Zilele trecute un confrate în ale jurnalisticii mi-a dat telefon să-mi spună că monstruozitatea de la Caracal a fost provocată politic. Nu am fost de acord cu el şi, pot să spun, ceva în sufletul meu s-a revoltat faţă de această idee. O fi adevărată vorba că în politică totul e posibil, dar nu cred că s-a ajuns până aici. Nu cred că tragedia de la Caracal a fost provocată politic, dar cred că ea a fost şi va fi exploatată politic. Şi nu numai. Or, între a provoca şi a exploata politic un eveniment social este o mare diferenţă. Pentru a fi mai explicit, voi lua două evenimente sociale şi le voi analiza din perspectiva provocării şi exploatării politice; două evenimente care ne-au marcat viaţa în ultimul an. Este vorba de manifestarea împotriva legilor justiţiei din 10 august 2018 şi de tragedia de la Caracal.
Prin urmare, ceea ce nu ştie amicul meu este că un eveniment politic provocat conştient este atunci când, prin el, se urmăreşte un interes personal, dar cel care îl provoacă va căuta mai întâi un principiu de ordin moral, aparent dezinteresat, prezentându-l însă sub eticheta acestui principiu. Analizând tragedia de la Caracal din această perspectivă nu obţinem un răspuns adecvat. Ceea ce poate fi cu adevărat exploatat în legătură cu această tragedie este numai efectul, nu şi cauza, lucru deja făcut recent de către preşedintele Klaus Iohannis. Dar în legătură cu manifestarea de anul trecut din Piaţa Victoriei, putem spune că ea a fost provocată politic şi tocmai de către Cotroceni, prin declaraţiile preşedintelui referitoare la caracterul imoral al legilor pe cale de a fi elaborate de către guvernanţi. În realitate, protestatarii nu ştiau despre ce e vorba, cu excepţia câtorva provocatori la violenţă, ale căror convingeri despre justiţie erau false şi făţarnice.
Şi mai trebuie să fac o precizare: chiar eu m-am aflat acolo. Aşadar, la 10 august 2018, am făcut o plimbare de neuitat către Piaţa Victoriei, de-a lungul bulevardului Magheru. Punctul final al plimbării l-a ales fratele meu, ca şi traseul, de altfel. Pe carosabil, în sensul invers de circulaţie a maşinilor, o coloană de vreo sută de protestatari se îndrepta, ca şi noi, spre Palatul Guvernului. Cei care formau coloana erau foarte gălăgioşi şi agitaţi. Când unul dintre ei m-a văzut că mergeam nepăsător pe trotuar, s-a desprins din coloană şi mi-a strigat ceva. Din cauza zgomotului creat de maşinile din apropiere, nu am înţeles dacă a fost înjurătură sau îndemn. Am continuat să merg mai departe la fel de indiferent, iar individul s-a lăsat păgubaş, intrând din nou în coloană. Mulţi dintre protestatari aveau clopuri pe cap şi pancarte pe care puteai citi nişte lozinci scrise în limbajul neaoş maramureşean. După astfel de clopuri, îmi permit să afirm că în spatele acestor protestatari s-ar fi putut afla Rareş Bogdan et company, pentru că nu pot să fac o altă legătură între prezenţa maramureşenilor în Piaţa Victoriei şi protestul lor. Rareş Bogdan se află în camarila lui Klaus Iohannis cu mult înainte de a se înscrie la PNL. Acest nou politician, sub aspectul lui fragil al unui omuleţ mecanic, cu mişcări şi vorbe sacadate, va face totul pentru ca idolul său să mai primească încă un mandat de preşedinte de ţară. Şi, după cum arată scena politică, acest lucru este destul de plauzibil.
