Duminica trecută a avut loc a 46-a ediţie a „Rapsodiei păstoreşti” de la Corbi. Manifestarea care marchează urcatul oilor la munte a adunat sute de participanţi din Argeş, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Olt şi Alba. S-au alăturat alaiului sărbătoresc delegaţii din Republica Moldova şi Franţa, precum şi un grup de machedoni, din Constanţa.
Universul sonor de la Corbi
Festivalul organizat de Primărie, Consiliul Local, Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Corbii de Piatră” şi Căminul Cultural s-a bucurat de sprijinul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş. Primarul comunei, Virgil Baciu, a purtat un costum popular autentic.
După pitoreasca paradă a călăreţilor şi a portului popular, spectacolul ansamblurilor folclorice s-a desfăşurat la înălţime şi la propriu, şi la figurat, programul având loc în aer liber, la „Chilii”.
Mii de vizitatori au petrecut o zi de neuitat într-un decor de poveste, într-un univers sonor împletit din sunetul fluierului, ciripitul păsărilor şi freamătul vântului în frunzişul codrilor.
Ansamblul „Ciobănaşul” al Căminului Cultural Corbi şi formaţia de fluieraşi a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti (secţia externă) au deschis apetitul pentru folclor. Au cântat şi au încântat solişti vocali şi instrumentişti din localitate. Şi grupul Liceului de Arte „Dinu Lipatti”, condus de profesoara artistă Carmen Cernea, a cules binemeritate aplauze. Surpriza ediţiei a fost interpretul de muzică populară Ionuţ Langa, din Arad.
Pe scenă au urcat şi oameni obişnuiţi. Cu această ocazie au fost premiate opt cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă: Maria şi Andrei Costea, Maria şi Ion Rizea, Elena şi Moise Prodea, Consela şi Neculae Dejanu, Ana şi Dumitru Sturzeanu, Filofteia şi Gheorghe Costache, Cristina şi Nicolae Geambaşu, Iustina şi Ion Radu, Eugenia şi Gheorghe Pleşiţă.
De popularitate s-a bucurat şi concursul crescătorilor de ovine, un fel de „Miss Oaia” şi „Mister Berbec”, la care au fost prezenţi 18 competitori (membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Corbii de Piatră”), cu tot atâtea ţarcuri pentru frumoasele lor exemplare.
Localitatea cu tradiţie de secole în creşterea ovinelor însumează, la ora actuală, 400 de oieri şi 32.000 de oi. Graţie eforturilor asociaţiei mai sus pomenite, conduse de Ion Săvescu, meseria de cioban este, de vreo doi ani, oficial recunoscută, cu toate drepturile ce i se cuvin. O altă noutate este că numeroşi ciobani din comună au făcut cursuri de instruire printr-un program POSDRU (organizate de AGROM). Schimbări în bine pentru oierii din Corbi vor veni şi ca urmare a unei colaborări – aflate la început – cu o asociaţie de crescători de animale din Franţa – Montanea – ce numără nu mai puţin de 2.000 de membri.
Mirela NEAGOE