* După ce lucrările s-au oprit, natura desăvârşeşte acum ceea ce n-a distrus încă nevolnicia unor autorităţi judeţene leneşe şi nepricepute: pădurea înghite, încet-încet, pista de schi, apa a luat cu sine la vale drumul de acces, iar utilajele telegondolei ruginesc liniştite într-o curte
În urmă cu câţiva ani, mai marii judeţului au „pus la cale” un proiect ce urma să aducă sus pe Transfăgărăşan prima pârtie de schi din Argeş. Trei primării (Brăduleţ, Arefu şi Cicăneşti) s-au îngropat în datorii, după ce s-au apucat să construiască o „staţiune” de schi lângă lacul Vidraru, mai precis la Moliviş. S-a ras pădurea de pe un munte, au fost cumpărate echipamente şi instalaţii din Austria, s-au concesionat şi ceva terenuri unor posibili investitori în turism…
Toată lucrarea trebuia să fie finalizată în vara lui 2015. Povestea pârtiei a început în 2008, atunci când Consiliul Judeţean Argeş era condus de Constantin Nicolescu. Consiliul Judeţean şi primarii din Arefu, Cicăneşti şi Brăduleţ s-au înţeles şi au înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Moliviş, iar apoi au demarat lucrările. Proiectul era estimat la 73,5 milioane lei, din care 25,3 milioane de la Uniunea Europeană.
Între timp s-a ales praful de totul… S-a schimbat de două ori conducerea CJ Argeş (Florin Tecău şi acum Dan Manu), DNA a intrat pe fir în această afacere, fostul manager de proiect, Constantin Dârzan, şi-a dat demisia la 4 noiembrie 2015, motivându-şi atunci gestul prin lipsa asumării de către asociaţii ADI Moliviş a cauzelor întârzierii: lipsa banilor pentru cofinanţare, blocajul artificial în efectuarea plăţilor către asociaţie, lipsa capacităţii tehnice, administrative şi financiare a executantului de lucrări. Şi Pavel Bârlă, considerat la un moment dat „eminenţa cenuşie” a proiectului, a ieşit şi el din decor.
În Justiţie nu mai merge cu vrăjeala
În vara anului trecut, proiectul referitor la pârtia de schi de la Moliviş avea probleme de natură juridică. Din 13 procese aflate pe rolul instanţelor, ADI Moliviş pierduse deja două. Litigiul cu SC H.R. Creative Energy SRL a ajuns la final, Judecătoria Curtea de Argeş dând câştig de cauză acestei societăţi comerciale. La 16 iunie 2016, instanţa a dat soluţia: debitoarea, adică Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Moliviş, a fost somată ca în termen de 30 zile să achite creditoarei (Creative Energy) suma de 44.374,4 lei, reprezentând servicii prestate, plus penalităţi de întârziere. Iar la 13 octombrie, instanţa a admis şi cererea formulată de un executor judecătoresc pentru Creative Energy. În soluţia pe scurt scrie negru pe alb: „Încuviinţează executarea silită, prin toate formele de executare, a titlului executoriu reprezentat de sentinţa civilă nr. 764 din 15.06.2016 pronunţată de Judecătoria Curtea de Argeş în dosarul nr. 634/216/2016. Autorizează creditorul să treacă la executarea silită a obligaţiilor cuprinse în titlul executoriu. Fără cale de atac”.
Drumul de acces, impracticabil
În ziarul „Argeşul” s-a tot scris despre acest proiect cu finanţare europeană la care nimeni nu mai lucrează. Măcinat de scandaluri, de plecări şi reveniri ale părţilor implicate în această investiţie şi de înfiinţare a câtorva „comiţii” care să verifice de ce nu a mers treaba, din tot proiectul au rămas utilajele (libere să ruginească în voie) şi doar un vag contur din ceea ce trebuia să fie pârtia de schi. Pădurea, oricum, a început să acopere „pârtia”, încet, inexorabil.
