Camera de Comerţ şi Industrie Argeş ia atitudine în judeţ, pe fondul unor temeri ale companiilor în ceea ce priveşte evoluţia economică. Multe firme ar putea intra în faliment dacă Guvernul nu vine în sprijinul lor în această perioadă. CCIA Argeş a propus o serie de măsuri pe care le consideră benefice pentru companii.
1) Acordarea de scutiri la plata impozitelor pe cladiri. Sectorul industriei ospitalitatii (hoteluri, pensiuni, restaurante, localuri, etc) este extrem de afectat în contextul situatiei create si a masurilor luate pentru combaterea COVID. De aceea, propunem: acordarea de scutiri la plata impozitelor pe cladiri, fiecare consiliul local sa poata decide acordarea de scutiri/ facilitati/ reduceri la plata impozitelor pe cladiri, in functie de gradul de afectare a localitatii.
2) Ajutoare de stat pentru taxele salariale. Aceste obligatii sunt in sarcina angajatului, deci nu se poate cere diminuarea cotelor de impozitare si contributii, pentru ca ar insemna sa creasca salariul net al angajatului, iar firma sa nu fie ajutata cu nimic. In schimb, se poate institui o schema de ajutor de stat pentru firmele care mentin salariatii, prin care sa se subventioneze fiecare loc de munca pastrat pentru urmatoarele 6-12 luni.
3) Amanarea termenului de declarate si de plata a taxelor si impozitelor atat pentru persoanele fizice cat si juridice, cu minim 60-90 zile.
4) Scutirea de la plata sumelor accesorii, dobanzi si penalitati de intarziere la ANAF. Pentru neplata la termen a impozitelor si taxelor curente, pentru persoanele juridice afectate de criza economica, pentru o perioada de 6-12 luni, acestea sa fie scutite de dobanzi si penalitati de intarziere.
5) Eliminarea celor 5 zile de concediu medical suportate din Fondul de Salarii de catre angajator si compensarea indemnizatiei de concediu medical de recuperat de la Casa de Sanatate.
6) Amanarea la plata a creditelor bancare pentru persoanele juridice afectate, pe o perioada de minim 2-3 luni.
7) Eliminarea popririlor pe perioada starii de urgenta pentru domeniile de activitate aflate in dificultate.
Alte propuneri de măsuri
1. Reevaluarea indeplinirii criteriilor ce au stat la baza acordarii de Fonduri Europene tinand cont de efectele negative economice ale acestei situatii de criza.
2. Pentru evitarea disponibilizarilor in masa, garantarea de catre Guvern a unui salariu de 50 % din salariu minim pe economie pentru toti salariatii care lucreza la firme a caror cifra de afaceri a scazut in primele doua luni cu mai mult de 15 % , dar care au integistrat profit anul trecut.
3. Pe o perioada de minim 3 luni sa se accepte ca intelegera partilor (Sindicate – Patronat ) sa primeze in fata prevederilor din Codul Muncii, cu conditia ca aceste intelegeri sa fie inregistrate la ITM -urile locale.
4. Plata esalonata a datoriilor catre bugetul de stat in urmatoarele 6 luni fara penalitati, de la incetarea starii de urgenta.
5. Garantarea de catre Guvernul Romaniei prin CEC Bank a unor imprumuturi cu dobanzi modice pentru evitarea intrarii societatilor in incapacitate de plata.
6. Cumpararea cu precadere de catre toate autoritatile statului de produse fabricate in Romania pentru incurajarea activitatilor de productie si comert din tara.
7. Sa nu se considere accident de munca daca salariatul contacteaza virusul in timpul programului de munca sau pe perioada deplasarii catre acesta.