Pe lângă tratamentul prin chimioterapie şi cel medicamentos, una dintre metodele prescrise cel mai adesea în cazul bolnavilor diagnosticaţi cu cancer este radioterapia, care ţinteşte celulele cancerigene şi împiedică înmulţirea lor. Radioterapia externă implică o aparatură care utilizează radiaţiile pentru a distruge sau micşora celulele canceroase doar în acea parte a corpului unde tumoarea este prezentă, fără a afecta major celulele din jur. România este pe ultimul loc în UE la numărul de aparate de radioterapie raportate la populaţie. Unităţile medicale din marile oraşe universitare ale ţării sunt supraaglomerate, iar pacienţii pentru care fiecare zi contează în lupta cu cancerul pot fi puşi pe liste lungi de aşteptare. Şedinţele de radioterapie se fac şi în Argeş – deocamdată doar la Spitalul „Sf. Nicolae” Piteşti.
Centru ultraperformant
Ieri a avut loc la Piteşti o conferinţă medicală independentă care a tratat un subiect de interes major: accesul bolnavilor la radioterapie în regiunea Sud-Muntenia. Dr. Fidan Osman, director medical la Spitalul „Sf. Nicolae” Piteşti, iniţiatoarea dezbaterii, a arătat că, în 2017, unitatea medicală privată pe care o reprezintă a inaugurat un centru ultraperformant de radioterapie, iar orice pacient din România care are indicaţie pentru radioterapie poate beneficia de tratament gratuit în baza examenului histopatologic şi a dovezii faptului că este asigurat sau co-asigurat al CNAS (Casa Naţională de Asigurări de Sănătate). Am reţinut şi faptul că la Spitalul „Sf. Nicolae” Piteşti nu există liste de aşteptare pentru efectuarea şedinţelor de radioterapie. Deci şedinţele care pot salva vieţi se fac fără întârzieri.
„Să scoatem ideea de boală din capul oamenilor”
Invitat la masa rotundă, ÎPS Calinic a vorbit despre sănătatea sufletească în relaţie cu sănătatea trupească. „Religia creştină pune foarte mult preţ pe sănătate. Să lucrăm la câteva împăcări. Împăcarea cu Dumnezeu este esenţială. A doua este împăcarea cu aproapele, care începe cu cei din familie. A treia este împăcarea cu noi înşine. Trebuie să ne împăcăm cu ideea de a avea cancer pentru a scoate din starea sufletească această primejdie. Cred că este important să scoatem ideea de boală din capul oamenilor”, a rostit arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.
La evenimentul medical au participat reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS, specialişti în oncologie, radioterapie, chirurgie, recuperare medicală, medicină de familie, dar şi membri ai asociaţiilor de pacienţi.
Conferinţa s-a desfăşurat sub auspiciile zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, marcate la 4 februarie.
Decontare integrală
Iată şi alte informaţii culese de la dezbatere. Radioterapia se utilizează în general pentru a trata cancerul la sân, la prostată, la cervix, la cap, la gât, leucemia, precum şi anumite tipuri de cancer tiroidian. Pentru organismul ajuns în stadiul în care cancerul s-a răspândit în mai multe zone, radioterapia are doar efect paliativ, nu mai poate fi utilizată decât pentru a reduce simptomele, nu şi pentru a distruge sau micşora celulele canceroase.
Programul naţional de oncologie decontează integral costul tratamentului de radioterapie pentru pacienţii care suferă de cancer. Problema care rămâne este numărul redus de centre de radioterapie; acestea nu fac faţă tuturor bolnavilor. Metoda de tratare a cancerului este, în aceste condiţii, ca o loterie pentru viaţă.
Spitalul „Sf. Nicolae” Piteşti – o unitate medicală privată, inaugurată în 2008 – are laborator şi oferă servicii medicale specializate de radioterapie, recuperare, oncologie, radiologie şi imagistică.
Un Comentariu
Anonim
Miine venim și noi la dr Florea pentru radioterapie cu toată încrederea. Vă mulțumesc că existați! 🙏