De mai bine de doi ani scriem despre proiecte pe care Consiliul Judeţean, dar şi diverse primării din Argeş le au în derulare. De finalizat nu prea s-au finalizat vreunele, deşi vorbim despre multe investiţii cu bani europeni, locali şi guvernamentali care ar trebui să se facă.
„Anul 2019 va fi anul începerii proiectelor mari”, a spus, la un moment dat, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş Dan Manu după ce a acuzat în repetate rânduri procedurile legale dificile privind derularea proiectelor.
Mai nou, Ion Mînzînă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, susţine că opoziţia a început să blocheze proiectele fără vreo altă logică decât aceea de a fi „Gică-contra”.
„Şi ce pun în loc?”
La centru, Opoziţia se chinuieşte să dea jos Guvernul PSD – ALDE pe fondul rezultatelor din 26 mai când, la europarlamentare, PSD a obţinut un scor scăzut în raport cu aşteptările, în vreme ce PNL şi USR sunt pe cai mari. Lasă că unii (USR) nu vor la guvernare acum, principala lor grijă e să cadă Guvernul.
„Şi ce vor pune în loc? „M…e PSD” şi „Ciuma roşie”? Cu sloganuri din astea au câştigat alegerile. În fond, pe 26 mai s-a dat un vot pentru europarlamentare, aşa că Guvernul Dăncilă trebuie să continuie să îşi vadă de treabă, să ducă la îndeplinire ce a promis. Pe de altă parte, de ce să plece Guvernul? Că a adus creştere economică şi bunăstare? Că a crescut PIB-ul cu 5% numai în primul trimestru al anului, în vreme ce ceilalţi au dus ţara cu oiştea-n gard când au fost la guvernare? Cei din opoziţie nu ştiu să facă decât ce le spun cei din afara ţării faţă de care sunt în continuă aplecare!”, a răbufnit ieri Ion Mînzînă, după ce a prezentat stadiul proiectelor Consiliului Judeţean la acest moment.
Blocaje
Ion Mînzînă a „venit” apoi în Argeş şi a arătat că Opoziţia „şi-a făcut un titlu de glorie din a bloca proiectele în Consiliul Judeţean”. Opoziţia din CJ înseamnă PNL şi PMP care împreună adună 10 oameni, suficienţi cât, dacă mai lipsesc unii de la PSD şi ALDE, să nu fie votate proiecte pentru care este nevoie de două treimi din voturi (de patrimoniu). PNL şi PMP nu votează după ce, în timpul campaniei, conducerea Consiliului Judeţean a refuzat să le pună la dispoziţie liberalilor Vila „Florica” de la Ştefăneşti pentru a sărbători împlinirea a 144 de ani de la înfiinţarea partidului. „A fost nevoie de vreo două şedinţe ca să trecem nişte proiecte pentru care erau obligatorii două treimi dintre voturi. Prin atitudinea lor, ei blochează proiecte care ar conduce la îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale cetăţenilor. Noi nu facem pentru noi ceea ce facem, ci pentru judeţ. Dar probabil că şi cetăţenii îli vor da seama cine lucrează în beneficiul lor şi cine nu. Pe de altă parte, uitaţi cât de mult durează procedurile de achiziţie publică. De la idee până la a începe lucrările efectiv durează ani buni. Suntem acum cu multe proiecte la licitaţii, dar urmează alte proceduri şi, Doamne fereşte, dacă vor mai fi şi contestaţii sau vor fi probleme cu firmele… nici nu vreau să mă gândesc! Ştiţi de ce suntem aici? Pentru că orice tentativă am avut de a modifica legislaţia s-a lovit de piedici şi blocaje din partea Opoziţiei. Dacă am fi dorit să preluăm modelul de achiziţii publice din alte state iar nu mergea, că noi suntem România şi trebuie să stăm blocaţi!”, a spus Mînzînă.
