Un pui de urs abandonat de mama sa a fost găsit într-o pădure din nordul județului de către un pădurar care l-a dus într-un adăpost, unde l-a îngrijit și l-a hrănit personal cu un biberon de lapte. Micul animal, care de altfel era mort de foame, și-a revenit surprinzător, deși starea în care a fost găsit nu a dat mari speranțe salvatorilor săi.
Totul a început pe 22 februarie, pe fondul de vânătoare 18 Râul Târgului din Lereşti, când un pădurar al Ocolului Silvic Păpuşa Rucăr a anunţat că a găsit un pui de urs. Imediat inginerul Laviniu Terciu, de la Fundaţia Conservation Carpathia, sprijinit de reprezentantul ocolului precizat și de către muncitorii forestieri care găsiseră mica sălbăticiune, a preluat ursulețul și a informat Comisariatului Gărzii de Mediu Argeș.
Din primele date rezultă că muncitorii forestieri care exploatau masa lemnoasă într-o doborâtură de vânt pe terenul aflat în proprietatea Obștii Lerești, au observat în zona de lucru un pui de urs abia născut şi singur, fără ursoaică. Aceştia au oprit activitățile de exploatare şi puiul de urs a fost lăsat în pădure cu speranţa că ursoaica se va întoarce după el. S-a constatat că ursoaica mamă a avut culcuș între doi molizi doborâți de vânt și probabil când lucrările de exploatare forestieră au început să se apropie, s-a speriat și a fugit abandonându-şi puiul.
Când au revenit la lucru muncitorii au văzut că ursulețul era tot singur, că starea lui se degradase şi l-au anunțat pe pădurarul Tiberiu Baciu, care la rândul lui a sesizat personalul de la Carpathia. După anunțarea autorităților de mediu, văzând starea precară a puiului de urs inginerul Tarciu l-a luat şi l-a dus la un medic veterinar.
Acesta a luat legătura cu specialiştii Centrului de reabilitare a urșilor orfani Bălan, județul Harghita, cu care s-a consultat, apoi a început alimentarea cu biberonul și încălzirea puiului de urs, care după primul biberon cu lapte a adormit în braţele medicului. Ulterior, puiul de urs a fost preluat de către centrul din Bălan, singurul loc unde puii de urs abandonaţi sunt crescuți într-un mod în care șansele de a fi eliberaţi în mediul natural sunt foarte mari.
Un Comentariu
Anonim
Bravo,oameni cu suflet!