Gabriel Ştefănescu, unul dintre cei 13 copii ai unei familii din Valea Danului, avea 11 ani când a ridicat sala în picioare la „Românii au talent”, emoţionându-i pe mulţi dintre spectatori. La show-ul transmis în 2012 de Pro Tv, puştiul a participat împreună cu tatăl său, Radu Ştefănescu. Ajuns în semifinală, băiatul a vrăjit publicul şi juriul cu un fel de flaut construit din lemn (blockflote), fiind acompaniat de părintele său, la chitară. Aceasta este cea mai frumoasă amintire a copilului sărac devenit vedetă; însă succesul lui n-a durat mai mult decât valsul Cenuşăresei cu prinţul din poveste. Gabriel a ajuns nu la un liceu de muzică, precum visa, ci la o şcoală profesională din Curtea de Argeş, fiind elev, în anul II, la Liceul Tehnologic Auto. Faptul că, în anul I, a ieşit Mister Boboc, i se pare cea mai mare realizare pe linie şcolară…
Mecanic auto cu… ureche muzicală
Conform specializării pe care o urmează la profesională, elevul care a făcut furori la concursul televizat se pregăteşte să devină nu un artist de top, ci un… mecanic auto. Până una-alta, Gabriel şi tatăl lui câştigă cot la cot pâinea familiei numeroase, cântând în duet pe stradă, în buricul Piteştiului.
Mai nou, adolescentul de 15 ani interpretează melodii cunoscute la un flaut argintiu găsit – unde credeţi? – într-un… magazin second hand. Instrumentul de mâna a doua costa o mică avere pentru familia nevoiaşă: 500 lei. Neavând toţi banii, tatăl lui Gabriel s-a înţeles cu vânzătoarea să-i achite în rate. Fiind mişcat de modul de trai al elevului-menestrel, patronul magazinului i-a dat puştiului flautul gratis, cerându-i în schimbul cadoului un recital de Crăciun pentru clienţi, unde altundeva decât printre… raioane.
20 de pâini pe zi
În această vară, cei doi cântăreţi ambulanţi care fac un cuplu de nedespărţit şi-au programat un „turneu” la malul mării. Până acum, singurul „profesor” de muzică al lui Gabriel a fost tatăl său. De fel din Bucureşti, Radu Ştefănescu, în vârstă de 57 de ani, susţine că a absolvit o şcoală de muzică. Bărbatul spune că a studiat violoncelul. Părintele şi-a trăit clipele de glorie pe scena Ateneului Român, unde a concertat împreună cu alţi colegi. „O, ce dor mi-e să mai cânt la violoncel… Nu-mi permit un asemenea instrument… La chitară am învăţat să cânt în spatele blocului. Dintre toţi copiii mei, doar Gabriel îmi moşteneşte urechea muzicală. Ceilalţi sunt afoni. Primul lui cântec interpretat la flautul din lemn a fost «Podul de piatră». Îmi întreţin familia din muzică, cântând pe stradă. Nu plec acasă dacă nu adunăm, eu şi fiul meu, cel puţin 100-150 lei. Suma nu e mare, dacă stai să te gândeşti că, în fiecare zi, se consumă în familia noastră câte 20 de pâini integrale…”, a socotit tatăl lui Gabriel.
Dintre toate odraslele lui Radu Ştefănescu, opt sunt la şcoală (în învăţământul primar, gimnazial sau liceal). Bărbatul are deja un nepot şi se pregăteşte să devină, din nou, bunic. Arborele genealogic al numeroasei familii se ramifică în mai multe direcţii. Două dintre fetele sale sunt însărcinate. Iar ca să fie treaba-treabă, una dintre viitoarele mame, aflată în străinătate, aşteaptă gemene.
Mirela NEAGOE