Într-un articol publicat în ziarul nostru din 6 octombrie, intitulat „Se impune adoptarea unei legi”, se avansa ideea ca şoferii de maşini puternice, îndeosebi cei cu vârste la care „teribilismul poate lua forme agresive”, să fie obligaţi să urmeze un curs de conducere defensivă. Acolo vor afla, „fără a pune în pericol pe nimeni, cum e să pierzi controlul unei maşini, dar şi cum să ieşi din astfel de situaţii dezagreabile”, evitând provocarea daunelor de orice fel. O iniţiativă benefică nu doar pentru ei, ci şi pentru ceilalţi participanţi la trafic, ce ar putea deveni victimele inconştienţei unor astfel de pseudoaşi.
Ei bine, de curând, un post de televiziune a transmis ştirea că „Academia Titi Aur” (pornind, în mare, de la aceleaşi considerente ca în articolul citat), în strânsă colaborare cu cei de la Circulaţie, şi-a propus, începând cu luna aprilie 2017, un turneu itinerant prin marile oraşe ale ţării, în cadrul căruia mulţi instructori ai şcolilor de şoferi amatori să fie iniţiaţi cu regulile şi practicile conducerii defensive. Accentul punându-se cu precădere pe tehnicile prin care să recapeţi controlul unui autoturism „scăpat din mână”. Iar aceşti instructori, la rândul lor, să-i înveţe pe cursanţii de care se ocupă.
După cum se vede, coincidenţă sau nu, demersul nostru nu a rămas fără ecou, ziarul „Argeşul” aflându-se astfel printre cei care militează ferm pentru creşterea disciplinei în trafic şi reducerea numărului de evenimente rutiere grave. Şi dacă, într-un viitor imediat, proaspeţii posesori de permise de conducere vor avea asemenea deprinderi, să nu fie uitaţi nici cei care nu le au. Şi lor le trebuie o astfel de formare. Fiindcă două dintre preceptele conducerii defensive spun că „nu contează cât conduci, ci cum conduci” şi „a conduce înseamnă a anticipa”.
Nicolae COSMESCU