# Tragedia de la Caracal a generat o psihoză colectivă. Astfel, în ultimele două săptămâni, numărul sesizărilor la 112 a crescut semnificativ. Poliţia primeşte foarte multe telefoane, unele pentru strigăte în stradă.
Ancheta de la Caracal a devenit un fenomen național și cetățenii sunt buimăciți de avalanșa de informații unde faptele dovedite se împletesc cu ipotezele, cu zvonurile, cu acuzațiile fondate sau mai puțin fondate. Astfel, aflarea adevărului este fără doar și poate o misiune pe termen lung (pe „nedeterminat”, dacă vreți), ca și în cazul altor tragedii de proporții care au zdruncinat opinia publică: Colectiv, Hexi Pharma, Criza Bebelușilor ș.a.m.d.
Aproape orice mișcare, raportată la 112
Ca o confirmare a agitației din această perioadă, putem vorbi despre o psihoză a opiniei publice cu privire la faptele, posibil antisociale, care se petrec sub ochii noștri. Unele, banale, dar conectate indirect (mai bine zis, automat) cu tragedia din Caracal, se traduc prin telefoane peste telefoane la 112, în condițiile în care altă dată s-ar fi rezumat doar la discuții la fața locului.
Florin Popa, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Argeș, ne-a confirmat bănuielile: numărul sesizărilor la 112 și, implicit, la poliție, a crescut semnificativ în ultimele două săptămâni. Poliția primește foarte multe sesizări, unele pentru strigăte în stradă. La Pitești, aproape orice conflict ajunge în atenția polițiștilor, dar este de remarcat faptul că nu toate se concretizează. De asemenea, în ultima săptămână au fost 14 sesizări de dispariții. Adică aproape cât toate disparițiile de minori confirmate în Argeș de la începutul anului (vă reamintim, 16 la număr). Dar nu orice sesizare devine automat faptă.
Citește și: 14 PERSOANE din Argeș date DISPĂRUTE în ultimă săptămână!
Situații concrete
De pildă, cazul fetelor care au fugit din centrul de îngrijiri nu a fost considerat dispariție, minorele fiind găsite în scurt timp de polițiști. Am aflat și că angajații centrului, deși există o serie de măsuri speciale, nu le puteau reține împotriva voinței lor, prin urmare nu putem vorbi despre o evadare.
Polițiștii explică și alte cazuri petrecute recent la Pitești. Un trecător a sunat zilele trecute pentru a semnala un conflict în stradă, petrecut între doi tineri. Aceștia erau beți, iar presupusa victimă a fost transportată la spital. Oamenii legii au preluat cazul și s-au deplasat la Urgențe pentru cercetări. Au constatat că bărbatul adus la spital este sub influența alcoolului și nu dorește nici să fie evaluat, nici să facă plângere. A primit o scatoalcă după ceafă pe care, ar fi zis el, nu o reclamă fiindcă vine de la un bun prieten.
Un alt caz ne-a fost relatat telefonic la primele ore ale dimineții. O tânără a coborât plângând dintr-o mașină cu numere de București și a dispărut printre blocurile din spatele Filarmonicii. Unul din locatari a văzut pe geam scena și a sunat la 112. Deocamdată, nu avem mai multe detalii, este posibil ca tânăra să fi fost „rănită” cu vorbe de către prieten.
Asta îmi aduce aminte de glumele proaste din adolescență și din primii ani de facultate când, unii care făceau pe vitejii, pe masculii „Alfa”, spuneau unor fete doar ca să le supere… „ce urâtă ești” sau „nu vreau să te mai văd niciodată”. Și fetele procedau exact în același mod. Se puneau pe plâns, deveneau isterice și dispăreau din peisaj…
Stare de alertă!
Nu vreau să minimalizez pericolul și potențialul de a se petrece cu adevărat fapte grave, însă este destul de clar că avem de a face cu o adevărată nebunie pe seama unor comportamente care sunt în această perioadă supraevaluate de către opinia publică aflată în stare de alertă!
„Unele sesizări nu țin de competența poliției, ci sunt de natură civilă. Oamenii au tot dreptul să facă sesizări și ne așteptam să crească numărul de apeluri de urgență. Reperul care stabilește echilibrul este dacă în urma sesizării se iau sau nu măsuri. Deocamdată, din ce primim, multe nu sunt urgențe.” – ne-a mai transmis Florin Popa.