Goluri din plămânul verde al Argeșului au fost fotografiate de activiști de la „Greenpeace”, nu de… amorul artei, ci în cadrul unei campanii globale de protejare a pădurilor. Reprezentanții organizației de mediu au „scanat” ecosistemul din Muscel zilele trecute, când au studiat problematica deșeurilor periculoase de pe fosta platformă ARO. De altfel, sesiunea de… „shooting” de deasupra plaiurilor argeșene a fost doar o picătură în oceanul de imagini forestiere de pe mapamond. Fotografii de pretutindeni au fost adunate în „albumul” unei legi pe care UE o pregătește împotriva defrișărilor.
Mesaj cu tâlc
Activiști de mediu din 14 țări ale Uniunii Europene, inclusiv din România, au protestat în ultimele zile pentru a atrage atenția asupra ritmului alarmant în care lumea își pierde pădurile și pentru a le cere miniștrilor Mediului să îmbunătățească propunerea de lege pe care UE o pregătește împotriva defrișărilor.
„Tăiată într-o zi”
Protestul din Carpați a fost concretizat de „Greenpeace” prin fotografierea de la înălțimea munților Făgăraș a unor cuvinte cu tâlc – „Gone in 1 day” („Tăiată într-o zi”) – așternute pe zăpadă, într-un colț al unei suprafațe imense cu tăiere la ras dintr-un sit Natura 2000 al Munților Făgăraș. Activiștii de mediu au decupat cifra și literele dintr-un material de culoare galbenă și le-au ordonat într-un mesaj de 30×10 metri pătrați. Apelul a fost… scris pe locul unde ar fi trebuit să existe o pădure. Declarația „Greenpeace” scoate în evidență consecințele devastatoare ale tăierilor ilegale și managementului silvic corupt din ultimele decenii. 120 hectare de pădure sunt tăiate în România în fiecare zi de lucru, atrag atenția activiștii de mediu.
Lege antidefrișări
Din România până în Suedia, activiștii de mediu au făcut fotografii de la înălțime pentru a arăta cât de rapid dispar pădurile lumii – suprafețe de mărimea unui teren de fotbal la fiecare două secunde – în parte din pricina produselor care provin din ariile defrișate și pe care europenii le consumă fără să fie conștienți de distrugerile provocate.
Ulei de palmier, cacao, soia, carne de vită, cauciuc, lemn, hârtie – zeci de produse ajung pe rafturile supermarketurilor de pe terenuri în care pădurea a fost tăiată ilegal. În România, pădurile sunt tăiate masiv mai ales pentru lemn, nu pentru a cultiva altceva în loc. Activiștii de mediu solicită ca mărfurile ce pot afecta ecosistemele să aibă garanții valide și verificabile care să ateste că provin din surse curate înainte de a fi vândute pe piețele europene.
Legea antidefrișare ar trebui să intre pe agenda următoarei întruniri a miniștrilor Mediului la Bruxelles pe 17 martie. Cetățenii UE sunt îndemnați să trimită scrisori miniștrilor care îi reprezintă la aceste dezbateri cu ajutorul instrumentului de pe site-ul oficial al campaniei: https://together4forests.eu.