Gheorghe Funar apare din nou, cu intenții surpriză, în spațiul public.
Fostul primar al Clujului, pe vremea când băncile erau vopsite în roșu-galben-albastru, vrea să se lupte pentru Cotroceni, cu Johannis. El se consideră singurul român care vizează președinția, toți președinții de până acum fiind alogeni.
Pentru a-și cuceri eventualii susținători, Gheorghe Funar vine cu o promisiune-șoc: 50 la sută din valoarea bogățiilor naturale extrase anual să fie direcționate populației, ca un fel de fond social pentru creșterea nivelului de trai. Și, ca să fie mai convingător, face și o altă afirmație care atrage atenția: în Roșia Montană și în Apuseni ar fi metale „care nu există în tabelul lui Mendeleev”.
Așa o fi! Și Marea Neagră, în platoul continental al României, îi îmbie pe români cu noi rezerve de petrol și gaze care – susțin specialiștii – i-ar asigura României independența energetică mulți ani de acum încolo.
Aici, însă, sunt două probleme: 1. România nu dispune de utilaj tehnologic pentru explorări/exploatări la mare adâncime și 2. mirosul petrolului a atras deja companii străine care „ne-ar ajuta” dacă și redevențele cerute de statul român ar fi convenabile. La acest capitol sunt multe discuții care vizează amestecul politicului, presiuni externe și slăbiciunea statului român care practică deja redevențe nefavorabile nouă, ca proprietari de zăcământ. Sunt voci care leagă vizita președintelui Johannis la Casa Albă de interesul concernului Exxon pentru exploatarea zăcămintelor nou găsite… De fapt, petrolul românesc este exploatat de străini. Nouă ne-a rămas recordul de a fi avut, în 1857, prima sondă de petrol din lume.
Promisiunea lui Funar nu este singulară în peisajul politic românesc. Vă amintiți, probabil, de promisiunea lui Dan Diaconescu de a da tinerilor o sumă frumușică, pentru a înființa noi afaceri… Norvegia, statul cu un nivel de trai foarte ridicat, evaluând rezervele de petrol de care dispune (este cel mai mare producător mondial de petrol și gaze naturale, din afara Orientului Mijlociu), a creat „Fondul Suveran de pensii”, alimentat exclusiv din veniturile din petrol și gaze…
Să mai notăm și afirmația hazardată al lui Dan Barna, candidat – și el – la președenție, conform căreia, dacă el era președinte, tragedia de la Caracal nu s-ar fi produs… Noi am reținut de aici doar vulnerabilitatea securității persoanei azi, în societatea românească. Este de lucrat, într-adevăr, aici, pentru a întări rolul celor care, pe lângă Interne, să restabilească ordinea și securitatea cetățenilor țării, siguranța vieții.
Și – apropo de acel fond social alimentat din valoarea bogățiilor naturale extrase anual – un studiu al nivelului de trai arată că multe județe din România sunt lovite de sărăcie… Județul nostru este, conform acestor statistici, aproape de nivelul mediu al puterii de cumpărare. Să mai completăm și cu un fapt încurajator: Argeșul are în băncile județene 5,2 miliarde lei și 1,98 miliarde în valută. E mult? E puțin?
Aflăm doar dacă-i raportăm la agregatul financiar cu care se calculează nivelul de trai.
2 Comentarii
Anonim
Oare, câți absolvenți …”de Şcoală” ,de orice nivel (de la Profesională, Liceu, Universitate, Politehnică ş.a.) care pun pe jar salvamontiştii în fiecare iarnă sau vară, şi „uşurează” şi Bugetul României de zeci şi sute de mii de €uro, ca să fie salvați din… ghearele „aventurii” lor/nesăbuinței lor/IGNORANȚEI lor…care îi pândesc/pândeşte pe …traseele sau „nontraseele”… rătăcirii (lor) prn munții (falnici) şi ai Argesului , FĂGĂRAŞ , cunosc de la/au învătat la …şcoală că numele acestor munți vine de la maghiarul cuvânt… „făgădaş”= „promisiune” ??!…
Goargăș
Mă bucur că ați scris Johannis/Joiannis. Numele corect este Iohannis, deși nespecific sașilor. O fi fost notarul beat. Sau tatăl? Indiferent de nume, fiul parcă ar fi construit din fier beton sau din fier cornier, în sensul de rigiditate mecanică (robot primitiv) nu de tărie/rezistență.