Nu totdeauna statisticile luminează tot adevărul. Iată la ce mă refer: PSD Argeş a câştigat europarlamentarele în 71 de localităţi, PNL în 28, iar USR – PLUS în trei. Ai zice că este o victorie în care scorul arată că PSD rămâne în continuare o opţiune majoră pentru electorat. Aşa este, dacă nu iei în considerare şi amănunte, nuanţe, faptul că procentul general este mai mic faţă de alte alegeri.
Nu cred că s-a acordat atenţia cuvenită unui fapt cu totul deosebit: pierderea a două oraşe importante, bazine electorale tradiţionale pentru PSD – Piteşti şi Mioveni. Plus Ştefăneştiul. De-a lungul timpului, s-au consumat fel de fel de strategii pentru smulgerea centrului de judeţ din mâna PSD-ului. Toţi cei care au candidat împotriva propunerii PSD au fost învinşi categoric. Chiar şi când viceprimarul Ionică a luptat cu independentul Pendiuc, forţa partidului a contat.
Ani de-a rândul, Tudor Pendiuc a fost alesul urbei, probând popularitatea sa în rândul piteştenilor. Da, dar T. Pendiuc şedea, ca să mă exprim astfel, mai mult pe stradă decât în birou! Îl aflai la concert, la o lansare de carte, la asfaltarea unei străduţe, la deszăpezire, în şcoli, în societăţi comerciale, în miezul evenimentelor. Era „stilul Pendiuc”, a cărui ubicuitate (calitatea de a fi prezent pretutindeni) n-a întrecut-o încă nimeni! Problemele cu justiţia i-au întrerupt cariera piteşteană, dar din Vâlcea am aflat lucruri bune despre el. Ce s-a întâmplat în ultima vreme?
PSD a trăit – şi el – schimbări de mentalitate. Nu toţi cei din linia întâi au dovedit, în fapte, că sunt de acord cu câţiva yes-meni sau, dimpotrivă, cu alţii, puţini, foarte ofensivi, dar, după părerea multora, uzaţi, care şi-au pierdut, în mod obiectiv, reprezentativitatea. Există în toate partidele o uzură a… figurilor!
Dacă „fostul” Pendiuc reprezenta, înainte de a avea probleme cu justiţia, „locomotiva” PSD-ului, alături de Constantin Nicolescu (alt politician blocat, în carieră, de justiţie), în ultima vreme, conducerea judeţeană a PSD s-a mulţumit mai mult cu… prezidii, cu prezenţe mai mult la evenimente culturale – „sărbători” locale – şi mai puţin cu prezenţe, fără ordine de zi, în teritoriu, „face to face”…
S-a remarcat chiar un strat de – hai să-i numim „seniori” – care a ocupat linia întâi cu totul. Vedeţi, democraţia funcţiona, dar puterea grupului nu mai stimula „contrariile”. Au fost şi multe nemulţumiri plecate de aici, dar ele au fost tratate doar ca manifestări subiective, de orgoliu. Când afirm toate acestea, nu ocolesc, totuşi, problema de fond: la alegerile europarlamentare s-a manifestat un vot anti-PSD!
Curentul a fost puternic, a răsturnat calcule; „viitura” a spulberat suficienţa, comoditatea şi a scos la iveală această nouă forţă – USR-PLUS, deocamdată fără lideri carismatici, dar un partid – IDEE care a adunat votanţi nemulţumiţi „de toate”. Chiar dacă nu-s charismatici, liderii acestui nou partid, unii fără pic de experienţă, reprezintă un nou bazin electoral – tineri şcoliţi. Cu ei trebuie să ai un nou limbaj. Are PSD „replici” adecvate pentru ei? Deocamdată, nu! S-a văzut la Piteşti şi Mioveni! PNL n-a urcat – este părerea mea – pe vocalizele Orban – Bogdan, ci, mai degrabă, pe acest vot anti-PSD.
Concluzia, valabilă pentru toţi politicienii: dacă pierzi contactul cu omul, dacă refuzi România profundă, sub scaunul pe care şedeai călare pe procente creşte… golul.
Un Comentariu
Anonim
Einstein n-a scris la tablă, pentru nişte zurbagi din bănci, celebra si dezolant de simpla lui descoperire E=mc2, ci, ca să-i facă atenți, a mai şi scos limba la ei !