Muzeul Judeţean prezintă în noiembrie, în cadrul micro-expoziţiei „Exponatul lunii”, o punguţă de bani, din secolul al XVIII-lea, decorată cu mărgele de sticlă, în tonuri de verde, roşu, albastru şi bleu. Piesa cu două săculeţe similare (10 x 6,2 cm) nu provine din povestea lui Ion Creangă, ci face parte din colecţia de numismatică a instituţiei, ne informează specialiştii muzeului. Săculeţele sunt unite cu un manşon prevăzut cu o fentă pentru introducerea monedelor şi se termină cu ciucuri înnodaţi. Obiectul-vedetă a fost realizat, probabil, într-un atelier oriental, fiindcă meşterul anonim a decorat punguţa cu un motiv de factură otomană: vasul cu pomul vieţii stilizat. Printre monedele care ar fi putut fi păstrate într-o astfel de punguţă se numără: paraua, beşlikul, onlukul, galbenul olandez, ducatul sau galbenul unguresc (ughiul) – au circulat şi în spaţiul românesc.
Exponatul lunii poate fi admirat de marţi până duminică, între orele 9-17, la sediul muzeului din strada Armand Călinescu, intrarea fiind liberă.
Un Comentariu
Anonim
Titlul este total nepotrivit. Ma intreb daca autoarea chiar cunoaste sensul expresiei „de doi bani”. Cat priveste „fenta” din text, cred ca nu mai putem comenta nimic. Inapoi la scoala, doamna Neagoe!