Până recent, probleme erau doar sus la pârtie; în lipsa lucrărilor şi a utilajelor, ploile, zăpada, dublate de lipsa activităţii, au dus la deteriorarea şi blocarea ultimei porţiuni de drum, de acces la baza pârtiei. Acest tronson a fost pur şi simplu rupt de apele venite de pe versant. Mari probleme au apărut şi pe panta pe care trebuie amenajată pârtia propriu-zisă. Iniţial lipsa pădurii a dus la formarea unor adevărate „tranşee” de-a lungul acesteia, apa lăsând acolo urme adânci, dar apoi pădurea a început să-şi facă treaba şi va înghiţi terenul pregătit pentru pârtie. Şi nu vorbim neapărat de pârtia propriu-zisă, ci şi de drumul de acces în zonă. Pădurea „alunecă” încet şi în scurt timp vor fi istorie şi drumul de acces, şi lucrările efectuate acolo.
Telegondola rugineşte într-o curte
De mai bine de un an au început să apară probleme şi la componentele propriu-zise ale telegondolei. O mare parte din instalaţia adusă pe bani frumoşi din Austria este depozitată într-o curte din satul Căpăţâneni, în condiţii inadecvate. Iar rugina a pus stăpânire pe o parte dintre utilaje, în special pe mecanismele fine, de precizie, ale telegondolei. Mai mult, aproape întreaga instalaţie a fost năpădită de vegetaţie, iar folia provizorie cu care erau acoperite componentele este deteriorată. După încă o iarnă, şi încă o iarnă, probabil că anul viitor totul va fi sub bălării. Şi uite aşa, natura va… acoperi cu un giulgiu verde incompetenţa crasă a autorităţilor (în speţă, a Consiliului Judeţean Argeş), care n-au fost în stare să finalizeze un proiect promiţător, în care Uniunea Europeană plătea o treime din factura totală.
Autorităţi care nu-s în stare să facă nimic
După eşecul a două conduceri succesive ale instituţiei judeţene în privinţa proiectului (preşedinţii C. Nicolescu şi F. Tecău), Dan Manu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, declara la instalarea în funcţie că va continua lucrările la pârtia de schi de la Moliviş, dar pe etape. Din cauza nefinalizării proiectului până la 31 decembrie 2015, se vehicula ideea că forul judeţean va trebui să returneze banii cheltuiţi de la UE, adică vreo 400.000 euro. Motiv pentru care, acum un an, la începutul mandatului, se căutau responsabilii pentru eşecul proiectului, preşedintele Manu solicitând şi un audit financiar care să ateste valoarea exactă a prejudiciului.
Până acum, se ştie doar faptul că nu se va schia, probabil, niciodată, la Moliviş. Sau, dacă vreţi, se va schia la Moliviş atunci când va circula trenul de la Vâlcelele la Râmnicu-Vâlcea sau când vom merge cu maşina pe autostrada de la Piteşti la Sibiu.
2 Comentarii
Darzan Constantin
Buna ziua
Va rog sa corectati ,,… a intrat pe fir în această afacere, fostul manager de proiect, Constantin Dârzan,” care este o afirmatie falsa. Realitatea este ca acest proiect a fost gandit de o parte din angajatii mei, a fost scris, depus la OI Calarasi, castigat si manageriat de noi, pana la momentul in care incompetenta si interesele meschine ale comunitatilor locale ( primarii si judet) au blocat acest proiect. Va amintiti ca am castigat un proces cu ADI, dar nu va amintiti cand ADI primea bani de la mine pentru personal, rechizite, transport etc (pe timpul dlui Nicolescu), bani pe care nu i-am recuperat nicio data. Mai mult am fost executat de o serie de firme de proiectare, care au lucrat ca si subcontractori, pentru ca ADI nu a platit nicio data. Legat de sansele de a realiza acest proiect, va spun un lucru pe care tot aceste institutii il stiu: NUMAI NOI VOM PUTEA CONTINUA SI PUNE IN FUNCTIUNE acest minunat proiect: noi am proiectat Molivisu, noi am castigat proiectul, noi am adus banii de la guvern, Ionescu a ,,otravit acest proiect”, noi putem sa il continuam. Domnul Manu, asa cum am mai spus il poate ingropa, dar nicio data invia. Noi am transmis domnului Manu si solutia, dar nu cred ca poate sa o inteleaga cum nici celelate primarii. Orgoliile, incompetenta blocheaza acest proiect, restul sunt povesti.
Anonim
Domnule Castica Darzan, te rog sa-ti aduci aminte ca pe la inceputul anului 2014 ti-am lucrat la evidente contabile in locatia din localitatea Ciofrangeni, jud. Arges si ai uitat sa ma platesti.
Poate ca o veni si timpul sa ne intalnim la o cafea…
Astept raspuns la 0748 499 974