În Valea Măcelarului, cătunul rudarilor din Bughea de Jos, trăiesc la limita sărăciei 200 de familii, însumând circa 750 de persoane. Oamenii din această aşezare uitată, parcă, de lume îşi duc traiul în condiţii vitrege şi au parte de o educaţie precară.
Rata abandonului şcolar este destul de crescută în rândul elevilor de gimnaziu. Respectând legile nescrise ale etniei rome, fetele din această comunitate renunţă să mai meargă la cursuri când ajung prin clasa a VI-a, fiindcă atunci îşi încep ele relaţiile de concubinaj. Multe dintre copilele „măritate” de pe băncile şcolii devin mame la vârsta primului buletin.
De un an încoace, puradeii înscrişi la Şcoala Valea Măcelarului cu clasele I-IV frecventează orele cu conştiinciozitate, nu neapărat pentru că ar fi prins drag de carte, ci pentru gustarea gratuită de la ora 11, condiţionată de prezenţa la clasă. Meniurile calde, în jur de 50, sunt preparate de o firmă de catering, porţiile de mâncare fiind oferite cu sprijinul suedezilor.
O delegaţie din Suedia care analizează condiţiile de viaţă ale comunităţilor de romi a poposit şi în această lună la Bughea de Jos. De data asta, oaspeţii au promis că vor aduce un plus de confort şcolii menţionate (schimbarea mobilierului, montarea faianţei într-un hol, amenajarea unei săli de clasă pentru programul after school).
La rându-i, Ion Tănăsescu, primarul comunei, şi-a început primul mandat cu o investiţie importantă pentru comunitatea rudarilor din Valea Măcelarului: a recondiţionat reţeaua de apă potabilă, lucrările fiind executate cu localnicii care primesc ajutor social prin Legea 416. Primul gospodar al localităţii a demarat un proiect cu fonduri nerambursabile pentru reabilitarea drumului din cătun (asfaltare).
Mirela NEAGOE