În societatea românească există două tipuri de devotament cât se poate de diferite: devotamentul faţă de pâine şi faţă de principii. Iar dacă se consideră că vârstnicii au un devotament mai mare faţă de pâine, se crede că tinerii sunt fideli principiilor. Cei mai mulţi eroi ai evenimentelor din decembrie 1989 au fost tineri, nu bătrâni. Şi, în zilele acestea, tinerii au ieşit în stradă pentru a apăra Codul Penal. Ei cer ca hoţul să fie pedepsit exemplar şi să nu se facă niciun rabat de la această cerinţă. Toate acestea au făcut ca tinerii să fie puşi, aproape inconştient, împotriva vârstnicilor. Este o problemă psihanalitică aici, pentru că exponentul ei este gânditorul acestei lupte dintre generaţii. Numai psihanaliza arată că uciderea tatălui e ocupaţia cotidiană a celor damnaţi. „Scrisoarea lui Kafka” către tatăl său este un astfel de exemplu. Retrospectiv vorbind, îmi amintesc cu multă emoţie despre povestirile părinţilor mei, prin care mi se spunea cum au îndurat bunicii tot felul de umilinţe tocmai pentru a-şi apăra copiii de pericolul comunist. Aceşti bunici erau gata să îndure orice pentru a-şi sprijini copiii aflaţi în pericol, ameninţaţi cu închisoarea sau cu alte blamuri. Chiar dacă nu obţineau în schimb decât ani grei de puşcărie, bătrânii aceştia şi-au apărat fiii şi fiicele. Nu vin cu exemple personale. Drept care, vorbim de eroismul unor oameni, luaţi în râs acum pentru câţiva bănuţi adăugaţi la pensia amărâtă, batjocoriţi pentru neputinţă şi boală.
Prin urmare, nu-mi explic de unde vine această ironie adresată vârstnicilor noştri. Şi tot această generaţie este strivită zilnic de foame şi boli. Unii pensionari mor pentru că nu-şi pot permite financiar să urmeze tratamentul prescris de medici. Sunt bătrâni bolnavi prin spitale care nu pot fi trataţi fiindcă nu au bani pentru medicamente. În ciuda acestor realităţi revoltătoare, ne dăm seama că nu numai conştiinţa trece prin stomac, ci şi drumul către putere. Mai ales a unora precum Klaus Iohannis, care se pricepe foarte bine la manipulare, dacă declară public faptul că alegerile se câştigă cu emoţie, că „românii mei se află în stradă”. Deci, preşedintele Iohannis cunoaşte şi el că tinerii sunt cel mai uşor de manipulat. Nu o spun eu, ci a spus-o Machiavelli cu mulţi ani în urmă. Şi de ce credeţi? Fiindcă ei protestează pentru nişte principii abstracte care pot fi, şi sunt, iluzorii. Acest adevăr este pus în lumină de istoria revoltelor tinerilor. E de la sine înţeles că acest tip de ataşament se manifestă prin manipularea de a-l face pe tânăr să creadă orice, să suporte orice şi să spere orice. Mesajele tinerilor care au ieşit în stradă au fost clare. Ele s-au referit în special la modificările Codului Penal. Apoi, după ce ordonanţa cu pricina a fost abrogată, tinerii au continuat să protesteze pentru revendicări generale. Şi astfel, mesajele protestatarilor au oscilat între revendicările generale şi emoţiile personale. Iată dar cum pe străzile marilor oraşe, prin pieţele acestora, problemele sufleteşti s-au convertit în sloganuri politice. Dar cum se pot realiza toate aceste revendicări generale? Nu ştim!
Dar ştim că o mişcare socială ce continuă în timp este, ca şi în mecanică, o mişcare ce se accelerează. Iar o astfel de accelerare ar trebui să ducă la un sfârşit politic. Oare care să fie acesta? Răspunsul la întrebare mi l-au dat sutele de studenţi din Cluj-Napoca ajunşi duminică, 5 februarie, la Bucureşti pentru a participa la protestele din seara respectivă. A fost o ştire poate banală, dar plină de semnificaţie. În sensul că s-a dorit să se dea un semnal despre unirea şi nu despre segregarea tinerilor români. Este vorba despre o mişcare foarte inteligentă a celor cu dragoste de ţară. Deci, lucrurile nu se reduc la Dragnea sau la creşteri de salarii şi pensii, ci la un adevăr mult mai amplu. Nu insist, dar voi reveni.
