Învăţământul profesional devine obligatoriu pentru elevii cu medii sub 5 la evaluarea naţională în anul şcolar 2019-2020. Prevederea apare în metodologia de admitere la liceu publicată, recent, în Monitorul Oficial şi semnată de ministrul interimar Daniel Breaz. Cum este primit/privit în Argeş ordinul care schimbă regulile jocului în noul an şcolar citiţi în ceea ce urmează.
O idee foarte bună
Dumitru Tudosoiu, inspector şcolar general: „Ordinul de ministru privind obligativitatea de a urma şcoala profesională în cazul elevilor care nu au obţinut 5 la evaluarea naţională cred că este o idee foarte bună. Este un lucru aşteptat de toţi, un lucru normal”.
Şi-a pierdut tradiţia
Sorinel Fusea, inspector şcolar general adjunct: „Referitor la admiterea elevilor în clasa a IX-a, nu am primit niciun ordin prin care elevii care nu au obţinut media 5 la evaluare naţională să nu se poată înscrie la liceu. Din punctul meu de vedere, un elev care nu reuşeşte să ia nici măcar note de 5 la evaluarea naţională nu este pregătit suficient şi nu va face faţă cerinţelor unui liceu, mai ales de profil teoretic, aşa cum mulţi părinţi îşi doresc. Că vrem sau că nu vrem, unii copii nu pot acumula cunoştinţe la un nivel care să le asigure acest lucru. Este previzibil ca, în această situaţie, la finalul clasei a XII-a, aceştia să nu poată promova examenul de maturitate. La fel de adevărat este însă şi că, dacă obţin o notă peste 5 la evaluare, asta nu garantează că vor promova examenul de bacalaureat.
Eu sunt un produs al şcolii vechi româneşti, absolvind liceul în anul 1982, iar ca elev am susţinut examen de admitere în clasa a IX-a la liceu, iar la sfârşitul clasei a X-a am dat examenul de treaptă, în urma căruia se făcea o altă selecţie. Acestea au fost, la vremea respectivă, modalităţile de evaluare a cunoştinţelor. Din punct de vedere personal şi în urma discuţiilor purtate cu mai multe cadre didactice, consider că sistemul de admitere în liceu cel mai obiectiv ar consta în organizarea examenului de admitere de către licee, bineînţeles cu subiecte unice. Elevii care nu vor fi admişi pe unul dintre locurile disponibile la liceul unde au susţinut examenul pot fi repartizaţi apoi computerizat, în funcţie de medie, pe locurile libere rămase în reţeaua şcolară. În ceea ce priveşte învăţământul profesional, acesta şi-a pierdut, cu mult timp în urmă, tradiţia, oricât de mult se încearcă acum revigorarea sa. Urmările se văd din ce în ce mai mult, atunci când agenţii economici caută forţă de muncă într-o meserie, caută tineri calificaţi şi cu practică efectuată. În fond, şi după absolvirea unei şcoli profesionale pot fi continuate studiile liceale, deci nu ar fi niciun impediment ca un elev să urmeze o şcoală de meserii. Sunt de acord cu nota 5 ca prag al admiterii în liceu. Dar, repet, este doar un punct de vedere personal”.
„Cenuşăreasa” sistemului
Dana Diaconu, director adjunct la Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeş: „Admiterea la liceu condiţionată de medie este o idee bună prin care şcolarii slab pregătiţi, cu note mici în catalog, sunt stimulaţi să se înscrie la profesională. Chiar dacă această măsură pare, oarecum, forţată, este bine că elevii sunt, într-un fel, încurajaţi să urmeze o şcoală de meserii în condiţiile în care profesionala a devenit un fel de… Cenuşăreasă a sistemului. Ştim că au intrat la liceu elevi care au obţinut media 1 la evaluarea naţională. Sau au fost repartizaţi la un liceu chiar şi acei copii care nici nu s-au prezentat la evaluarea naţională. Or, aceşti elevi cu anumite lacune în învăţare nu vor fi în stare să promoveze, peste patru ani de liceu, examenele de bacalaureat… Elevii de la profesională au întâietate la angajare. Liceul nostru are toate formele de învăţământ, de la grădiniţă la postliceală. Însă este al doilea an de când, la liceu, avem doar clase la seral. Din păcate, clase de liceu pentru învăţământul la zi nu s-au mai format. Rezultatele foarte slabe de la bacalaureat obţinute, an de an, de absolvenţii noştri au condus la această situaţie. Elevii care urmează clase de profesională (avem câte patru pe fiecare nivel) se califică în meserii cerute pe piaţa muncii, precum mecanic auto, sudor şi confecţioner produse electrotehnice. Am format şi clasă de profesională în domeniul esteticii pentru fetele şi băieţii care doresc să lucreze în saloane de frumuseţe, ce oferă servicii de frizerie, coafor, manechiură şi pedichiură”.
