PSD şi PNL, partide care îşi dispută guvernarea, au venit cu noi propuneri de reduceri de taxe pentru următorii patru ani, în condiţiile în care Codul fiscal prevede o serie de eliminări de taxe fiscale de la 1 ianuarie 2017, a căror adoptare fusese prorogată la momentul votării codului şi pe care, în an electoral, nimeni nu le-a mai adus în discuţie.
Ce se întâmplă?
Astfel, de la 1 ianuarie 2017 ar urma ca TVA să fie redusă cu încă un punct, de la 20% la 19%, având ca efect un gol bugetar de aproximativ 4,3 miliarde lei (prognoză în baza veniturilor din TVA la opt luni). Din eliminarea taxei pe construcţii speciale bugetul va pierde încă 1,5 miliarde lei (având în vedere sumele strânse în trecut), iar din eliminarea accizei de 7 eurocenţi, în jur de 1% din PIB. Aceste ultime două taxe au fost aspru criticate la momentul adoptării lor, iar revenirea TVA de 19% a fost promisă încă de la majorarea ei, în plină criză, la 24%. De atunci însă au fost adoptate deja măsuri cu impact semnificativ pentru veniturile bugetului, pentru deficite şi datorie – reducerea TVA la alimente la 9%, reducerea cu cinci puncte a CAS la angajator, reducerea generală a TVA la 20%, majorarea în medie cu 25% a salariilor bugetare. Aceste decizii vor împinge deficitul bugetar în acest an spre limita admisă de 3% din PIB şi peste această valoare în 2017, în opinia multor macroeconomişti. În aceste condiţii, economiştii pun serios sub semnul întrebării capacitatea bugetului de a mai suporta noi reduceri de taxe fără ca acestea să determine deteriorarea gravă echilibrului macroeconomic.
Taxe noi?
Însă politicienii merg înainte cu proiectele lor, deşi lipsa de previziune în gestionarea finanţelor publice îi pune în gardă pe investitori şi a condus deja la reducerea încrederii analiştilor financiari în economie, în septembrie. PSD şi-a lansat un program complet de guvernare până în 2020, iar pentru 2017 prevede o serie de reduceri fiscale substanţiale mizând, după cum reiese din document, pe majorarea veniturilor ca urmare a creşterii absorbţiei fondurilor UE şi a majorării investiţiilor. Ar urma să crească din nou salariul minim brut cu 12%, până la 1.400 lei, CASS pentru pensionari va fi zero, va creşte pensia minimă garantată cu 30%, până la 520 lei. Programul prevede creşterea punctului de pensie cu 15%, până la 1.000 lei. Nu există un impact pentru aceste măsuri, în 2017, calculul fiind global. PNL ar urma să-şi prezinte curând programul complet, dar a lansat în piaţă o serie de propuneri cum ar fi o nouă scădere, până în 2020, a TVA şi a impozitelor pe muncă până la 16%. Pentru 2017 prevede o serie de măsuri care urmăresc tot o direcţie socială, anume reducerea CAS, dublarea salariilor medicilor, creşterea salariilor asistenţilor medicali şi a profesorilor cu 20%. USR a prezentat şi ea un program de guvernare care conţine deocamdată principii generale (o transparenţă totală în actul de guvernare, consolidarea industriei, sprijinirea fermierilor mici, creşterea finanţării sănătăţii, o educaţie modernă şi altele).