prevăzuţi pentru spaţii verzi.
Centrul Cultural Piteşti va avea un buget de 2,8 milioane lei, Filarmonica mizează pe aproape 6 milioane lei, iar Serviciul de Evidenţa Populaţiei va avea 2,12 milioane lei.
Cel mai mare buget îi este rezervat clubului FC Argeş – 8,8 milioane lei, pentru toate secţiile din structura sa.
Pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi însoţitori se vor cheltui în acest an 18,4 milioane lei, iar pentru lucrările de conformare la cerinţele ISU la şcoli (securitate la incendiu) se vor consuma 1,3 milioane lei. Tot pentru şcoli – reabilitarea reţelelor termice – s-au mai alocat 728.000 lei.
2 Comentarii
Sorescu M.
Primarul minte, se pot da bani la spitalul judetea !95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Art 193
(1) Spitalele publice din rețeaua Ministerului Sănătății și ale ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, cu excepția spitalelor din rețeaua autorităților administrației publice locale, primesc, în completare, sume de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, care vor fi utilizate numai pentru destinațiile pentru care au fost alocate, după cum urmează:
a) de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății sau al ministerelor ori instituțiilor centrale cu rețea sanitară proprie, precum și prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, pentru spitalele clinice cu secții universitare;
b) de la bugetul propriu al județului, pentru spitalele județene;
c) de la bugetele locale, pentru spitalele de interes județean sau local.
radu
In loc sa faceti piste de biciclete in Padurea Trivale mai bine faceti trotuare in Balotesti asa cum va cer cetatenii !