…Este numele de botez dat celui mai îndrăzneţ sistem de observare a lumii animale privită din spaţiul cosmic, un proiect iniţiat de un institut german de elită, cu cooperare internaţională. Totul s-ar putea numi „internetul animalelor”. ICARUS este International Cooperation for Animal Research Using Space. Acest program cuprinde observarea mişcării şi deplasării păsărilor, a peştilor şi mamiferelor. În plus, se încearcă obţinerea de date referitoare la modificarea climei sau prezicerea catastrofelor naturale, cum ar fi cutremurele ori erupţiile vulcanice, prin studierea mişcării atipice a animalelor.
Concret, este vorba despre plasarea unor mici emiţătoare de numai 5 grame pe spatele balenelor, urşilor, al zebrelor sau de picioarele urangutanilor. Păsările primesc un minirucsac în care este plasat aparatul ce localizează şi înregistrează poziţia şi condiţiile din jur. Datele sunt culese de o antenă imensă, ca un aspirator, care este montată la ISS -staţiunea spaţială internaţională. Aceste date sunt transmise la un centru de control de la Moscova, apoi ajung în Germania la Institutul „Max-Planck”. În curând vom putea urmări pe internet mişcarea animalelor, dar în special a păsărilor. Directorul institutului şi-a propus dotarea unui contingent de 100.000 de animale cu emiţătoare, care funcţionează chiar şi după moartea vieţuitoarelor. Ele dau informaţii despre răspândirea ciumei sau a gripei aviare. În plus, sunt recoltate date meteorologice, pentru că senzorii înregistrează temperatura, umiditatea şi presiunea atmosferică.
Un prim experiment a fost făcut in Italia imediat după cutremurul din 2016, din Abruzi. Au fost montate emiţătoare pe spatele vacilor, oilor, iepurilor şi găinilor la o fermă situată aproape de epicentrul cutremurului. La scurt timp s-au înregistrat semnale de mare agitaţie a animalelor, care prevesteau al doilea cutremur.
Concluzia este că în acest fel se poate cerceta eficient biosfera, iar ICARUS va modifica cunoştinţele noastre despre lumea animală. Pe curâd pe internetul animalelor.
Mariana Clemens s-a născut la Piteşti. A absolvit cursurile Şcolii Nr. 3, ale Liceului „Zinca Golescu” (promoţia 1966) şi ale Facultăţii de Medicină generală, profil Pediatrie, din Bucureşti. S-a stabilit în Germania în 1982, unde s-a mai specializat în organizare sanitară şi sănătate publică, precum şi în medicină tropicală (secundar). Este în continuare cu tot sufletul alături de România.