Azi, chiar în timp ce Adriana Petcu, ministrul Apelor şi Pădurilor efectuează o vizită în judeţul Argeş, mai mulţi activişti Greenpeace au organizat o acţiune de protest pe barajul Vidraru.
30 de membri ai asociaţiei Agent Green, oameni de ştiinţă şi alpinişti profesionişti blochează s-au strâns în zona barajului şi au blocat pe Transfăgărăşan camioane care transportau material lemnos, mai exact copaci doborâţi din munţii Făgăraş. Protestatarii trag prin această acţiune paşnică spontană din nou un semnal de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru, activităţi care în opinia lor pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic national. Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale şi au afişat bannere cu mesajul „Salvaţi Ultimele Păduri Virgine” în limbile română şi engleză. De asemenea, activiştii Agent Green solicită se se facă urgent anchetă la Vidraru, precum şi moratoriu naţional privind exploatarea pădurilor virgine. „Nu există o zonă cu mai multe păduri virgine în Europa decât aici la baraj, dar din nefericire 80% dintre acestea s-au dus, au fost tăiate şi asta nu trebuie tolerată sub nicio formă. De aceea cerem cu această ocazie ministrului să suspende toate exploatările în zona barajului Vidraru şi să demareze o anchetă la nivel naţional”, a declarat unul dintre protestatari.
Informată despre ce se întâmplă, Adriana Petcu a declarat: „Am cerut inspectorilor de la Garda Forestieră să îmi prezinte situaţia şi să facă o informare să vedem dacă acolo defrişările sunt legale sau nu”. La rândul lor, poliţiştii argeşeni fac cercetări pentru a stabili dacă transportul cu lemne este sau nu legal. „S-a primit un apel pe 112 pentru verificarea unui transport de material lemnos. Se fac verificări. Colegii mei de la Curtea de Argeş se află în zonă Arefu”, a declarat Mădălin Zamfir, purtător de cuvânt al Poliţiei Judeţene Argeş.
În ceea ce ne priveşte, ne surprinde faptul că tocmai ministrul Apelor şi Pădurilor nu ştie că, potrivit unui raport al Greenpeace de anul trecut, judeţul Argeş se află pe un deloc onorant loc I în ceea ce priveşte defrişările ilegale, aspecte despre care ziarul nostru a relatam în repetate rânduri. În altă ordine de idei, considerăm că, dacă vrem ca munţii noştri să nu fie cheliţi complet de păduri, se impune înăsprirea la maximum a legilor privind protejarea pădurii. Altminteri, degeaba ne văităm că ne lovesc tot felul de calamităţi naturale, dacă românul nu mai e frate, ci e cel mai mare duşman al codrului…
Val. NICOLAU
Un Comentariu
Puiu
Nimeni nu vrea sa inteleaga cat de tarziu e sa intervii cand lemnele sunt deja in masini. Orice interventie sau orice masura devine ” o frectie la un picior de lemn” la acel moment. Interesul e ca arborii sa ramana in picioare. Ce informare mai vrea doamna ministru, cand Agent Green i-a spus ca au disparut 80% dintre padurile virgine. Dupa ce au disparut 80 % din paduri iti mai pui intrebarea „daca defrisarile sunt legale sau nu”!? Daca ar citi numai arhiva ziarului „Argesul”nu i-ar mai trebui alta informare. Iesiti din Bucuresti, doamna ministru ,cu toate fortele pe care le aveti si sistati „crimele” la nivel national! In ritmul asta generatiile care urmeaza vor afla numai din carti ca romanul a fost” frate cu codrul”.Gandindu-ma si la pagubele provocate de calamitati ,merita sa investiti mult mai mult in prevenirea taierilor ilegale. Dupa mintea mea as aproba taieri numai pentru lemne de foc si foarte rar pentru scopuri industriale de prelucrare. Pedepsele pentru furtul de lemne ar fi reimpaduriri pe suprafete mari si ani grei de puscarie. Biroul dvs, ar trebui sa fie un „gipan” care cutreiera toate padurile, insotiti de trupe de jandarmerie care sa-i salte pe loc pe infractori si sa-i condamne in regim de urgenta. Altfel nicio sansa! In conditiile actuale, ministru Apelor si Padurilor trebuie sa aiba forta ,sa se sacrifice. Aici ar trebui un om foarte puternic, hotarat ,cu o mana de fier care sa rupa lantul drujbelor!