Revenind la prezenţa mea în Piaţa Victoriei, nu pot să nu mărturisesc că am fost cuprins de nelinişte şi teamă. Protestatarii erau foarte agitaţi şi provocatori faţă de cei care se aflau pe trotuare. Presimţeam că nimic bun nu se va întâmpla. Şi totuşi, am mers mai departe. Pentru mine, ca şi pentru fratele meu, protestul care avea să urmeze în Piaţa Victoriei nu însemna mai nimic. Bănuiam că gogoriţa cu diaspora era pentru a manipula lumea. Credeam că aveam tot dreptul, în numele participărilor anterioare la astfel de proteste, să am în faţă cu adevărat un protest paşnic şi cu un ţel civic. Dar ceva îmi spunea că aşa ceva nu era posibil. După aproximativ o oră, am ajuns în Piaţa Victoriei. Am simţit vibraţia oamenilor strânşi laolaltă, freamătul înfierbântat al individului-colectiv. Am auzit tot felul de lozinci care mai de care mai vulgare. Individul-colectiv devenea animalul colectiv. Odată cu lăsarea serii vibraţia violenţei se făcea tot mai simţită. În ciuda acestei percepţii, credeam că totul se va termina firesc şi că lumea se va întoarce acasă. Însă noi nu aveam de-a face cu un simplu protest, ci cu unul provocat conştient. Deci, trebuia să se ajungă aprioric undeva. Şi s-a ajuns la… violenţă. Iar strategul acestei provocări se afla la Cotroceni. Dar cine au început primii? Jandarmii sau protestatarii? Se poate vorbi despre aşa ceva? Confuzia creată de aceste întrebări este mărită de mine involuntar. Bănuiesc că veţi spune: jandarmii. Sau protestatarii. Eu cred că nici unii, nici alţii. Violenţele din Piaţa Victoriei au fost provocate de declaraţiile politicienilor. Dar nu numai de aceste declaraţii, ci, mai ales, de faptele lor. Ei poartă vina situaţiei în care ne găsim. Protestatarii şi jandarmii sunt simple victime, pioni pe o tablă de şah. De aici se poate desprinde ideea despre provocarea şi exploatarea politică a unui eveniment social, care, dacă este cuprins de minţi înfierbântate şi golite de conţinut, poate deveni chiar o realitate pentru mult timp, aşa cum a devenit şi protestul din 10 august 2018, încât am ajuns să-l comemorăm. Această idee confirmă teorema lui Thomas din sociologie, care spune că, atunci când oamenii consideră o situaţie ca fiind reală, fără să fie însă, ea devine reală prin consecinţele ei!
23 Comentarii
Anonim
Deşi poza respectivă îi însoțeşte dintotdeauna compunerile publicate, abia târziu de tot cititorul observă că poartă cravată …şi asta doar mulțumită… nodului !
Anonim
Da. Totul e exploatat politic. De provocat nu e necesar, pentru ca ce de întâmpla la Caracal se întâmpla in toată tara.
Anonim
Ş(j)mechraşii americani de la Caracal/Deveselu, ce credeau ei, că acel Dincă Gheorghe/”cuibuşor”,… de unde lor le venea/revenea… „prospătura”… de fiecare zi, are „apucături” de împărat roman (Caracala), c-aşa au învățat strămosii lor (africani), la Şcoală, despre Oltenia (submeridională) încă înainte de a fi… „vizionați” de Tovarasul şi savanta lui ?!…Surpriză/Bombă ! CUMANII (anteosmanlâi de sec. 11-12) când au descălecat la Olt i-au zis „locației” CARACAL şi au uitat-o pe locul acela când au fugit călări, alungați de frații lor mai sângerosi, PECENEGII (sec.13-14) !
Anonim
Corect. Si Decebal se face ca nu vede.
Decebal
Tzara isi merita soarta. Dupa „realizarile” guvernelor Dragnea in justitie si economie ceea ce se petrece e normal. Problema cea mai grava e ca toate guvernarile de dupa 90 poarta pecetea „indicatiilor pretioase” oferite de vreun dragnea ( litera mica pusa intentionat).
Mi-a placut referirea la psihologia multimilor din articol. Inca suntem departe de vreo urma de civilizatie normala…tot animale primitive am ramas. Tot suntem condusi de instincte primitive..nici macar la cele superioare nu am acces.
Anonim
Auzi, doamna, de-ti zici tu Decebal, tu, fato, ce mai ştii de nevasta eroului de pe Columna lui Traian,…ori cum o chema , că nici Sergiu- regizorul, habar n-avea de ea, deşi îi născuse lui Decebal o armată …de copii ?! Poți să desenezi la tablă …un instinct „superior” ?!
Anonim
Se pare ca tu nu cunoști astfel de insticte, pentru ca tu ai fost la naștere un biet fetus si ai fost abandonat, fara sa fii ocrotit.
Anonim
Lasă, nu fii tristă , uite cum arată azi şi Sharon Stone şi Jeanne Tripplehorn (Basic instinct-1992) ,vai de mama voastră …de fmi, postmeno…pauză !