Promovează concurenţa
Adrian Niculae, directorul Şcolii „Nicolae Bălcescu” Piteşti: „Competenţa în educaţie este un criteriu foarte important, iar ordinul privind admiterea la liceu este o aliniere la standardele de calitate în educaţie! Nu putem avea copii bine pregătiţi profesional decât dacă aceştia au un minim de cunoştinţe necesare integrării în activitatea profesională aleasă. Personal, cred că e o decizie înţeleaptă şi corectă a Ministerului Educaţiei, întrucât promovează concurenţa”.
Cinci clase, neocupate
În Argeş, şcolile de meserii nu şi-au făcut… planul la admiterea în învăţământul liceal. Astfel, în urma admiterii, au început anul şcolar cu câte o clasă de profesională neocupată: Colegiul Tehnic Câmpulung, respectiv Liceele Tehnologice „Constantin Brâncuşi” Piteşti, „Dimitrie Dima” Piteşti, Auto Curtea de Argeş şi Forestier Curtea de Argeş.
Pentru anul şcolar 2019-2020, cifra de şcolarizare a judeţului Argeş a cuprins un total de 191 de clase a IX-a, dintre care 138 au fost planificate la învăţământul liceal de zi (17 la vocaţional, 47 la tehnic şi 74 la teoretic), iar 53 – la învăţământul profesional (au fost realizate 48).
Cum… sună ordinul?
Elevii care susţin evaluarea naţională 2020 şi care vor avea o medie de admitere la liceu sub 5 nu vor intra în procesul de repartizare la licee, fie ele tehnologice, teoretice sau vocaţionale. Singura rută către care va trebui să se îndrepte este cea profesională, de trei ani, duală sau clasică.
Limita de 5 pentru admiterea la liceu este prevăzută la articolul 2, alineatul 10 din ordinul publicat în Monitorul Oficial, la 5 septembrie, care spune următoarele: „(10) La procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 participă numai elevii care au susţinut evaluarea naţională şi a căror medie de admitere, calculată conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci)”.
Amintim că Ministerul Educaţiei a discutat introducerea limitei mediei 5 pentru admiterea la liceu în şedinţa din 14 august a Comisiei de dialog social. Potrivit Edupedu.ro, votul a fost de 3 la 2 în favoarea limitării accesului la liceu, astfel: Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Asociaţiilor de Părinţi au votat „pentru”, în timp ce Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa au votat „împotrivă”.
La judecata elevilor
Reprezentanţii elevilor consideră, totuşi, că noile reguli au fost stabilite de conducerea ministerului de resort fără organizarea unei dezbateri publice, deci ilegal, şi că ele le iau copiilor cu aptitudini şansele la un viitor mai bun. Asociaţia Elevilor din Constanţa intenţionează să cheme ministerul în judecată pentru anularea în parte a Ordinului nr. 4948/2019 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021. „În perspectiva adaptării sistemului educaţional românesc la standardele secolului XXI şi la cele europene, traseul educaţional al fiecărui elev ar trebui să fie ales de către acesta, luând în considerare interesele şi aptitudinile pe care le are. Acest fapt derivă şi din principiul enunţat de Legea educaţiei naţionale, al centrării sistemului educaţional pe beneficiarul său primar, elevul. Cu titlu de exemplu, dacă un elev nu are capacităţile necesare pentru a accede în învăţământul teoretic, dar are aptitudini în ceea ce priveşte artele sau sportul, el ar trebui să aibă posibilitatea de a opta pentru învăţământul vocaţional”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Elevilor.
3 Comentarii
Anonim
Doamna Mirela Neagoe, scrie undeva, în vreo Lege sau in vreun Ordin de ministru că, dacă „ai luat” medie peste 5, inclusiv 10, nu poti să optezi pt. Şcoala Profesională?!!…
NU ! …Atunci, dvs. ce doriți ?! Vreți, cu media 4 sau sub 5 , la… liceu (pedagogic, informatică, filologie, militar etc.) sau exprimați „părerile” celor care rămân „fără ore”, profesori, de la cine ştie ce licee „tehnologice”! Păi, să se…recalifice …ing.- ieri , maiştri or „să iasă …la pensie”, că „afară”, n-au…curaj !
Anonim
Scolile profesionale au ridicat Romanaia moderna.Era o vorba ,nu intri in liceu,shaiba te mananca.Au fost muncitori de clasa,iesiti din pr.sionala,cu educatie si meserie.Acum…
Anonim
…depinde doar…de voi !