# La revenirea în ţară, „zecistul” de la „Odobescu” vrea să intre în politică
Elevii argeşeni care au absolvit bacalaureatul cu media 10 au vorbit despre planurile lor. Astăzi i-a venit rândul lui Radu Nicolae Rotaru, singurul „zecist” de la Colegiul Naţional „Alexandru Odobescu” Piteşti, să-şi spună povestea de succes. Pentru continuarea studiilor în domeniul IT, tânărul a optat pentru o facultate din străinătate, alegând un program de Licenţă în Informatică din Anglia.
– Ce îi sfătuieşti pe colegii tăi mai mici, care vor da bacul în anii viitori?
– Îi încurajez pe cei care vor susţine examenul de bacalaureat să fie calmi. Să facă şi meditaţii dacă au nevoie, dar să înţeleagă că studiul individual face diferenţa. Dacă tu nu iei caietul şi nu eşti serios în cea ce faci, dacă nu vrei să lucrezi ca să evoluezi, nu cred că vei reuşi. Ţin să le mulţumesc domnului diriginte, doamnelor de matematică şi de fizică pentru că m-au ajutat – nu doar prin informaţiile pe care mi le-au transmis, ci şi prin susţinerea lor. Adică profesorii de la şcoală au fost lângă noi, au fost ca o familie. A fost foarte frumos.
– După absolvirea facultăţii vei reveni în România?
– Chiar dacă voi urma o facultate din Anglia sunt un patriot desăvârşit şi, da, îmi doresc să revin în România după studii. Nu ştiu ce posibilităţi am de muncă în România, dar sincer îmi doresc să revin în ţară.
– Eşti atras de politică?
– Sunt interesat şi de politică, adică nu am exclus niciodată varianta de a rămâne în ţară. Drept care, m-am pregătit în paralel şi pentru a urma Politehnica din Bucureşti. Asta ar fi fost a doua mea opţiune dacă nu aş fi reuşit la facultatea din Anglia. Am făcut şi demersuri, m-am interesat de nişte partide de tineri aflate acum în dezvoltare… La întoarcerea în România, m-ar interesa să intru în politică.
– Dacă ai fi ministrul Educaţiei, ce ai schimba, în primul rând?
– Aş implementa învăţarea centrată pe elev încă din învăţământul primar. Fiindcă nu poţi să ai un copil bun la toate materiile, şi la română, şi la matematică, şi la istorie, şi la biologie etc. Încă din şcoala generală, copiii trebuie să fie canalizaţi pe profilul potrivit – real sau uman – ori pe filiera tehnologică. Iar la liceu, unde lucrurile sunt deja clare, aş face doar materiile care mă ajută să îmi dezvolt viitorul. Şi facultatea consider că ar trebui doar să îţi dezvolte abilităţile dobândite în liceu, nu să te ia din nou de la zero, aşa cum se întâmplă la facultăţile noastre, unde sunt predate câte 12 materii pentru care trebuie să susţii o grămadă de examene… Mai rău este că, în România, lecţiile din materiile respective sunt deja depăşite…
– Te tentează să intri într-o afacere?
– Eu cred că noi, tinerii, la început ne formăm o idee, plecăm cu această idee de a ne deschide propria afacere, de a fi antreprenori şi aşa mai departe… Dar cu timpul vedem că nu este chiar aşa uşor, că nu este ca în poveşti… Nu e ca în reclamele de la televizor când spunem „Ia uite, ăsta şi-a deschis o afacere, ce bine va fi…” Va fi într-adevăr greu, dar chiar merită să încerci măcar o dată să-ţi deschizi propria afacere.