Argeșel
Băi Decebal de doi bani, tu cu prostul ăla de sas retard sunteți toată ziua cu pesedeu și cu Dragnea în gură. Dragnea cu
litera mare, că față de tine și de alți cipați rezistenți la orice argument logic, este și mai patriot și mult mai deștept! Ai văzut azi cel mai elocvent exemplu de cât de ,,instinct primitiv” este sasul nesimțit care la Ziua Marinei, rostogolea vorbe ca o moară stricată (culmea, urări de sănătate), surd și mut, neoprindu-se o clipă măcar deși lângă el leșinase un om. De faptul că era și soldat american, nu mai vorbesc, a îmbulinat-o! Ăsta e bă, președintele vostru! Un primitiv, avid doar de bani
și de confort personal pe spatele românilor din care nu face parte. Halal!
Anonim
Văzând cu ce „argumente” se combate mai sus , auzi : „lângă el (Iohannis) leşinate un om…soldat american”!?!…a „îmbulinat-o” (pe țigăneşte ?!) (!!?)…Probabil, „soldatul american” era de la Deveselu/Caracal după multe zile şi nopțj…”de consum”… de „prospături”(că „trufandale” prea e cuvânt osmanlâu/turcesc sadea!/… şi ei se aflau chiar în…Dobrogea ! (? !) …Uite cine se ceartă ! (Niste… „nume” de… „atleți” ai…istoriei ceausiste de beleți-negreşti!) …
Anonim
Văzând cu ce „argumente” se combate mai sus , auzi : „lângă el (Iohannis) leşinate un om…soldat american”!?!…a „îmbulinat-o” (pe țigăneşte ?!) (!!?)…Probabil, „soldatul american” era de la Deveselu/Caracal,… după multe zile şi nopțj…”de consum”… de „prospături”(că „trufandale” prea e cuvânt osmanlâu/turcesc sadea!/… şi (ei) se aflau chiar în…Dobrogea ! (? !) …Uite cine se ceartă !?! (Niste… „nume” de… „atleți” ai…istoriei ceausiste de beleți-negreşti!) …
Anonim
,,Combatantul” de mai sus scrie, totuși, românește…
Anonim
Adică…şi pe înțelesul…tău ! Aşa-i ?!…
Anonim
Superba analiza!
Anonim
Unii scrie bine altii asa si asa iar unul face pe nebunul sau cred ca chiar e. Dute nene dacilea la vedea
Anonim
Chiar aşa, tălică, mamare, cum te mai descurci la prajitul fâțelor pescuite de aia mică…la Mare, acum, după ce Concurența neloială a pus ANC (prin şeful/preş.Costel Stanciu) sa facă „presiune” la Ministerul Agriculturii să interzică vânzarea pe piață a „Untdelemnului de la Bunica”, deja celebru, de te îndemna, sub etichetă (şi sub „cuvânt de…pioner”) să-l „filoseşti” pe acelaşi (ulei, din tigaie), de 6-8 ori („în aceiaşi bani”!) , că e…ca nou !??…Vei Vedea !?…
Anonim
Chiar aşa, tălică, mamare, cum te mai descurci la prajitul fâțelor pescuite de aia mică…la Mare, acum, după ce Concurența neloială a pus ANC (prin şeful/preş.Costel Stanciu) sa facă „presiune” la Ministerul Agriculturii să interzică vânzarea pe piață a „Untdelemnului de la Bunica”, deja celebru, de te îndemna, sub etichetă (şi sub „cuvânt de…pionier”) să-l „filoseşti” pe acelaşi (ulei, din tigaie!), de 6-8 ori („în aceiaşi bani”!) , că e…ca nou !??…Vei Vedea !?…
Anonim
Somnoroase pasarele, un păsăroi rătăcit in ghilimele, somnoroase pasarele.
Anonim
Te văz în dublu exemplar ubicucule…
Anonim
Deja !!?…
Anonim
Acum nebunul tace, s-a saturat de…filozofie…
marin
Îi compătimesc pe părinții fetei de la Caracal! Cred că instituțiile nu și-au făcut datoria. Cum ar fi acționat procurorul sau șeful poliției dacă fiica lui ar fi fost în locul celei de la Caracal? Plimbarea și protestul din 10 august 2018 … bine că nu ați avut parte de violență din partea mulțimii sau a jandarmilor … riscul meseriei! În rest, articolul e captivant și trezește emoții.
Geo
Mare manipulator de constiinte sunteti, Gheorghe Savu! Academia Stefan Gheorghiu ar fi mandra.