Provocarea anului la Pitești: Săpături în Piața “Milea”.
„Urbea mustește de istorie” a fost afirmația pe care a făcut-o Cornel Popescu, doctor în istorie, directorul Muzeului Județean Argeș, cu ocazia Zilei Piteștiului sărbătorită recent. Avea să spună mai multe în cadrul unei conferințe organizate de primărie cu prilejul aniversarii a 634 de ani de la prima atestare documentară a orașului Pitesci, după vechea lui denumire. Interesant este faptul că evenimentul a fost ocazia perfectă în care directorul muzeului să lanseze o idee inedită.
De altfel în cadrul emisiunii „Subiect de presă” difuzată în ziua aniversării, pe 20 mai, de Antena 3 Pitești, dr. Cornel Popescu a aruncat o mănușă primarului Cristian Gentea. Imaginar, se-nțelege. Istoricul susține că se impune executarea unor săpături în perimetrul Pieței V. Milea! Concret, pavelele trebuie scoase și înființat un șantier arheologic! O mare suprafață de teren pe care se află acum platoul pavimentar a aparținut în vechime Curții Domnești de la Pitești. Acolo, obosit după o lungă calatorie, avea să se odihnească și să bea vin produs pe dealurile Ștefăneștilor, însuși regele Carol al XII-lea al Suediei!
Directorul Muzeului Județean Argeș are și alte argumente solide, științifice iar intuiția îi spune că sub pavelele și dalele de piatră pe care calcă astăzi piteștenii se află vestigii neprețuite cum ar fi fundațiile clădirilor care vor fi existat cândva în spatele altarului Catedralei Sf. Gheorghe pe suprafața întinsă până la zidurile Palatului Administrativ de astăzi și ale Casei Sindicatelelor.
Rămâne de văzut dacă primarul Cristian Gentea va fi receptiv la inițiativa specialistului și dacă, desigur după ce va consulta și alți experți în domeniu, va face demersurile necesare ca în timpul rămas până la expirarea mandatului său, să dea undă verde deschiderii unui șantier arhitectural în Piața V. Milea. În felul acesta însuși primarul ar face istorie și ar rămâne consemnat în arhive. Peste sute de ani, cei curioși vor citi: „Pe vremea lui Cristian Gentea, în dreptul altarului bisericii domnești s-a descoperit…”