Peste o jumătate de secol de învăţămînt universitar nu e o bagatelă! La Piteşti avem un cenru universitar de stat de nivel european. Eu (nu sunt singurul) m-am mai supărat pe Universitatea din Piteşti şi o să mă mai supăr, dar acum, că e sesiune de admitere, hai să fim lucizi şi obiectivi cu ce oferă această instituţie universitară de stat, care cuprinde peste 50 de discipline de licenţe şi masterate! Universitatea din Piteşti are şcoli doctorale de prestigiu de unde nu s-a auzit până ascum de vreun scandal de plagiat! Campusul universitar din Târgul din Vale, unde se află şi Rectoratul, impune o măreţie specifică mediului academic.
Fac aceste precizări telegrafic, dar foarte atent, pentru a atrage atenţia absolvenţilor de bacalaureat din Argeş că la Piteşti se poate învăţa carte universitară şi, cel mai important lucru, se pot obţine diplome recunoscute de marile corporaţii, de marii angajatori de pe piaţa românească şi nu numai! Exemple sunt cu duiumul în domeniul specialităţilor de inginerie. Absolvenţii facultăţii de Mecanică şi Tehnologie obţin cu uşurinţă locuri de muncă la Renault. Apoi, facultăţile care specializează studenţi în domenii socio-umane sau de ştiinţe diverse, precum şi cei de la Drept sau Economic au şansa accesării de burse europene, de burse Eeasmus, care în alte Universităţi ori nu există, ori sunt extrem de puţine.Nu mai vorbesc despre studenţii de la Educaţie fizică şi sport, unde se află crema naţională, această facultate de la Piteşti fiind cotată pe primul loc în ţară!
Am amintit de campusul din Târgul din Vale, la care adaug şi campusul din Gheorghe Doja plus celelealte anexe, inclusiv de pe Doaga şi de pe Republicii şi nu v-am spus că peste tot veţi găsi săli de curs, de seminar şi mai ales săli de laboratoare fără de cusur! Bibllioteca universitară de aici este una dintre celel mai mari din ţară!
Pe cinstite, ca absolvent de liceu din Piteşti, merită să mergi la Universitatea din Piteşti! Desigur, dacă vreţi să faceţi Automatică, Medicină, Agronomie, atunci veţi putea pune ochii pe Bucureşti, că e mai aproape. Altfel, nu are sens să plecaţi de acasă! V-o spune asta unul care a fost, este şi va rămâne foarte critic cu Universitatea din Piteşti, fie că e vorba despre management, fie despre corpul profesoral.
La final, vă mai dau un pont, mare de tot. Venind ca ministru la Educaţie profesorul Mircea Dumitru, care cunoaşte foarte bine „ce şi cum”… despre Universitatea din Piteşti, unde a avut catedră şase ani, vă garantez că aici, la noi, la Piteşti, lucrurile vor merge şi mai bine, mult mai bine!
Aşa că, hai, luaţi carnete de studenţi la Piteşti!
Nicolae BADIU
www.badiu-europress.ro
3 Comentarii
Belphegor
Nu ne putem supara pe Majestatea Sa, Autorul, pentru pledoaria onesta pe care o face in sensul promovarii institutiei de invatamant locale. Atata doar, ca nu ne putem reprima cel putin un zambet amar la gandul ca in acest judet, rosu pana spre negru, in cerul gurii, este posibil , dupa spusele domniei sale, sa avem o Universitate Regala! Daca se refera la inaltul patronaj al Casei Regale a Romaniei, cred ca ar trebui sa ne amintim, si noi si dumneavoastra domnule Badiu, prigoana savarsita asupra Majestatii Sale , Regele Mihai I al Romaniei, in istoria recenta, cand sergentii si caporalii deghizati in generali isi dadeau viata, la indemnuri iliesciene, sa stavileasca revenirea Romaniei la normalitate!
Iar daca isi imagineaza cineva, sau cel putin spera, ca actul educational savarsit aici ar putea fi gratulat cu metaforicul titlu de „Universitate Regala” , ei bine, atunci lucrurile se schimba radical, in rau! Si asta pentru ca, imaginandu-ne astfel, se vede treaba ca noi insine am ramas ancorati in trecutul tern al ideologiei comuniste. Pai unde, stimate domnule Badiu, vezi matale „regalitate”, intr-un act de instructie scolara de pe urma caruia ies pe banda rulanta someri ?!
Statisticianul
Din punct de vedere statistic, un text dedicat regalitatii (circa 95%), finalizand cu trecutul tern al ideologiei comuniste, argumentand ca atare politic intr-o chestiune educationala, imi pune mai degraba intrebarea daca reforma a inceput in Romania ultimelor doua decenii si jumatate… Reformarea fiecaruia dintre noi, la asta ma refer, acesta ar fi semnalul ca sunt sanse sa ne salvam… Mai intai a fost imbratisat individualismul extrem, apoi politicianismul pagubos s-a generalizat alaturi de coruptie si furt, care oricum erau la ele acasa mai demult, in judetul cinstei, onoarei si demnitatii socialiste…
Reforma pe care o asteptam cu toti incepe cu educatia, trece prin sanatate si cultura, urmarind plasarea lor in afara politicului. Din cate am putut intelege am ramas la castravetele lui Caragiale, devenit acum politica de orice fel, pro si contra sau mai nou si neutra aparent ori in cardasie… Asa cum cunosc eu educatia ca profesor nu prea exista universitate care sa nu produca si someri, dar in mare parte dintr-o vina comuna a individualismului antreprenoriatului care nu dialogheaza cu orgoliul academic al mai tuturor universitatilor de la noi, si astfel nu se ofera o solutie comuna de pregatire si adecvare la piata romaneasca a tinerilor absolventi… Chiar credeti ca numai Universitatea din Pitesti transforma o parte din absolventii sai in someri? Atunci nu cunoasteti piata muncii unde fenomenul este generalizat … In ultimii ani numarul tinerilor care au gasit locuri disponibile in piata muncii a scazut constant cu 10-15% anual… Daca reluam discutia din 1990 dintre monarhisti si republicani, rusinoasa pentru noi si pentru Curtea de Arges, ramanem definitiv in mlastina … si daca acolo ne este locul se pare ca nu mai este nimic de facut. Fara o universitate locala cu impact teritorial real, fara un teatru modern, fara o filarmonica adevarata, fara un spital performant si fara multe alte dovezi ca devenim mai educati, mai sanatosi si chiar mai culti, vorbim vorbe si credem ca facem politica. Aveti sugestii sa imbunatatim activitatea UPIT, atunci oferiti feedback si veti fi ascultat, sunt sigur de asta. Societatea civila trebuie reformata si responsabilizata asta este cheia. Haideti sa ne respectam si sa ne ajutam, toti cati au mai ramas responsabili cu intentia de a supravietui ca natie si traditii, pentru viitorul copiilor si nepotilor nostri… Daca ziaristul a exagerat argumentati dvs. si oferiti solutii sau nu exagerati si dvs. ca nimeni nu va mai intelege nimic…
Medicul de garda
Domnule Badiu
Va felicit pentru acest articol.
Va felicit pentru obiectivitate.