În fiecare an, pe 5 iunie este aniversată Ziua Mondială a Mediului Înconjurător (stabilită astfel încă din anul 1972). Marcarea acestei zile reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care Organizaţia Naţiunilor Unite încearcă să stimuleze preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp să sensibilizeze factorii de decizie politică să acţioneze în acest sens. Tema din 2018 – „Beat Plastic Pollution ” – pune accentul pe combaterea poluării cu materiale plastice. Nu este însă singura problemă. În teorie, toată lumea are „grijă” de mediu. În practică, însă, mediul este permanent… sub asediu.
Ziua de ieri a fost marcată de către autorităţile din Argeş prin acţiuni simbolice şi simpozioane. De bine, de rău, Argeşul a beneficiat de un program de management integrat al deşeurilor (coordonat prin Servsalul condus de Gabriel Moiceanu), iar progresele sunt remarcabile. Totuşi, suntem departe de ţintele de colectare selectivă a deşeurilor, iar asta se vede la tot pasul. În Piteşti, de exemplu, sunt montate pubele pentru colectare selectivă, dar cetăţenii aruncă deşeurile tot la grămadă. Uneori, nici măcar în containere. Ce să mai spunem despre resturile de materiale de construcţii care se găsesc în cele mai diverse locuri doar pentru că oamenii care le produc nu vor să plătească taxe de transport! Pe de altă parte, primăria atrage atenţia că sunt aproximativ 40.000 de piteşteni care nu plătesc taxe nici pentru gunoiul menajer! În tot judeţul, în parcuri dai peste tot de coji de seminţe, ambalaje şi resturi de mâncare lăsate pe jos sau sub scândurile băncilor; pe cursurile de apă sunt mizerii de tot felul, de la rumeguş până la moloz şi resturi menajere; mulţi şoferi aruncă direct din maşină gunoaiele pe stradă; în râuri şi la izvoare se spală maşini; pădurile sunt măcelărite într-un stil barbar, iar animalele sălbatice sunt gonite din arealul lor natural, mirându-ne apoi că năvălesc peste gospodării; braconajul şi pescuitul ilegal sunt în floare; construcţiile de tot felul afectează fauna şi flora; tăierile de arbori au dus şi la fenomene meteo extreme şi la inundaţii din ce în ce mai grave; de multe ori auzim despre poluarea apelor cu diferite substanţe chimice, iar Argeşul a devenit „raiul” depozitelor de deşeuri periculoase…
Da, se clamează peste tot grija faţă de mediul înconjurător, dar în practică lucrurile stau complet diferit. Iar mulţi nu conştientizează că noi suntem parte integrantă a întregului ecosistem, deci ne asediem… pe noi înşine!
Un Comentariu
Ioan
România este….sub asaltul iresponsabililor…mediocrității….deșeurile care abunda peste tot…este dovada unei populații…aflata în pragul…colapsului social…bravo cetățeni…aruncați și poluați în continuare….cu tupeu…distrugeți tot în jurul vostru…ce mai contează… inconstientilor ca….avem nevoie de un mediu curat…de civilizatie….aratati-va cu tupeu…cât de puțin va pasa de România.