Stimați cititori, v-aţi imaginat cât de mare este puterea cuvintelor rostite și care este impactul psihologic asupra noastră?
Ați știut că însăși structura moleculară a cristalelor de apă se modifică atunci când omul, prin energia sa vibraţională, rosteşte cuvinte sau simte anumite emoţii în apropierea unui recipient cu apă sau când s-au lipit de recipiente cuvinte scrise?
Știind că trupul uman este 70% apă şi că aproape acelaşi procent de apă acoperă Terra, conștientizați că noi, oamenii, prin puterea vibraţiei personale, prin folosirea emoţiilor înalte, a gândurilor pure şi a cuvintelor înţelepte, putem înnobila și purifica apa pe care o consumăm?
Aşa cum știm, cuvintele sunt un dar unic, prețios şi magic al Creatorului, la care am avut acces încă din ziua în care am început să vorbim. Biblia ne aminteşte că puterea vieţii şi a morţii stă în Cuvânt și în cuvinte.
Însă, constatăm că cea mai mare parte a cuvintelor rostite de către semenii noştri au o doză mare de duritate, sunt deseori necizelate, trădând furie şi intenţii negative.
De asemenea, sesizăm că limbajul Miltonian folosit în politică ne induce sentimentul că totul se câştigă dând din coate şi zdrobind concurenţa, aceștia folosind și modelul Presupoziției.
Auzim tot mai des oameni politici, și nu numai, folosind cuvinte și expresii cum ar fi:
„luptă, război, bătălie”
„ne vom lupta pe viaţă și pe moarte”
„războiul cu virusul și cu boala Covid 19 se duce pe viață și pe moarte”
„lupta împotriva Covid 19”
„nu putem ceda nici o bătălie, am luat în serios acest război”
„obiectivul nostru în alegeri este lupta/războiul cu partidul X…”
„noi vom lupta în Parlament”
… sunt cuvinte care instigă la luptă, la conflict, la război, la ură, la violență, furie, mânie și care au un impact uriaș asupra vieții noastre psihologice.
Oare de ce simt acești oameni să folosesească cuvinte cu încărcătură emoțională puternic negativă, care reverberează adânc în interiorul nostru?
Aceștia nu cunosc că un cuvânt rostit este ca o ancoră ce aduce schimbări la nivelul emoţiilor, că dezvăluie tiparul comportamental pe care noi îl avem, că sunt unelte cu care putem influența atitudini și comportamente?
Puterea cuvintelor este magică, este necesar să alegem cu atenţie cuvintele când comunicăm, pentru că putem răni sau alina, putem construi sau dărâma, putem mângâia sau stresa, instiga la furie, mânie, violență.
Este necesar să devenim conştienţi de imensa putere a cuvintelor rostite, pentru că astfel de cuvinte induc dezbinare între oameni, nemulţumire și generează stres, care reduce capacitatea de apărare a organismului.
De asemenea este important să știm că în profilul nostru psihologic ca naţie, avem tendinţa să înţelegem incertitudinile ca pericole, nu ca oportunităţi de dezvoltare şi progres.
Cuvintele folosite de oamenii vremurilor noastre induc multă frică, spaimă, incertitudine, mai ales acum, în perioada de pandemie.
Astfel pot apărea tulburări psihologice clinice cum ar fi: anxietate, atacuri de panică, depresie, furie, agresivitate sau sentiment de vinovăţie.
Propriul nivel de fericire şi chiar respectul de sine vor spori în momentul în care vom reuşi să găsim punctul de echilibru al mesajelor şi al cuvintelor pe care le alegem pentru a le transmite.
Putem avea o transformare a societăţii, care este imperios necesară, atunci când vom învăţa folosirea justă a puterii cuvântului, când vom vorbi cu respect pentru a ne câștiga esenţa noastră ca nație, autenticitatea şi respectul de sine și pentru semeni.
Psiholog dr. Carmen Violeta POPA