Pe de altă parte, un alt pericol pentru societatea noastră este ca puterea ei politică să nu fie dată de proporţia voturilor raportată la numărul total al votanţilor, ci de voinţa unui grup oligarhic sau chiar a unei persoane. Atunci democraţia este înlocuită cu demagogia. Este exact riscul care pândeşte societatea. Sigur, democraţia nu se manifestă numai prin mecanismul voturilor. Acesta constituie doar unul dintre uneltele ce stau la dispoziţia cetăţenilor care doresc să-şi controleze liderii politici. Democraţia se manifestă şi în perioadele preelectorale, când se organizează partidele politice şi sunt selectaţi candidaţii, precum şi în perioadele postelectorale, când cei aleşi trebuie să decidă asupra politicii de urmat. Comparativ cu alegerile, puterea care se instalează după acestea este influenţată mult mai mult de strategii decât de voinţa oamenilor. Dar aceste strategii trebuie să ţină seama de voinţa majorităţii, nu de voinţa unuia sau a altuia, indiferent cât de important este acesta pentru societate. Dacă un asemenea politician crede că prim-ministrul, de exemplu, trebuie să fie persoana pe care şi-o doreşte el, e problema lui, pentru că premierul nu este altceva decât întruchiparea personalizată a voinţei majorităţii, chiar dacă această majoritate s-a impus cu un singur vot în plus. Or, după cum oricine poate vedea astăzi, nu toţi politicienii sunt dispuşi să respecte o asemenea regulă democratică. Şi atunci, cum pot ei ieşi din această situaţie? Oare nu prin a-i manipula pe tineri cu declaraţii de genul „românii mei sunt în stradă”?
Gheorghe SAVU
18 Comentarii
Valentin
Unii politicieni vor democrație parti ilativa, adică sa participe si strada la guvernare, ca in grecia antica. Dar sa nu uite ca hiloții nu erau prezenți in agora.
Valentin
Erata: democratie participativa
Dora
Acest lucru s a văzut clar, dacă la Cotroceni de cerea pensii mai mari la piata victoriei să nu se atingă de codurile penale
mavrodin
In plin proces de protest al tinerilor Pitestiul se afla sub o amenintare iminenta generata de invazia ciorilor. Nu la cele din Piata Ceair ma refer ci la stolurile acelea care dimineata la 7 si dupa amiaza la 17 se intorc de la groapa de gunoi de la Albota. Avem gripa aviara si dl savu se ocupa de protestele tinerilor.
ALIN
Păi gripa aviară şi răspândirea multor alte boli, printre care şi sărăcia nu se datorează în mare parte corupţiei politicienilor?
lixandru
Pitestiul se afla sub avertizare de gripa aviara in conditiile in care cateva sute de mii de ciori tranziteaza de ani buni zona de Est a municipiului ( Popa Sapca) catre spatiile de hranire de la groapa de gunoi de la Albota. Fenomenul este cunoscut mai ales pentru ca dimineata la orele 7-7,15 acestea se aduna pe terasele blocurilor si se intorc dupa orele 17 in locurile de cuibarit de langa Lunca Argesului. Tinand cont de aparitia unor cadavre de pasari pe aliniamentul Raului Arges – Doamnei, va solicitam un demers adresat Primariei Pitesti pentru a interveni in aceasta epizotie potentiala, Situatia este cu atat mai grava cu cat aceste pasari din specia
Corvus monedula numara peste 400 de mii de exemplare numai in vecinatatea municipiului Pitesti. Ele sunt purtatoare si ale virusului WEST NILE iar epidemia poate fi iminenta mai ales ca s-au identificat numeroase cazuri de decese la aceasta specie. Am facut impreuna cu medici si reprezentanti ai unor organizatii de protectia mediului demersuri in regim de urgenta la OMS ( Organizatia Mondiala a Sanatatii) pentru a pregati o echipa dotata cu laborator mobil de evaluare si interventie, Va rog sa preveniti populatia in ceea ce priveste masurile de preventie si sa alertati Primaria Pitesti pt a pune la dispozitie o celula de criza..Va multumesc
Petre
Din păcate românii au ales principiul „picăturii de apă”, care ne spune că apa atunci când curge, alege drumul cel mai simplu.
Ori în cazul nostru românii au ales acest principiul ca fiind cel mei simplu şi cel mai sigur, adică:
– merg la medic, cu toate că ştiu că au gratuitate, dau şpagă ca să nu stea la coadă şi să fie tratati cu prioritate (înaintea celorlalţi) şi de calitate
– merg la Tribunal şi dau şpagă, ca să fiu sigur că, câştig procesul, chiar dacă ştiu că am dreptate
– merg la şeful şi îi dau şpagă ca să mi se acorde drepturile cuvenite prin lege.
– Totul a devenit şpagă şi corupţie deoarece sistemul nu funcţionează corect, fiind încurajat tocmai de cei care iau şpagă.
Pentru cel care nu dă şpagă (şi nu se corupe) drumul este mult mai greu, de multe ori rezultatele împotrivirii sale fiind costuri cu mult mai mari decât şpaga pe care ar fi dat- o pentru rezolvarea problemei.
Bineînţeles apare întrebarea dar dacă toţi nu am mai da şpaga cea de toate zilele, nu ne- ar fi nouă celor mulţi mai bine?
Teoretic, da, practic, nu.
Şi cum se spune că nu se recomandă să faci contra vântului, că te uzi, corupţia va continua.
Ar fi foarte frumos ca politicienii să voteze o lege prin care cel care primeşte şpaga să primească câte 5 ani puşcărie, iar cei care o dau şi divulgă să primească bonus 1000 lei, în mod sigur facem curăţenie în ţara asta.
