În repetate rânduri am relatat că unele cursuri de apă au devenit adevărate rampe de gunoaie improvizate, iar malurile sunt năpădite de vegetaţie şi albiile aproape astupate de tot felul de deşeuri.
În acest context, Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea (ABAAV) a efectuat, prin Sistemul Hidrotehnic Independent Olt, subunitate care-şi desfăşoară activitatea pe raza judeţelor Argeş şi Olt, o serie de lucrări în bazinele hidrografice Argeş, Vedea şi Călmăţui. Este vorba despre activităţi de decolmatări ale albiilor cursurilor de apă şi ale canalelor adiacente acestora, care prezentau un real pericol de producere a inundaţiilor în caz de precipitaţii abundente. Lucrările au fost realizate în comunele Negraşi, Popeşti şi Izvoru, în parteneriat cu primăriile din respectivele localităţi. În acest an, ABAAV are propuse lucrări de reprofilare şi decolmatare pe aproximativ 55 km de cursuri de apă.
Problema pe care noi dorim să o aducem în atenţia conducerii ABAAV este că unii locuitori din judeţ care au gospodării ce se întind aproape de râuri şi-au făcut veceurile în fundul curţii chiar în imediata apropiere a cursurilor de apă. Iar alţii au grajduri ori saivane amenajate tot în apropierea apei în care ajung şi gunoaie de grajd, şi dejecţii de la animale. În opinia noastră şi astfel de situaţii trebuie identificate şi rezolvate, pentru a preveni infestarea râurilor şi distrugerea florei şi faunei.
Val. NICOLAU
2 Comentarii
Puiu
Ce au făcut primarii din Negraşi, Popeşti şi Izvoru, lucru pentru care îi felicit , trebuie să facă toţi primarii. ABAAV este doctorul nostru, al tuturor. Comparaţi imaginile! Arată ca un „om tratat de colesterol” înainte şi după. Cu această ocazie doresc să amintesc primarilor, că înainte de ’89, în fiecare sat exista un „deputat”. Dacă trecea deputatul şi nu aveai şanţul din faţa casei făcut sau aveai gardurile la drum dărăpănate, era belea.Ţinând cont de faptul că aveam şi păduri şi perdele de salcâmi, riscul inundaţiilor era foarte mic. Aplicaţi această regulă şi nu mai toleraţi puturoşii cu gospodăriile neîngrijite! NU mai sunt nici pietre pe drum, pentru că a avut cine să le bată. Frunze mai sunt, dar cât să toci şi la câini!
michaela
dupa aceasta decolmatare intreaga populatie de peste din Teleorman a fost omorata. Erau niste salcii superbe la umbra carora se pescuiau niste cleni superbi. Acum este un dezastru ecologic de parca pe vremuri garla asta iesea din matca in virtutea dreptului la replica. A ajuns un sant plin de noroi, un punct de atractie despre cum nu se face sistematizare. In rest pozele vorbesc de la sine.