A doua oară cu Cetatea Poenari la licitaţie
Înainte de a trece în revistă proiectele şi stadiul acestora, merită să ne oprim puţin asupra celui mai avansat dintre ele care, însă, a revenit… la locul lui. Astfel, la licitaţia anunţată de Consiliul Judeţean pentru consolidarea Cetăţii Poenari (cu bani europeni) s-a înscris o asociere formată din patru firme. Reprezentantului liderului asocierii este un cetăţean italian din Catania, Sicilia. S-a semnat contractul de exeuţie şi… s-a reziliat în scurt timp, asocierea dovedindu-se a fi neserioasă. Şi uite aşa iar se scoate la licitaţie acest proiect de 10,8 milioane lei! Nu trebuie trecut cu vederea faptul că perioada de implementare este 26 de luni de la semnarea contractului de finanţare, eveniment care a avut loc în… martie 2018! În paralel, Consiliul Judeţean are în proiect construirea cu fonduri proprii a unei noi căi de acces – lift, funicular sau telecabină, în funcţie de soluţiile oferite de specialişti – către Cetatea Poenari. Investiţia are drept scop accesul mai facil la cetate şi protejarea turiştilor de urşii care îşi fac veacul prin zonă, obiectivul turistic fiind acum închis.
Moliviş
De asemenea, merită să zăbovim puţin şi asupra proiectului privind staţiunea de schi de la Moliviş. După ce banii europeni pentru proiectul iniţial au fost pierduţi, iar Consiliul Judeţean a abandonat proiectul din cauza unor probleme de natură penală pe care le anchetează acum DNA (puneri în posesie ilicite, defrişări ilegale etc.), autorităţile judeţene au anunţat că nu renunţă la idee. Şi uite aşa, în proiectul pentru anul în curs a fost prevăzută suma de 16 milioane lei pentru reluarea procedurilor. Ar urma să se facă doar o pârtie de schi, şi nu staţiune, dar pentru asta este nevoie de avize (inclusiv pentru noi defrişări), avize care se lasă aşteptate încă de la diverse ministere. În tot acest timp, instalaţia de transport pe cablu a turiştilor cumpărată pentru pârtia iniţială zace într-o curte din Arefu, supusă intemperiilor de tot felul. Să zicem că se face până la urmă pârtia. Va mai fi bună instalaţia? Şi dacă nu, cine va plăti pentru asta?
Proiecte
Aşadar, în ce stadiu sunt proiectele Consiliului Judeţean? Dacă ne referim la cele pe fonduri europene, după cum a spus ieri Mînzînă, sunt deja încărcate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP) licitaţiile pentru desemnarea firmelor executante pentru modernizarea DJ 504 (18 milioane euro), a Muzeului Judeţean (5 milioane euro, sunt patru firme înscrise la licitaţie), precum şi pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti (2,2 milioane euro). În zilele următoare vor fi lansate licitaţiile şi pentru modernizarea DJ 503 (21 milioane euro), a Cetăţii Poenari, a clădirii Consiliului Judeţean (7,5 milioane euro) şi pentru extinderea şi dotarea secţiei de Primiri Urgenţe a Spitalului de Pediatrie din Piteşti (751.000 euro). Legat de proiectele prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, sunt în derulare licitaţiile pentru reabilitarea drumurilor din Pădureţi şi pe traseele Ciupa – Răteşti şi Şerbăneşti – Siliştea, pentru construcţia unor poduri la Mihăeşti şi la Valea Mare – Făget.
Aşchiuţă
În fine, clădirea din centrul Piteştiului în care funcţionează Teatrul pentru Copii „Alchiuţă” va intra într-un amplu proiect de reabilitare şi consolidare. Ion Mînzînă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, a spus astăzi că nu este de ajuns să se facă doar reparaţii punctuale, aşa cum se intenţiona, ci este nevoie şi de consolidarea clădirii. Motivul este acela că imobilul este grav afectat de intemperii şi de vreme, dar şi de lipsa reparaţiilor în timp. Pe perioada de desfăşurare a lucrărilor de reabilitare, spectacolele pentru copii se vor ţine pe scena mare a Teatrului „Alexandru Davila”.
Banii…
O temă importantă în aceste zile este cea legată de un document prin care ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, solicită ministerelor şi administraţiilor locale să se încadreze în normativele de cheltuieli. Problemă, deoarece, pe fondul creşterii salariilor, multe primării din Argeş au deja dificultăţi financiare. În acest context, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, se vor întâlni miercurea viitoare la Guvern cu primarii de oraşe şi municipii, dar şi cu reprezentanţi ai primarilor de comune, pentru a discuta despre o rectificare bugetară care va avea loc în iulie.