Problema este că nu se doreşte ca România să scape de şpăgăreală.
Mariana
Cei care se opun sistemului mafiot sunt supuşi de către conducătorii de instituţii oprobiului public, certaţi cu simţ de răspundere în şedinţe, ameninţaţi că- şi vor pierde locurile de muncă, şi pe deasupra se aleg şi cu porecla „nebunul”.
Lucrurile acestea sunt ştiute şi de indtituţiile catre ar trebui să ia măsuri, dar din păcate şi aceste instituţii fac parte din mafia statului şi drept urmare rezultatele şi măsurile luate în această direcţie sunt zero.
Probabil, numai o revoluţie (adevărată), un cataclism sau un răyboi mai pot scoate corupţia şi corupţii din ţară.
Orient Express
e modelul oriental-turcesc. Spaga e in ADN si e privita cu simpatie de populatie.
cata vremea populatia accepta spaga si i se pare ceva firesc nu o sa dispara. In nordul europei spaga e privita cu repulsie. vedeti diferenta de nivel de trai.
Elena Delia
Imi exprim opinia in modul cel mai clar cu putinta: nu sunt de acord cu gratierea si amnistia acelora care au savarsit infractiuni cu un ridicat pericol social, atat in detrimentul persoanelor fizice, cat , mai ales, in detrimentul statului roman. Intrebarea care nu-mi da pace este daca acesti „salvatori ai Romaniei” ar fi recurs la acelasi lucru , daca ar fi avut ocazia si scopul… Fiindca e usor sa te ascunzi in spatele unora care au gresit (PSD-ul a gresit-o rau de tot!) , sa-i arati cu degetul catre un popor tensionat care abia asteapta sa traga pe cineva la raspundere, oricine ar fi, doar ca sa ia capul lui…Motoc. („Capul lui Motoc vrem!”). Ma deranjeaza, insa, pe mine ca vorbitor de limba romana, sintagma „romanii mei”. Acest adjectiv pronominal posesiv „mei” (scuzati precizia, dar e nevoie, doar vorbim despre nemti…) exprima ce?? Pai posesia. Atentie, nu-i acelasi lucru cu apartenenta, deci nici cu proprietatea. Definitia actuala din codul civil, dar si aceea absolut lumeasca, universal acceptata, a posesiei vorbeste despre un …bun, un obiect…posedat, folosit,intretinut atat cat serveste exercitarii posesiei, manevrat, manipulat etc.. Avand in vedere si persoana intai pe care o sugereaza acelasi cuvant jucaus, „mei”, ma intreb ce a vrut sa spuna d-l presedinte cu aceasta expresie, mai mult sau mai putin constient? Nu cumva a inversat rolurile? Nu cumva presedintele al trebui sa fie al nostru , nu noi sa fim ai presedintelui? Eu stiu si ca o posesie indelungata confera, dupa ani multi, dreptul de proprietate; trebuie sa devenim proprietatea cuiva? Ma scuzati, dragi comentatori, dar eu chiar nu am nicio simpatie la momentul asta, fiindca sunt scarbita: si de presedinte, alaturi de gasca sa, si de guvern, alaturi de gasca acestuia. Referitor la acest conflict care a aparut intre cele doua categorii, cum spunea d-l Savu, observ ca li se induce tinerilor ideea ca sunt stapani pe propriile destine si ca pot sa-si faca dreptate singuri. Total gresit. Ei vor fi sclavii propriilor esecuri si vor cauta mereu, mereu tapi ispasitori.
Valentin
Iohannis e la ski. Doamne, suntem si prosti si multi! Oare unde vom ajunge?
ALINA
Păi n- oi vrea să fie cu Ponta şi cu Dragnea în Dubai ?
Decât cu burtă de la băutură şi cu mintea prăjită de soare, prefer un preşedinte schior.
Valentin
Mai, Alina, ești bărbat, pentru ca numai un bărbat poate sa dea dovada de atât cinism. Ca sa fie oameni la poarta reședinței tale si tu sa mergi la ski mi se pare prea mult. Nu am nimic cu cineva care merge la ski in vacanta.
ION
Să- ţi spun că la uşa Guvernului a fost jumătate de ţară timp de 10 zile şi i-a durut în tur.
Apropo ăştia care s- au adunat la Preşedenţie au confundat luna Februarie cu Luna cadourilor, şi pe deasupra au greşit şi uşa. Punguţa cu bani, covrigi şi mere se găseşte la Guvern.
Culmea că cei mulţi care s- au adunat la uşa Guvernului nu au fost pentru obţinerea de daruri, foloase necuvenite ci pentru a înlătura o Ordonanţă dată în miez de noapte, pe întuneric tipic hoţilor şi burtoşilor care acum stau la soare pe banii noştrii şi râd de prostime
Nicu
Asa ne trebuie, daca tecurgem la tot felul de solutii pentru a ne salva!
Daniel
Are dreptate Nicu!
Nicu .M
Când vedem liderii PSD în stradă discutând cu tinerii manipulați, mai mult să îi asigure că vor respecta ce au promis.
Dora
OK